Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Ήταν εκείνο το φιλί..






Γράφει η Λέλα Σακήλια

Θυμήσου εκείνο το πρώτο σας φιλί. Εκείνη τη μαγική στιγμή που όλα έμοιαζαν τέλεια, που ευχόσουν να σταματήσει ο χρόνος για να κρατήσει για πάντα. Ήταν η πρώτη σας αληθινή σύνδεση, το πρώτο δέσιμο που δεν ένωσε μόνο τα σώματά σας, αλλά και τις ψυχές σας.


Το φιλί είναι, τελικά, μια έκφραση βαθύτερη από μια απλή κίνηση. Κάθε φιλί έχει τη δική του σημασία, ανάλογα με το ποιος το δίνει και σε ποιο σημείο το χαρίζει. Λένε πως το φιλί στο μέτωπο δείχνει φροντίδα και προστασία. Όμως, όλες αυτές οι ερμηνείες, όσο όμορφες κι αν είναι, δεν μπορούν να απαντήσουν στο πιο σημαντικό ερώτημα: πώς γίνεται κάποιος που κάποτε σε φιλούσε με πάθος, τώρα να σου δίνει τυπικά φιλιά στο μάγουλο; Ποια θεωρία μπορεί να εξηγήσει αυτή τη μετάβαση;

Είναι σχεδόν ειρωνικό το πώς φιλιά στο μάγουλο αντικαθιστούν αυτά που κάποτε σε έκαναν να χάνεις την αναπνοή σου. Τώρα, σας ενώνουν μόνο οι τυπικότητες και οι αμήχανες σιωπές όταν συναντιέστε. Σκέφτεσαι πώς κάποτε τα χείλη του ανήκαν σε σένα και τώρα ίσως να τα γεύεται κάποιος άλλος. Πώς γίνατε από εραστές, δύο ξένοι που γνωρίζονται καλά. Είναι θλιβερό και σκληρό συνάμα.

Η σκέψη αυτή σε πνίγει. Όταν τον συναντάς τυχαία, ανταλλάσσετε έναν αδιάφορο χαιρετισμό και ένα τυπικό φιλί στο μάγουλο. Κι εκείνη τη στιγμή θες ή να τον φιλήσεις ξανά όπως παλιά, ή να ξεσπάσεις, ή ακόμα και να συνεφέρεις τον εαυτό σου με μια απότομη κίνηση.

Δεν ξέρω πώς τελείωσε η σχέση σας ή αν φταίξατε και οι δύο, αλλά είναι δύσκολο να αποδεχτείς ότι δυο άνθρωποι που υπήρξαν τόσο κοντά, τώρα πρέπει να συνυπάρχουν σαν γνωστοί. Να συμμορφώνονται με τους κανόνες της κοινωνικής ευπρέπειας, ανταλλάσσοντας νέα σαν καλοί φίλοι. Αυτό όμως είναι σχεδόν αδύνατο όταν ο ένας από τους δύο νιώθει ακόμα έντονα συναισθήματα.

Σας ενώνει ένα κοινό παρελθόν, γεμάτο από τραγούδια, στιγμές και μυρωδιές. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από εκείνο το πρώτο φιλί. Πώς μπορείς να το ξεχάσεις; Πώς μπορείς να προσποιηθείς πως δεν υπήρξε ποτέ;

Το φιλί δεν έχει συνώνυμο, γιατί δεν είναι απλά μια πράξη. Είναι συναίσθημα, και τα συναισθήματα δεν αντικαθίστανται εύκολα. Μην το χαραμίζεις σε τυπικότητες και μην το κάνεις να μοιάζει με κάτι που δεν είναι. Στη μνήμη των φιλιά που δόθηκαν με πάθος, μην επιτρέψεις στα χλιαρά φιλιά να πάρουν τη θέση τους. Δεν το αξίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου