Tο μύνημα της ημέρας

«Kυνικός είναι ο άνθρωπος που όταν μυρίζει λουλούδια, ψάχνει να βρει το φέρετρο». H.L. Mencken

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Την αγάπη, μην την κατηγορείς, δεν φταίει..






Γράφει η Φύλλις Γκούστη

“Μην μιλάς άλλο για αγάπη, η αγάπη είναι παντού” λέει το τραγουδάκι. Μα η αλήθεια είναι ότι βαφτίζουμε πολλά πράγματα αγάπη που δεν είναι, και ύστερα, όταν κάτι γίνει, μας φταίει η αγάπη.


Η αγάπη δεν φταίει. Αντίθετα, όταν είναι αληθινή, συμπονετική, αμοιβαία και διαφανής, θεραπεύει. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κατηγορηθεί η αγάπη για τις πληγές σου, τις αμφιβολίες, το άδειασμα, την χειραγώγηση και την όποια βία, να θυμάσαι ότι οι λάθος άνθρωποι έφταιγαν. Οι όχι συμβατοί με σένα.

Να θυμάσαι ότι για να πεις σ’ αγαπώ και να το εννοείς (ή για να σου πουν και να το εννοούν), έχει ανοίξει η καρδιά σου – η καρδιά τους. Είσαι ανοιχτός και ευάλωτος στον άνθρωπο που αγαπάς και αγαπιέσαι, γιατί μπορείς να είσαι ολόκληρος ο εαυτός σου μαζί του. Χαμογελάς όποτε τον βλέπεις, γιατί ακριβώς η καρδιά σου είναι ανοιχτή σε αυτόν, εμπιστεύεται.

Επίσης, σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, οι λέξεις έχουν βάρος. Έχουν ενέργεια. Αντί να πεις σ’ αγαπώ σε κάποιον που όμως δεν αγαπάς με την καρδιά, αλλά μπορεί να αγαπάς με το μυαλό, καλό είναι να είσαι ειλικρινής και να του πεις “μου αρέσεις”, “σε γουστάρω” ή έστω “έχω ενθουσιαστεί μαζί σου”.

Ας μην χρησιμοποιούμε λέξεις και έννοιες που είναι τόσο βαθιές, τόσο ιερές και σπάνιες, όταν απλά δεν τις έχουμε νιώσει. Ας είμαστε ειλικρινείς πρώτα με εμάς, στο τι νιώθουμε, τι θέλουμε, και μετά με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε.

Και επίσης, να θυμάσαι: κανείς δεν μπορεί να ανοίξει την καρδιά του επειδή πρέπει. Ο Έρωτας είναι πολύ ευκολότερος γιατί βασίζεται στην έλξη, ενώ για να φτάσει κανείς στην αγάπη, που είναι ένας κοινός δρόμος με σκαμπανεβάσματα, χρειάζεται να δει τον εαυτό του μέσα από τα καθρεφτίσματα και την διαδικασία. Χρειάζεται να μπορεί βαθιά να δει, να εκτιμήσει, να αγκαλιάσει τον άλλον στο σήμερά του όπως είναι, και μαζί, μόνο μαζί, χέρι χέρι, αμοιβαία, να επιλέξουν να μοιραστούν την αγάπη και να εξελιχθούν μαζί.

Γιατί η αγάπη δεν πιέζεται, δεν βιάζεται. Απλά συμβαίνει. Κι όταν συμβεί ανάμεσα σε δύο συμβατά άτομα, τότε η μαγεία ξεκινά. Γιατί η αγάπη δεν σου φτιάχνει μόνο τη στιγμή, τη μέρα, μα επηρεάζει και τον τρόπο που σκέφτεσαι. Σε ανεβάζει, σου φτιάχνει τη ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου