Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

9 Προβλήματα που γνωρίζουν μόνο τα άτομα με αυτοάνοσο νόσημα


Image by Jakub Kopczyński from Pixabay 



Το να πάσχει κάποιος από αυτοάνοσο νόσημα περιλαμβάνει πολλές περισσότερες δυσκολίες από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, την διαχείριση άγχους που φέρνει αυτό και βεβαίως τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Το hashimoto.gr ξεχώρισε κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα. Κάποια από αυτά ίσως να μην μας είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό κι όμως ένας ασθενής μπορεί να τα θεωρεί σοβαρό πρόβλημα.


1. Ίσως θεωρείς ότι το να εξηγήσεις σε κάποιον την ασθένεια σου είναι σοβαρό πρόβλημα. Φοβάσαι τις ερωτήσεις που ίσως ακολουθήσουν π.χ. «Α μάλιστα, το σώμα σου αυτοκαταστρέφεται. Και πότε θα γίνεις καλά;»

2. Ένα από τα πράγματα που ασθενείς με αυτοάνοσο θεωρούν πρόβλημα είναι το ότι ίσως δεν θεωρηθούν πραγματικά σοβαρά τα συμπτώματα τους. Συχνά η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει και οι απαντήσεις συχνά να αναφέρονται σε ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει συμπτώματα και του αναφέρεται ότι είναι ψυχολογικής φύσεως, νιώθει συχνά μπερδεμένο! Ίσως αναρωτιέται: «Μήπως κάνω κάποιο λάθος; Μήπως τα φαντάζομαι όλα αυτά;»

Βέβαια, όταν μετά από πολύ ταλαιπωρία τελικά βγει η διάγνωση, δεν ξέρεις αν θέλεις να στεναχωρηθείς που είσαι ασθενής με αυτοάνοσο ή να νιώσεις ανακούφιση εξ αιτίας της επιβεβαίωσης, του ότι δεν ήταν ιδέα σου τα συμπτώματα αυτά.



3. Όταν όλοι οι «φυσιολογικοί» άνθρωποι ξυπνάνε και μετά από λίγη ώρα είναι φρέσκοι και ζωηροί εσύ θέλεις να πας πάλι για ύπνο. Δεν έχει καμιά σημασία που ξύπνησες πριν ένα τέταρτο.

4. Και το βράδυ…ναι, κάποια στιγμή έχεις δει όλες τις επαναλήψεις στην τηλεόραση, ακόμα και τα τηλεμάρκετινγκ! Όλοι γύρω σου βλέπουν το 3ο όνειρο και εσύ ακόμα με «το μάτι γαρίδα».



5. Πολύ θα ήθελες να σχεδιάσεις τις επόμενες διακοπές σου, όμως ποτέ δεν είναι σίγουρο αν θα μπορέσεις τελικά να πας, επειδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει η ασθένεια σου.

6. Σήμερα νιώθεις υπέροχα, την επόμενη μέρα νιώθεις χάλια. Γι’ αυτό ποτέ δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα αν σίγουρα θα παραβρεθείς στο ραντεβού ή όχι. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά ακυρώνεις ξαφνικά σχέδια ή τις αυθόρμητες εκδρομές.

7. Καθώς το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο, είσαι επιρρεπής σε ιώσεις, μικρόβια και βακτήρια. Έτσι, αποφεύγεις ιδιαίτερα τα άτομα με κρυολογήματα και άλλες ιώσεις. Κάποιες φορές σε τέτοιο βαθμό που σε αποκαλούν μικροβιοφοβικό/-ή.



8. Κάποιες φορές νιώθεις άσχημα συναισθήματα όπως θυμό ή ακόμα και ζήλια, επειδή όλοι οι άλλοι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα από ό,τι εσύ. Μην ανησυχείς δεν είναι κακό να νιώθεις έτσι.

Μπορείς ακόμη και να τα εκμεταλλεύτεις!

9. Ακόμα και σε μέρες όπου δεν νιώθεις καθόλου καλά, ξέρεις ότι είσαι πολύ δυνατό άτομο! Μπορεί να μην πετυχαίνεις πάντα όλους τους στόχους σου εξ αιτίας της ασθένειας σου, όμως διαφέρεις και είσαι μοναδική / -ός επειδή (σ.σ. ΌΛΟΙ ΜΑΣ):


Ζεις την κάθε ημέρα ξεχωριστά και μαθαίνεις να απολαμβάνεις τη ζωή, επειδή είναι πολύτιμη!

Πάσχεις από αυτοάνοσο νόσημα; Τί θεωρείς πως είναι το μεγαλύτερό σου πρόβλημα στην καθημερινότητα σου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου