Tο μύνημα της ημέρας

Μνήμη αλήτισσα, εσύ κρατάς τις πληγές μου ανοιχτές

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Μάθετε να εκμεταλλεύεστε τη διαίσθησή σας

 

Μάθετε να εκμεταλλεύεστε τη διαίσθησή σας

Πώς μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας εκμεταλλευόμενοι το ένστικτο και τις κρυφές μας δυνάμεις;


Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ένας καινούριος, υπέροχος κόσμος δυνατοτήτων.
Και τελικά μερικές φορές ίσως είναι πιο χρήσιμο να ακολουθούμε το μονοπάτι του ασυνείδητου, παρά το δρόμο του συνειδητού...

Γιατί ο φίλος μου με άφησε μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης; Γιατί χάνω τη δουλειά μου ενώ είχα εργαστεί τόσο σκληρά στη συγκεκριμένη εταιρεία; Γιατί όλες οι ιδέες μου στο γραφείο δεν υλοποιούνται ποτέ; Γιατί η αδερφή μου δεν με καταλαβαίνει; Συνηθισμένα ερωτήματα και προβλήματα για τα οποία όμως αδυνατούμε να βρούμε απαντήσεις και να ανακαλύψουμε λύσεις. Το θέμα είναι πως οτιδήποτε και αν μας συμβεί προσπαθούμε συνήθως να το εξηγήσουμε παίρνοντας στο χέρι το υποδεκάμετρο και το μεγεθυντικό μας φακό... Έτσι έχουμε μάθει. Η hi-tech ζωή μας και οι λογικοί κανόνες που φαινομενικά διέπουν κάθε πτυχή της, από την οικονομία μέχρι τον τρόπο με τον οποίο οδηγούμε, μας έχουν κάνει να μη βασιζόμαστε στο υποσυνείδητο, να απορρίπτουμε το τυχαίο, να πετάμε στα σκουπίδια το χαοτικό. Αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα ως απόλυτα λογική. Σημασία όμως δεν έχει να εξηγήσουμε τα πράγματα όπως νομίζουμε, αλλά όπως είναι. Αυτό που δεν έχουμε λάβει υπόψη είναι ότι η πραγματική ζωή και το μυαλό μας ίσως τελικά να βρίσκονται πιο κοντά στο χάος παρά στη λογική.....
Μάθετε να εκμεταλλεύεστε τη διαίσθησή σας
Αλλαγή Πλεύσης
Τα παραπάνω υποστηρίζει και επιχειρεί να αναλύσει στο νέο του βιβλίο The Intuitive Compass, Why the Best Decisions Balance Reason and Instinct (H πυξίδα της διαίσθησης, γιατί οι καλύτερες αποφάσεις συνδυάζουν τη λογική με το ένστικτο, εκδ. Jossey Bass) ο διεθνούς φήμης σύμβουλος επιχειρήσεων Φράνσις Τσολ. Στόχος του είναι να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια πιο στενή σχέση με το μη λογικό κομμάτι της ζωής, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις πέρα από τα όρια τα οποία μας είναι ήδη γνωστά. Να ενεργοποιήσουμε την εσωτερική μας πυξίδα προκειμένου να οδηγήσουμε τις αποφάσεις και τη ζωή μας προς τη σωστή κατεύθυνση.

 Στη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας ο Τσολ συνεργάστηκε με κορυφαίες εταιρείες και ομίλους σε Ευρώπη και Αμερική. Η προσπάθειά του, λοιπόν, να βοηθήσει τα διευθυντικά στελέχη τους να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να αρχίσουν να εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις στον εργασιακό τομέα τον έκανε να αναλογιστεί το εξής απλό: τους λόγους για τους οποίους οι «ηγέτες» κάθε επιχείρησης ακόμα κι αν ακολουθούν τους κανόνες και αντιδρούν σωστά, «by the book» όπως θα λέγαμε, συχνά αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και σε εμάς. Ενώ νομίζουμε ότι τα έχουμε όλα υπό έλεγχο στη δουλειά και την προσωπική μας ζωή, ξαφνικά πέφτουμε πάνω στoν τοίχο ενός προβλήματος και αδυνατούμε να βγάλουμε άκρη με τις γνώσεις που διαθέτουμε και τις (λογικές) μεθόδους που έχουμε αναπτύξει.

Ένα από τα βασικά λάθη που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το συγγραφέα, είναι ότι οι μάνατζερ διοικούν τις εταιρείες τους (και εμείς τις ζωές μας) με λογικό τρόπο. «Και πώς θα έπρεπε να το κάνουν;» θα αναρωτηθεί κανείς. Με παράλογο; Αυτό όμως που θέλει να πει ο Τσολ είναι ότι η λογική έχει γίνει απαραίτητο εξάρτημα στα «ταξίδια» του δυτικού πολιτισμού μας, είτε πρόκειται για θέματα καριέρας, είτε για την προσωπική μας ζωή. 

Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να κλείνουμε τα μάτια στο τυχαίο, το άγνωστο, το παρορμητικό, στερώντας από τον εαυτό μας έναν τεράστιο όγκο εναλλακτικών λύσεων και ευκαιριών. Ο ίδιος μέσα από έρευνα, παρατήρηση και πολλή σκέψη μοιράζεται μαζί μας συμβουλές και τεχνικές ώστε να ενεργοποιήσουμε τις εσωτερικές μας δυνάμεις, να ξυπνήσουμε το ένστικτό μας και να επωφεληθούμε από αυτή την ανακάλυψη. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή.

 Όπως μας προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο ίδιος, «αν πολύπλοκες ερωτήσεις γεννιούνται στο κεφάλι σας καθώς διαβάζετε τις συμβουλές μου, έχετε υπόψη ότι οι δημιουργικές απαντήσεις και η κατανόηση κάποιων πραγμάτων θα προκύψουν με τους δικούς τους μυστήριους τρόπους, σε βάθος χρόνου, εκεί που δεν το περιμένετε».
Μάθετε να εκμεταλλεύεστε τη διαίσθησή σας
Καλημέρα, υποσυνείδητο!
Σε μια εποχή που η ανάγκη για δημιουργικότητα, έμπνευση, φρέσκες ιδέες και εναλλακτικές λύσεις είναι πιο έντονη από ποτέ, ο συγγραφέας έρχεται να μας πληροφορήσει για τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις της νευροεπιστήμης, οι οποίες φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις κρυφές... δυνάμεις μας και συνοψίζονται στα εξής:

Το ένστικτο παίζει πρωταρχικό ρόλο στις πολύπλοκες αποφάσεις.

Το 80% της φαιάς ουσίας μας είναι αφιερωμένο στην υποσυνείδητη σκέψη.

Τα παιχνίδια με τη φαντασία μας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργικότητα και τις ικανότητές μας στην επίλυση προβλημάτων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, λοιπόν, ο Τσολ μάς προ(σ)καλεί να αναπτύξουμε αυτό που εκείνος ονομάζει «διαισθητική νοημοσύνη». Τη δύναμη εκείνη που δεν αναζητά την αλήθεια, αλλά το παράλογο. «Που καταδύεται στα βάθη του υποσυνείδητου, εκεί που η λογική και το ένστικτο συνδυάζονται με αναπάντεχους τρόπους. Στη συνέχεια φέρνει την πληροφορία -μέσα από ένα σημάδι, ένα συναίσθημα, μια αίσθηση- στην επιφάνεια του συνειδητού, με σκοπό να τροφοδοτήσει το μυαλό και να βοηθήσει τη λογική να συνεργαστεί με το παράλογο. Η διαίσθηση μας βοηθά να λειτουργούμε στη ζώνη της ασάφειας και της αλλαγής, ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου γεννιούνται η φαντασία και η ιδιοφυΐα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Πώς όμως θα βουτήξουμε στη διαίσθησή μας και θα επωφεληθούμε από τις κρυφές της δυνάμεις; «Καθώς προετοιμαζόμαστε για μια σημαντική επαγγελματική συνέντευξη ή θέτουμε ως στόχο να συμμετάσχουμε στον επόμενο μαραθώνιο, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποια βήματα προκειμένου να προσκαλέσουμε τη διαίσθηση στην καθημερινότητά μας» σημειώνει ο συγγραφέας.
Μάθετε να εκμεταλλεύεστε τη διαίσθησή σας
1. Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα
Εξετάστε την πιθανότητα η θέση όπου βρίσκεστε τώρα να είναι το σωστό σημείο εκκίνησης από το οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε όλους τους στόχους σας. Μια απόλυση, για παράδειγμα, δεν είναι το τέλος της επαγγελματικής σας πορείας, αλλά ενδεχομένως η κατάλληλη ευκαιρία να ασχοληθείτε με κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο επιθυμούσατε πάντα.
Παρατηρήστε έναν πίνακα του Μονέ ή του Πικάσο. Προσπαθήστε να αλλάξετε την αντίληψη που έχετε για την πραγματικότητα φέρνοντας στην επιφάνεια κάτι εντελώς καινούριο και αναπάντεχο.
Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες: ένα χρώμα, μια λέξη, ένα τραγούδι που σας τραβούν την προσοχή χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Αντιμετωπίστε τα σαν μικρά στοιχεία που μπορούν να αποκαλύψουν κάτι πολύ πιο μεγάλο.

2. Εξοικειωθειτε με την παράλογη πλευρά της ζωής
Μην απορρίπτετε αυτόματα μια πρόταση επειδή ακούγεται παράδοξη. Όλοι πρέπει να εξετάζουμε το παράλογο, αφού το ζητούμενό μας είναι οι νέες ιδέες και όχι πράγματα που ήδη γνωρίζουμε.
Όταν λαμβάνετε πληροφορίες που φαίνονται άσχετες με αυτό που σας απασχολεί, εξετάστε τες καλύτερα. Είναι πιθανό να σας κάνουν να κατανοήσετε κάτι πολύ βαθύτερο και λιγότερο προφανές.

3. Αποδεχτείτε ότι δεν έχετε (πάντα) τον έλεγχο
Αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από... ενέργειες που δείχνουν ασαφείς, όπως ένα έντονο προαίσθημα ή ένα δυνατό συναίσθημα. Αν τις αποδεχτείτε και αρχίσετε να τις επεξεργάζεστε, θα ανακαλύψετε μια καινούρια «τάξη πραγμάτων», που ούτε καν είχατε φανταστεί. Για παράδειγμα, η διαίσθησή σας μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα κάποιου. Αν είχατε στηριχτεί μόνο στις πληροφορίες που εκείνος είχε αφήσει να «διαρρεύσουν» για τον εαυτό του, δεν θα μαθαίνατε ποτέ ποιος πραγματικά είναι.
Μείνετε συντονισμένοι με τα συναισθήματά σας, ειδικά σε καταστάσεις άγχους. Τα συναισθήματα είναι διαφορετικές μορφές ενέργειας που αποτελούν μέρος του ίδιου κύκλου. Αν επιχειρήσουμε να καταργήσουμε ένα από αυτά είναι σαν να σπάμε αυτό τον κύκλο και ταυτόχρονα να αποκλείουμε κάθε είδους συναίσθημα από τη ζωή μας. Αν δεν προσπαθούμε να ελέγχουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα, τότε εκείνα θα μας προσπεράσουν και θα επανέλθουμε σε μια κατάσταση ισορροπίας. Όσο τα αποδεχόμαστε, τόσο εκείνα μεταβάλλονται και εμείς προχωράμε μπροστά. Αυτή είναι η ευφυΐα που κρύβεται στο μυαλό, το σώμα και το νευρικό μας σύστημα, και μάλιστα λειτουργεί χωρίς την επέμβαση του συνειδητού μας.

4. Χαλαρώστε και παρατηρήστε
Ο καλύτερος τρόπος για να αντλήσουμε πληροφορίες από το υποσυνείδητό μας είναι όταν το σώμα μας είναι χαλαρό. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν μάθουμε να ελέγχουμε την αναπνοή μας. Μια απλή άσκηση είναι να μείνετε καθιστοί με τα χέρια πάνω στα γόνατα και τα μάτια κλειστά. Αναπνεύστε φυσιολογικά και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Ξεχάστε τα προβλήματά σας, ακόμα και ευτυχισμένες στιγμές, και απλώς παρατηρήστε την αναπνοή σας. Κάντε το για 1΄, 3΄ ή 5΄. Θα διαπιστώσετε ότι το σώμα σας θα χαλαρώσει απόλυτα.
Δώστε προσοχή ακόμα και σε μια κίνηση ρουτίνας, όπως, για παράδειγμα, η ώρα που τρώτε πρωινό. Στη συνέχεια καταγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα εκείνων των στιγμών. Θα ανακαλύψετε πληροφορίες που ούτε καν είχατε φανταστεί. Για παράδειγμα, ότι την ώρα που πίνετε τον καφέ σας το πρωί σάς κατακλύζουν δημιουργικές επαγγελματικές ιδέες. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχετε «κολλήσει» σε ένα project, θα αναζητήσετε στοχευμένα την έμπνευση την ώρα του πρωινού.
Μάθετε να εκμεταλλεύεστε τη διαίσθησή σας
Οι 4 πυλώνες της διαίσθησης
Η διαισθητική νοημοσύνη μάς υπαγορεύει έναν καινούριο τρόπο για να οργανώσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση που ήδη διαθέτουμε προκειμένου να επιλύσουμε προβλήματα και να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις. Καθένας από τους παρακάτω πυλώνες, σύμφωνα με τον ειδικό, θα μας βοηθήσει να συνδυάσουμε τη λογική με άλλα κομμάτια του εγκεφάλου μας τα οποία είναι κρυμμένα, αλλά παντοδύναμα.

1. Σκεφτείτε ολιστικά
Ολιστικά σημαίνει σφαιρικά. Αξιολογούμε μια κατάσταση συνολικά και όχι δίνοντας βάρος στις λεπτομέρειες και σε επιμέρους σημεία. Ο χωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί ως χωρισμός, η μετακόμιση σε μια ξένη χώρα ως μετακόμιση. Δεν έχει νόημα να αναλωνόμαστε σε ανούσια ζητήματα, όπως «με ποιον θα βγαίνω έξω τώρα που δεν έχω σύντροφο;» ή «δεν μου αρέσει η αγγλική κουζίνα, τι θα τρώω στο Λονδίνο;». Έτσι βλέπουμε μόνο το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Η ολιστική προσέγγιση έχει πολλά να μας διδάξει για τον τρόπο που σκεφτόμαστε, διευρύνοντας το πνεύμα μας και προετοιμάζοντάς μας ώστε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα μεγάλες προκλήσεις και απαιτητικές καταστάσεις.

2. Σκεφτείτε παράδοξα
Το υποσυνείδητό μας δεν ακολουθεί τους κανόνες της αναλυτικής σκέψης, παρ΄όλα αυτά εκείνο πολλές φορές μάς τροφοδοτεί με νέες ιδέες. Για να τις αποδεχτούμε, είναι απαραίτητο να διευρύνουμε το πνεύμα μας, να πάψουμε να αντιδρούμε ορθολογιστικά και να αποδεχτούμε το παράδοξο. Ένα όνειρο είναι δυνατό να κρύβει τη λύση σε ένα πρόβλημα στη δουλειά. Ένα απροσδιόριστο συναίσθημα μπορεί να μας προειδοποιεί για τον τύπο που γνωρίσαμε το προηγούμενο βράδυ στο πάρτι. Γιατί όχι;

3. Παρατηρήστε το περίεργο
Δηλαδή το μη συνηθισμένο, τη μυστηριώδη φύση της ζωής που δεν μας αποκαλύπτεται συχνά. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας, τα συναισθήματά μας και φυσικά τη διαίσθησή μας. Μπορούμε απλώς να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας ή να νιώσουμε τι πραγματικά συμβαίνει κοιτάζοντας μέσα μας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα χρειαστεί να αναλύσουμε μια κατάσταση, ας απομονώσουμε εντελώς τη λογική και ας προσπαθήσουμε να την προσεγγίσουμε με συμμάχους όλα τα παραπάνω, εξασκώντας ταυτόχρονα τη φαντασία και την επινοητικότητά μας.

4. Οδηγήστε τις εξελίξεις
Κάθε δημιουργική δραστηριότητα είναι κατά βάση χαοτική αφού κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά την έκβασή της. Το νόημα του συγκεκριμένου πυλώνα είναι να επικεντρωνόμαστε στην καρδιά του στόχου μας χωρίς να επηρεαζόμαστε από το τυχόν αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μεγάλες πιθανότητες να φέρουμε το παιχνίδι με το μέρος μας, να οδηγήσουμε εμείς τις εξελίξεις, να καθορίσουμε την έκβαση. Κάντε ένα πείραμα-παιχνίδι! Τη δεύτερη φορά που θα επισκεφθείτε το καινούριο σπίτι της φίλης σας, απενεργοποιήστε το GPS. Απλά προσηλωθείτε στο στόχο σας και θα δείτε ότι όλες οι εσωτερικές δυνάμεις -και κυρίως η μνήμη σας- θα συνωμοτήσουν για να τον πετύχετε.

Θηλυκό και αρσενικό
Η θεωρία και οι στρατηγικές που έχει αναπτύξει ο Τσολ έχουν υιοθετηθεί με επιτυχία από κορυφαίες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Και μπορεί η πυξίδα του ειδικού να δείχνει την εργασιακή επιτυχία, οι συμβουλές του όμως μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες δυνάμεις της διαίσθησης σε κάθε κεφάλαιο της ζωής μας. «Για να πάρουμε ουσιαστικές και σωστές αποφάσεις, χρειαζόμαστε φαντασία, υπομονή, ανοιχτό μυαλό και αντοχή στις ασάφειες και τη σύγχυση της ζωής. Και για να το καταφέρουμε, πρέπει να εμπιστευτούμε τη διαίσθηση, το θηλυκό κομμάτι του ψυχισμού μας. Όλα είναι πιθανά όταν οι αρσενικές και οι θηλυκές μας ενέργειες συνεργάζονται δημιουργικά και μας οδηγούν στο σημείο στο οποίο απίθανες λύσεις γεννιούνται» αναφέρει ο ίδιος. Αυτές οι... θηλυκές δυνάμεις είναι λογικό να μας προκαλούν αμηχανία και ανασφάλεια, καθώς οι σύγχρονες απαιτητικές ζωές μας μάς έχουν μάθει να θέλουμε να έχουμε πάντα τον έλεγχο. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αφεθούμε στη γοητεία μιας απρόβλεπτης διαδρομής στον κρυφό εσωτερικό μας κόσμο, στον πλανήτη της διαίσθησής μας. Και όπως συμβαίνει με κάθε αναπάντεχο ταξίδι, έτσι και με αυτό, νέες συγκινήσεις, πρωτόγνωρη σοφία και μοναδικές αποκαλύψεις θα εμφανιστούν μπροστά μας. Έτσι που στο τέλος θα μπορέσουμε να δούμε τη ζωή με μεγαλύτερη διαύγεια και να αποκτήσουμε μια ακόμα πιο ουσιαστική σχέση μαζί της.
Μάθετε να εκμεταλλεύεστε τη διαίσθησή σας
Generation Y: Η γενιά του ενστίκτου;
Η Γενιά Υ ή αλλιώς η Γενιά του Δικτύου όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί μεταξύ 1978-1999) είναι, σύμφωνα με τον ειδικό, η πιο κατάλληλα προετοιμασμένη για να ακολουθήσει την Πυξίδα της Διαίσθησης. Άλλωστε οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε ευνοούν μια φιλοσοφία και έναν τρόπο ζωής όπου το συναίσθημα και το ένστικτο μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, αφήνοντας σε δεύτερο τη στεγνή και λογική θεώρηση των πραγμάτων. Μεγαλωμένοι με κινητά, e-mails και έχοντας πρόσβαση από την παιδική ηλικία σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα και ιεραρχίες, το διαδικτυακό, βάζουν σε προτεραιότητα αξίες που οι προηγούμενες γενιές είχαν αφήσει στο περιθώριο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα «ανταλλάγματα» που ζητούν από τη δουλειά τους δεν είναι τα χρήματα, αλλά ο χρόνος και η ευελιξία. Και εκείνο που θα τους κρατήσει σε μια εργασιακή θέση δεν είναι το γόητρο της εταιρείας, αλλά η βαρύτητα των ανθρώπινων σχέσεων μέσα σε αυτήν. Κάπως έτσι είναι και στη ζωή τους. Η «ματιά» τους είναι πιο προσωπική και υποκειμενική. Σύμφωνα με τον ειδικό, «είναι εκείνη η γενιά που μπορεί να εκτιμήσει την αδιόρατη και υποσυνείδητη δυναμική που υπάρχει στις σχέσεις, στη δουλειά, στην ίδια τη ζωή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου