Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

3 σημάδια ότι έχεις εθιστική προσωπικότητα - Πώς να διαχειριστείς τις εμμονές

Unsplash

Η ροπή στον εθισμό μπορεί να τεθεί εντός ελέγχου

Όταν ακούς τον όρο εθιστική προσωπικότητα, το μυαλό σου πηγαίνει αυτομάτως στην κατάχρηση, που μπορεί να συμβεί με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Η σκέψη σου δεν είναι εσφαλμένη, ωστόσο στη σύγχρονη εποχή, που το Tik Tok δεσπόζει, η φράση «εθιστική προσωπικότητα» απεικονίζει την ατέρμονη ανάγκη για προσωπική ικανοποίηση.


Τα άτομα που έχουν «εθιστική προσωπικότητα» δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τίποτα σχετικά με τη ρουτίνα τους. Αν η επιθυμία τους δεν ικανοποιηθεί, δεν θα ηρεμήσουν, η σκέψη τους θα είναι προσηλωμένη εκεί. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι καταλαμβάνονται από εμμονές, τις οποίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν και έτσι μπαίνουν σε έναν ατέλειωτο κύκλο.

3 πράγματα που μαρτυρούν πως κάποιος έχει εθιστική προσωπικότητα
#1 Τα τελετουργικά του είναι αδιαπραγμάτευτα

Η ρουτίνα του είναι ιερή. Το να εκτελεί βήμα - βήμα όλες τις συνήθειές του τον ανακουφίζει και τον βοηθάει να διαχειρίζεται το άγχος. Δεν μπορεί να δεχτεί κάποια αλλαγή στο πρόγραμμά του κι όταν αυτή συμβαίνει είναι ανίκανος να τη διαχειριστεί. Για παράδειγμα, θα κλειδώσει και θα ξεκλειδώσει τρεις φορές την εξώπορτα μέχρι να σιγουρευτεί ότι όλα είναι εντάξει μέσα στο σπίτι.
#2 Δυσκολεύεται με τις κοινωνικές σχέσεις

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό των ανθρώπων με εθιστική προσωπικότητα είναι ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σύνδεση με άλλους ανθρώπους. Δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν και να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τον περίγυρο, διότι δεν πιστεύουν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις δεν θα τους δώσουν την ικανοποίηση που αναζητούν.


#3 Τον αγχώνει το «όχι»

Η σκέψη και μόνο η σκέψη του να μην μπορεί να κάνει κάτι από αυτά που έχει στο μυαλό του τον ταλαιπωρεί και τον βασανίζει. «Τι θα κάνω αν δεν μπορώ να το πάρω αυτό;», «Κι αν δεν είναι διαθέσιμο;», είναι κάποια από τα ερωτήματα που κατακλύζουν το μυαλό του. Οι αρνητικές και αγχωτικές σκέψεις είναι μονόδρομος.

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, είναι λογικό να νιώθεις πως αυτές οι σκέψεις σε εμποδίζουν να έχεις μια ισορροπία στη ζωή σου. Πώς θα ξεφύγεις; Άρχισε να γράφεις ό,τι σκέφτεσαι και αναλύεις στο κεφάλι σου, μοιράσου τις σκέψεις σου με έναν άνθρωπο εμπισ
τοσύνης, απασχόλησε το μυαλό σου με το διάβασμα και βάλε όρια.


Στην αρχή θα δυσκολευτείς, αφού όλη αυτή η νέα συνθήκη θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητά σου. Ωστόσο μετά, όλα θα είναι πολύ καλύτερα, καθώς θα υπάρχει αρμονία και ηρεμία στη ζωή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου