Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ερωτεύτηκες το ταίρι του καλύτερού σου φίλου: Και τώρα;




Ο έρωτας είναι τυφλός. Δεν κοιτά ούτε χρόνια, ούτε αποστάσεις αλλά ούτε και φιλίες. Ουπς. Ναι το έγραψα. Ο έρωτας δεν κοιτά ούτε φιλίες. Κι αναφέρομαι σε σένα, που η καρδούλα σου χτυπά για το ταίρι που έχει το δικό σου φιλαράκι. Όσο ηθικά ανήθικο ακούγεται αυτό, άλλο τόσο αληθινό μπορεί να είναι. Γιατί η καρδούλα σου ξέρει. Ξέρει πως κάθε φορά που τους βλέπει μαζί ανεβάζει παλμούς στο κόκκινο και κοντεύει να σε αφήσει στον τόπο ενώ από την άλλη θέλεις ν’ ανοίξει η γη και να καταπιεί κάποιον από τους τρεις σας, μπας και δοθεί η λύση, που ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις, μέσω ενός από μηχανής θεού και σταματήσεις επιτέλους να βασανίζεις το μυαλό σου το λίγο έως πολύ χτυπημένο από τα βελάκια του έρωτα.


Τι να πρωτοσκεφτείς; Το φιλαράκι σου που τρέφει εξίσου συναισθήματα για το ταίρι του; Ή τα δικά σου συναισθήματα; Κι έπειτα δεν είναι μόνο όσα θες -και τι σημασία έχουν στην τελική;- αν δεν ταυτίζονται με όσα επιθυμεί το πρόσωπο του πόθου σας, που ξαφνικά έχει αποκτήσει πολύτιμη αξία για σένα ενώ δεν το ΄χες φανταστεί.

 Νόμιζες ότι σε κατέκλυζε αρχικά μια υπερβολική χαλαρότητα τόση που ήθελες να δείξεις πως ξεχειλίζει από τα μπατζάκια σου για να το παίξεις κουλ κι ότι «δεν έγινε και τίποτα βρε αδερφέ. Θα το ελέγξω, το ‘χω.» Αλλά… αλλά πέρασαν οι ώρες πέρασαν και οι μέρες, οι μήνες και το μυαλό σου εκεί κολλημένο σε ένα πρόσωπο που δεν πρέπει.



Θες, να σε ιντριγκάρει το απαγορευμένο; Αυτό που ξέρεις ότι δεν είναι σωστό, μα σε ελκύει να παίξεις μαζί του για να δεις τι θα γίνει; Αυτό που μπορεί να καταλήξει ίσως ένα μεγάλο απωθημένο σου από αυτά που μένουν πάντα μέσα σου ίσα ίσα για να σε τρώνε τις νύχτες; Θες που σε κολλάει με το χαμόγελο και με το καταστροφικό βλέμμα που ΄χει;

 Θες που σε ‘χει βαρέσει κι εσένα λιγάκι η μοναξιά και ψάχνεις μια διέξοδο; Έτσι έχεις δημιουργήσει ένα ερωτικό τριγωνάκι που στη μια του γωνία στέκεσαι εσύ, στην άλλη το φιλαράκι σου και στην τρίτη γωνία το ταίρι του φιλαρακίου σου και κοιτάζεστε ή τους κοιτάς. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που εύχεσαι να μη σου τύχουν.

 Και που κανονικά την κάνεις μ’ ελαφρά πριν καν σου τύχουν. Τη στιγμή που αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα σου αυτό το αχνό σκιρτηματάκι κι αρχίζει λιγάκι το στομάχι σου να μαζεύεται. Τότε ακριβώς είναι η στιγμή που πρέπει να την κάνεις.



Έρωτας ή καψούρα; Καταστροφή ή καταστροφή –γιατί κι από τις δύο πλευρές εκεί θα καταλήξει.- Τι πρέπει να κάνεις;

Τώρα εγώ θα κάνω λιγάκι τον συνήγορο του διαβόλου και θα σου πω αρχικά να σκεφτείς τι είδους φιλία είναι αυτή που έχεις. Γιατί, αν πρόκειται για μια φιλία ζωής, αγαπημένο μου πλάσμα δεν τη χαλάς για κανέναν λόγο και με κανέναν τρόπο. 

Έρχεται εδώ η Ζουγανέλη με τα «Δεύτερα κλειδιά» να μας θυμίσει πως οι ερωτικές σχέσεις τελειώνουν συχνά πιο γρήγορα από τις φιλικές, ενώ με το φιλαράκι σου παρέα ξεπερνάς κάθε εμπόδιο της ζωής και στο τέλος οι δύο σας πάλι μένετε παρέα. Κι αυτό σημαίνει πως όχι απλώς δεν το πουλάς αυτό το φιλαράκι αλλά σφίγγεις γροθιές και δόντια και ξεχνάς ό,τι ένιωσες για το ταίρι του όσο δύσκολο κι αν σου είναι.


Από την άλλη, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μπορεί να θεωρείς φίλους σου ανθρώπους που δεν είναι και ποτέ δε θα γίνουν. Ωστόσο, εδώ, ακόμα κι αν ισχύει κάτι τέτοιο χρειάζεται να σε προβληματίσει το εξής. Σε τι μοίρα θέλεις να βάλεις όχι μόνο τον εαυτό σου αλλά και όσους έχεις απέναντί σου; Σε δεύτερη; Ένας άνθρωπος που σέβεται κι αγαπά τον εαυτό του δεν τον βάζει ποτέ σε δεύτερη θέση ούτε και μπαίνει σε διαδικασία να διεκδικήσει κάτι που ανήκει άλλου, όποιο κι αν είναι αυτό το αλλού.

 Δες αυτομάτως πόσο πολύ υποτιμάς εσένα κάνοντας μια τέτοια κίνηση, αλλά και τους άλλους. Δε σου αξίζει κάτι τέτοιο ακόμα κι αν τρέφεις συναισθήματα για ένα πρόσωπο. Και δεν αξίζει ούτε σε εκείνους, γιατί αν μπεις ανάμεσά τους μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν. Για σκέψου να «κλέψεις» το ταίρι κάποιου και μετά να κυκλοφορείς μαζί του. Ούτε εσένα θα ‘χεις εκτιμήσει ούτε τον άλλον.

 Αντίστοιχα κι εκείνος. Να θυμάσαι να μπαίνεις σε ζωές ανθρώπων και να βάζεις στη δική σου ζωή ανθρώπους μόνο όταν υπάρχει χώρος. Οτιδήποτε άλλο δε σε τιμά και δεν είναι για σένα. Σε ρίχνει και σε φθείρει πολύ απλά.



Σε καμία περίπτωση δεν είναι καλή ιδέα να γνωστοποιήσεις τα συναισθήματά σου είτε στο φιλαράκι σου είτε στο ταίρι του. Αν νιώθεις πως δεν είσαι σε θέση να διαχειριστείς όσα νιώθεις, το καλύτερο θα ήταν για κάποιο χρονικό διάστημα να αποστασιοποιηθείς. Έτσι θα δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να πάρει τη σωστή απόφαση και να διαχειριστεί την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 Μπορείς να κάνεις δραστηριότητες και παρέες που θα αποπροσανατολίσουν τη σκέψη σου από αυτή την κατάσταση και θα σε κάνουν να ξεχαστείς. Ίσως αυτό που νιώθεις δεν είναι πραγματική έλξη αλλά μόνο ένας ενθουσιασμός που γρήγορα θα σου φύγει. Μην πληγώσεις κανέναν και ειδικά το φιλαράκι σου που θα το χάσεις οριστικά κάνοντας μια λάθος κίνηση. Είναι σημαντικό να δείχνεις σεβασμό και αξιοπρέπεια. 

Αν τόσο πολύ δεν αντέχεις και θέλεις κάπου να μιλήσεις καλύτερα επέλεξε ένα πρόσωπο αρκετά δικό σου κι όχι κοινό σας. Ίσως σε βοηθήσει να εξωτερικεύσεις το συναίσθημα και να το μοιραστείς, παίρνοντας και μια συμβουλή που ίσως βάλει σε τάξη τα συναισθήματά σου. Προσοχή, όμως, σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται να απευθυνθείς σε πρόσωπο εμπιστοσύνης. Αυτές οι καταστάσεις είναι πάντα δύσκολες στη διαχείρισή τους. Ειδικά όταν υπάρχει στη μέση φιλία και οι δρόμοι είναι κλειστοί από την αρχή.





Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου