Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις πρόβλημα στο συκώτι Δεν πρέπει να τα αγνοείς!




Για πολλούς από εμάς, η υγεία του ήπατός μας δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε καθημερινά, εκτός αν κάτι πάει στραβά. Ωστόσο, τα ανεπαίσθητα σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν ότι το συκώτι σου μπορεί να χρειάζεται λίγη επιπλέον φροντίδα. Το να αγνοείς αυτά τα σημάδια μπορεί να σε οδηγήσουν σε προβλήματα τα οποία θα σου δυσκολέψουν την καθημερινότητα.


Ας δούμε μερικά από τα σημάδια, σύμφωνα με τη Διατροφολόγο Βιοχημικό Dr. Libby, που μπορεί να υποδεικνύουν ότι το συκώτι σου θα μπορούσε να χρειαστεί βοήθεια, ώστε να μπορέσεις να τα ξεπεράσεις και να νιώθεις όχι μόνο "ελαφρύτερη" αλλά και με μια αναζωογονημένη αίσθηση υγείας και ευεξίας.

7 σημάδια προβλήματος στο συκώτι
Αύξηση λίπους στην κοιλιά


Το πού κρατάς το σωματικό λίπος σου προσφέρει πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός σου. Η αύξηση του λίπους στην κοιλιά μπορεί να υποδηλώνει αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ το αυξημένο βάρος συχνά συνδέεται με υπερβολική κορτιζόλη. Αν παρατηρήσεις ένα "ρολό λίπους" ακριβώς κάτω από τη γραμμή του σουτιέν στις γυναίκες ή τους θωρακικούς μύες στους άνδρες, αυτό το οπτικό στοιχείο μπορεί να υποδεικνύει ότι το συκώτι σου είναι "υπερφορτωμένο".
Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
 

Το συκώτι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σου. Η χοληστερόλη που καταναλώνεις έχει ελάχιστη άμεση επίδραση στα επίπεδα στο αίμα για τα περισσότερα άτομα. Λειτουργώντας ως ελεγκτής κυκλοφορίας, το ήπαρ ρυθμίζει τη διανομή και την επαναρρόφηση της χοληστερόλης, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις ενδείξεις χοληστερόλης στις εξετάσεις αίματος. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του ήπατος μπορεί να διακυβευτεί εάν δεν λαμβάνει επαρκή υποστήριξη, μια κατάσταση που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές του τρόπου ζωής σου, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Επίμονο σωματικό λίπος

Όταν το συκώτι επιβαρύνεται και δεν μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τις "τοξίνες", αυτές οι τοξίνες πρέπει να πάνε κάπου και έτσι το σώμα έχει ένα εφεδρικό σύστημα, τις αποθηκεύει σε μέρη όπως τα οστά, ο εγκέφαλος και τα λιποκύτταρα. Αυτή η αποθήκευση μπορεί να καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την απώλεια σωματικού λίπους, καθώς το σώμα διατηρεί το λίπος για να εμποδίσει την κυκλοφορία των αποθηκευμένων τοξινών.
Επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι

Ένα υπερφορτωμένο συκώτι μπορεί να αποτύχει να διασπάσει αποτελεσματικά τις τοξίνες, οδηγώντας σε συχνότερους πονοκεφάλους, καθώς οι τοξίνες αυτές παραμένουν στο σύστημά σου.
PMS ή δύσκολα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα

Το ήπαρ παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων των ορμονών του φύλου, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Όταν το συκώτι είναι υπερφορτωμένο ή λειτουργεί μη βέλτιστα, μπορεί να δυσκολεύεται να μεταβολίσει αποτελεσματικά αυτές τις ορμόνες, οδηγώντας σε συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμόνες. Αυτό μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και να συμβάλει σε πιο επώδυνους, βαριούς και θρόμβους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Ουσιαστικά, όταν το ήπαρ δεν μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά τις ορμόνες, η περίσσεια ορμονών ή οι σχετικές μορφές οιστρογόνων μπορούν να κυκλοφορούν στο σώμα, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις στον κύκλο μιας γυναίκας σε όλα τα στάδια της ζωής.
Δερματικά ξεσπάσματα ή εξανθήματα
 

Οι κύριοι δρόμοι αποβολής των αποβλήτων από το σώμα είναι μέσω των εντέρων και των ούρων. Ωστόσο, εάν το συκώτι είναι υπερφορτωμένο, το δέρμα μπορεί να γίνει μια "δευτερεύουσα πόρτα εξόδου". Ως εκ τούτου, το συμφορημένο ή φλεγμονώδες δέρμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το συκώτι σου δεν είναι προς το παρόν σε θέση να αντεπεξέλθει στο φορτίο του.
Ξύπνημα μεταξύ 1-3 π.μ.

Το συκώτι σου, ένας βασικός πολυεργαλειοδότης, όχι μόνο κάνει κρίσιμες εργασίες αποτοξίνωσης και παράγει πρωτεΐνες, αλλά αποθηκεύει επίσης κρίσιμα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM), κάθε όργανο έχει μια συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία οι δραστηριότητές του είναι αυξημένες, με τις ώρες αιχμής του ήπατος να είναι από τη 1 έως τις 3 το πρωί. Η σύγχρονη χρονοβιολογία, η οποία μελετά τους βιολογικούς ρυθμούς, υποστηρίζει αυτή την αρχαία άποψη, υποδηλώνοντας ότι οι διαταραχές στους κύκλους του ύπνου σου μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των οργάνων, ιδίως του ήπατος.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων πρωινών ωρών, το συκώτι ασχολείται ενεργά με την αποτοξίνωση του αίματος, τον μεταβολισμό των λιπών και την επεξεργασία διαφόρων βιοχημικών ουσιών. Κανονικά, αυτή η διαδικασία δεν διακόπτει τον ύπνο σου. Ωστόσο, εάν το συκώτι είναι υπερφορτωμένο, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, κατανάλωσης πολλών υπερ-επεξεργασμένων τροφών, έκθεσης σε περιβαλλοντικές τοξίνες ή παρατεταμένου στρες - μπορεί να δυσκολευτεί, οδηγώντας σε διαταραχές του ύπνου ή νυχτερινή υπερθέρμανση.



 shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου