Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

7 πράγματα που φωνάζουν «αυτοπεποίθηση» σε μια πρώτη γνωριμία






Η πρώτη εντύπωση είναι οπωσδήποτε πολύ σημαντική στις διαπροσωπικές σχέσεις. Δεν καθορίζει την πορεία της σχέσης μεν, όμως είναι σίγουρα μια (καλή) αρχή. Είναι η πρώτη εικόνα που θα αποκτήσει ο άλλος για εσένα, αυτό που θα σκεφτεί την επόμενη φορά που κάποιος θα αναφέρει το όνομά σου.

 Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι κατά 93% η επικοινωνία μας δεν είναι λεκτική. Μόνο το 7% του μηνύματος που στέλνουμε βασίζεται σε αυτά που πραγματικά λέμε. Ποια είναι όμως τα 7 πράγματα που παρατηρεί κάποιος που μας γνωρίζει για πρώτη φορά;



1. Η χειραψία μας

Όταν τα χέρια ενώνονται, απελευθερώνεται στον οργανισμό οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, η οποία δημιουργεί φιλική και θετική διάθεση. Αν όμως, η χειραψία δε γίνει σωστά στη γνωριμία, δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα και επηρεάζεται η εικόνα που σχηματίζει ο ένας για τον άλλον. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, όσοι κάνουν δυνατή χειραψία αφήνουν καλύτερες εντυπώσεις, και είναι άνθρωποι πιο ευχάριστοι και εξωστρεφείς. Παράλληλα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια τέτοια χειραψία σε συνέντευξη για δουλειά, εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εργοδότη. Αντίθετα, μια «χλιαρή» χειραψία δείχνει άτομο ντροπαλό και εσωστρεφή.




2. Ο τρόπος ντυσίματός μας




Ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυθούμε δείχνει πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Αποκαλύπτει τη διάθεση και την προσωπικότητά μας, τον σεβασμό που δείχνουμε στην εκάστοτε περίσταση, το πώς αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας αλλά και το πώς θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι.

Για παράδειγμα, μια προσεγμένη εμφάνιση σε συνδυασμό με σωστή προσωπική υγιεινή, δείχνουν αυτοπεποίθηση και σεβασμό προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Όσον αφορά στα χρώματα, οι σκουρόχρωμες επιλογές δίνουν την αίσθηση κάποιου ατόμου κλειστού και απλησίαστου, ακόμα και λυπημένου. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, από την άλλη, υποδηλώνουν αγνότητα, καθαρότητα και προσήνεια.




3. Η έκφραση του προσώπου




Το πρόσωπο είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κάποιος, γι’ αυτό και η εκφραστικότητά του είναι σημαντικό να μεταφέρει τα μηνύματα που θέλουμε. Κάποιος που κοιτάζει στα μάτια τον συνομιλητή του έχοντας μία χαλαρή έκφραση, δείχνει ότι έχει αυτοπεποίθηση και αισθάνεται άνετα. Αντιθέτως, κάποιος που τρεμοπαίζει τα μάτια, δαγκώνει ή σφίγγει τα χείλη αποκαλύπτει ανασφάλεια και συστολή.



4. Η στάση του σώματός μας

Η στάση του σώματος είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της μη λεκτικής επικοινωνίας, και αποκαλύπτει ίσως περισσότερα από όσα θα θέλαμε. Όταν κάποιος καμπουριάζει, πιθανά είναι ντροπαλός και ανασφαλής. Μία ορθή στάση σώματος, δείχνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με έρευνες, ενώ ένα συγκεκριμένο συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει μια ορισμένη σωματική στάση, η ίδια η στάση μπορεί, όταν υιοθετηθεί, να προκαλέσει το αντίστοιχο συναίσθημα.





5. Η συνέπεια

Κάποιοι τρέμουν στο ενδεχόμενο να αργήσουν σε ραντεβού τους, ενώ άλλοι δε νοιάζονται και ιδιαίτερα, έχοντας κάνει την αργοπορία συνήθεια. Αυτό φαίνεται να δείχνει ασέβεια και αναξιοπιστία. Η συνέπεια στα ραντεβού, από την άλλη, δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σεβασμός προς τον άλλο. Είναι σημάδι καλών τρόπων και πρόθεσης για συνεργασία.



6. Ο τόνος της φωνής μας




Η τονικότητα και ο ρυθμός της φωνής σου κατά την ομιλία, παρουσιάζει στοιχεία για την προσωπικότητα και τη διάθεσή σου, όπως επίσης και για τις προθέσεις σου. Μια ξεκάθαρη, δυνατή και σίγουρη φωνή είναι ένδειξη αυτοπεποίθησης και φιλικότητας, ενώ μια όχι υψηλής έντασης φωνή δείχνει σεβασμό στον συνομιλητή και επαγγελματισμό. Μια φωνή που δεν έχει καλή άρθρωση και σταθερότητα, μοιάζοντας πιο πολύ σε μουρμουρητό, δείχνει αβεβαιότητα και ένα άτομο βαριεστημένο.



7. Πόση ώρα είμαστε στο κινητό


Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι δυσκολεύονται με την κοινωνικότητα και την εξωστρέφεια, είναι να χρησιμοποιούν συνεχώς το κινητό τους (ακόμα κι αν αυτό που κάνουν είναι να χαζεύουν στην αρχική τους οθόνη). Ως «επιλεκτικά κοινωνικό» άτομο, έχω να σας πω ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό, όχι όμως και εντάξει. Και αυτό γιατί το να κοιτάζεις για πολλή ώρα το κινητό σου δείχνει ασέβεια και περιφρόνηση προς τον συνομιλητή.

Η γνωριμία με νέα άτομα είναι μια διαδικασία πολυπαραγοντική και διαφορετική για τον καθένα. Για άλλους είναι απόλαυση και ευκαιρία για νέες συναναστροφές, για άλλους είναι ουδέτερο και αδιάφορο, ενώ για κάποιους είναι ένα σύγχρονο βασανιστήριο (εντάξει, ίσως και να υπερβάλλουμε λιγάκι).



Το πιο σημαντικό από όλα όσα πρέπει να προσέχεις σε μια νέα γνωριμία, είναι να φαίνεται ότι έχεις αυτοπεποίθηση. Δε λέμε φυσικά να προσποιηθείς και να αποκρύψεις την προσωπικότητά σου. Το μόνο που λέμε, είναι fake it till you make it, αφού λίγη σιγουριά για τον εαυτό μας δε βλάπτει πού και πού.


Συντάκτης: Δανάη Π.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου