Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Φθινόπωρο και μικρά πράγματα




όλα τα αλλά αρχίζουν και “κοιμούνται”.

Και καθώς αργά μα με το δικό της τρόπο η θερμοκρασία πέφτει, τα φυλλώματα παίρνουν ένα πορτοκαλί χρώμα και ο κόσμος γεμίζει τα λεωφορεία προχωράει και η ζωή. Ακόμη ένα Φθινόπωρο. Ακόμη ένας Σεπτέμβρης. Ένα τελευταίο τριαντάφυλλο υψώνεται και με χαιρετά από το μπαλκόνι ενώ όλα τα αλλά αρχίζουν και “κοιμούνται”, ένα παιδί γελά επειδή παίζει με την αλογοουρά μου και ένα τραγούδι γεμάτο αναμνήσεις ακούγεται χαμηλά στα ακουστικά.

Το Φθινόπωρο συμβολίζει τις μεταβάσεις που βιώνουμε στη ζωή μας. Αγκαλιάζοντας την εποχή αυτή είναι σαν να “αγκαλιάζουμε” ως άνθρωποι την αλλαγή, να αφήνουμε πίσω ό,τι δεν μας πάει παρακάτω πια ως προσωπικότητες και να βρίσκουμε την ομορφιά στην παροδικότητα της ζωής. Να βρίσκουμε την ομορφιά στα μικρά πράγματα και να έχουμε ευγνωμοσύνη απέναντι σε αυτά και στις μικρές καθημερινές στιγμές που έχουν αυτό το κάτι που μας κάνουν να μην τις ξεχνάμε. Όλα αυτά τα μικρά πράγματα είναι τα πράγματα που συχνά καταλήγουμε να αγαπάμε περισσότερο.

Μικρά πράγματα όπως οι άνθρωποι που αγαπάμε και μας αγαπούν, ένα πλεκτό που είχες ξεχάσει ότι σου θύμιζε μια περίοδο που “σε αγαπούσες” πολύ, ένα κεράκι που μυρίζει Φθινόπωρο και σε ηρεμεί, ο πρώτος ζεστός καφές της εποχής, κουβερτούλες μάλλινες, πορτοκαλί φύλλα παντού, ένα πολύ καλό βιβλίο, ο Ed Sheeran και τα τραγούδια του, καθαρά σεντόνια μα τόσο ζεστά όταν ξαπλώνεις πάνω τους, κυριακάτικα γέλια με την παρέα, μέρες τεμπέλικες όπου τις περνάς με τις παντόφλες σου και τον ζεστό καναπέ σου, μια σφικτή αγκαλιά (άντε ακόμη μια), μπόλικη σοκολάτα, επιπλέον χρόνος όταν τον χρειάζεσαι, ένα “σ’αγαπώ” που δεν περίμενες από το πουθενά. Βαθιά γραφική ομορφιά της ζωής.

Το φθινόπωρο μας δείχνει πώς να αγκαλιάσουμε την αλλαγή, να την αποδεχόμαστε και να ρέουμε προς αυτή αβίαστα. Ακριβώς όπως αφήνουμε τα φύλλα να πέφτουν πρέπει να αφεθούμε στην αλλαγή για να προχωρήσουμε, να “μεγαλώσουμε” και να πάμε παρακάτω, να “θεραπευτούμε”. Οι περίοδοι μετάβασης και αλλαγής είναι συχνά γεμάτες από σημάδια που μας λένε πως πρέπει να σκεφτούμε, να αναθεωρήσουμε, να οργανωθούμε και να αλλάξουμε συμπεριφορά και αντιδράσεις σε παλιά και νέα ερεθίσματα.

Μαζί με την αλλαγή μαθαίνουμε να εκτιμάμε και τα μικρά πράγματα και να εστιάζουμε σε αυτά προσπαθώντας να αλλάξουμε και να βελτιωθούμε. Το να εκτιμούμε τα μικρά πράγματα στη ζωή σημαίνει να εστιάζουμε σε αυτά που μας φέρνουν χαρά και ευτυχία αντί σε αυτά που είναι αρνητικά για την ψυχή και το μυαλό μας. Τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά στη ζωή – στο μέσα μας. Μας βοηθούν να γνωρίσουμε έναν καλύτερο μας εαυτό, έναν εαυτό εξελιγμένο, έναν άνθρωπο που θα θέλαμε να γίνουμε γεμάτο φως και εσωτερική ευημερία.

Άννα Λάζου
maxmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου