Tο μύνημα της ημέρας

“Εκεί στην άκρη του μικρού της δαχτύλου τελείωνε ο κόσμος.” Μενέλαος Λουντέμης

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Αυτό είναι το στοιχείο κάθε επιτυχημένης σχέσης



Είτε βρίσκεστε σε μία μακροχρόνια σχέση είτε ξεκινάτε τώρα τον δεσμό σας είτε διανύετε μια περίοδο αναζήτησης του εαυτού σας και είστε μόνη, ένα πράγμα είναι σίγουρο και μπορείτε να το επιβεβαιώσετε κι εσείς: οι σχέσεις θέλουν χρόνο, υπομονή και προσπάθεια.

Σύμφωνα με τη Dr. Nicole LePera, ψυχολόγο, η βάση κάθε επιτυχημένης σχέσης είναι η συναισθηματική οικειότητα. Ευτυχώς, η ίδια μοιράζεται στο προφίλ της στο Instagram, το οποίο ακολουθούν πάνω από 6εκ. άνθρωποι τρόπους για να τη δημιουργήσουμε και να την ενισχύσουμε στη σχέση μας.

Πριν περάσουμε στα βήματα που προτείνει να κάνουμε, ας δούμε τι ακριβώς είναι η συναισθηματική οικειότητα.

Σύμφωνα με όσα γράφει: «Συναισθηματική οικειότητα είναι η διαδικασία της σύνδεσης με το ταίρι σας μέσα από πράξεις που επιτρέπουν και στους δυο σας να νιώθετε πως μπορείτε να εκφραστείτε δίχως ντροπή, ότι σας ακούν με σεβασμό, σας κατανοούν και σας εκτιμούν».

Η ίδια σημειώνει πως για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τη συναισθηματική οικειότητα πρέπει να εξασκηθούμε στην «ευάλωτη επικοινωνία», στο μοίρασμα, δηλαδή, σκέψεων, συναισθημάτων και εμπειριών. Με λίγα λόγια να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δείξει πόσο ευάλωτος είναι.

Πώς μοιάζει η «ευάλωτη επικοινωνία»:




Συζητάτε για εκείνα που έχετε μέχρι τώρα ζήσει και σας έκαναν αυτό που είστε σήμερα.

Μιλάτε ανοιχτά για τους φόβους και τις ανασφάλειές σας.

Επικοινωνείτε ακόμα και όταν νιώθετε άβολα με κάποιο θέμα.

Ζητάτε αυτό που χρειάζεστε – εξωτερικεύετε τις ανάγκες σας.

Μερικές ερωτήσεις που μπορούν να ξεκινήσουν μια τέτοια συζήτηση είναι:

«Τι πιστεύεις πως σου προσέφεραν οι γονείς σου άφθονο μεγαλώνοντάς και τι θεωρείς πως χρειαζόσουν περισσότερο από τη σχέση σας;»

«Ποια είναι η πιο χαρούμενη και ποια η χειρότερη ανάμνηση από την παιδική σου ηλικία;».

«Σε ποιες περιπτώσεις νιώθεις περισσότερο σίγουρος/η για τον εαυτό σου και πότε πιο ανασφαλής;».

Η συναισθηματική οικειότητα δεν απαιτεί μόνο συζητήσεις, αλλά και πράξεις. Η ψυχολόγος παρουσιάζει στη σχετική ανάρτησή της μερικά παραδείγματα και σημειώνει πως αυτές οι πράξεις δείχνουν στο ταίρι μας πως τα όσα λέει και επιθυμεί έχουν αντίκτυπο, πως κάποιος το συμμερίζεται και το ακούει. Γνωρίζει έτσι πως μπορεί να δουλέψει μαζί σας ως ομάδα, όταν τα πράγματα γίνονται πολύ πιεστικά στη ζωή.


Πράξεις συναισθηματικής οικειότητας:



Ετοιμάζετε το αγαπημένο φαγητό του/της συντρόφου σας και το σερβίρετε σε ένα όμορφο τραπέζι. Αντίστοιχα, ετοιμάζετε το κολατσιό του/της για τη δουλειά και το αφήνετε στο ψυγείο με ένα γλυκό σημείωμα πάνω.

Ανταλλάσσετε μηνύματα με τρυφερά λόγια, όπως: «Νιώθω ευγνώμων που είσαι στη ζωή μου».

Μοιράζεστε τις δουλειές του σπιτιού – χωρίς να σας το ζητήσει το ταίρι σας.

Προσφέρεστε να κάνετε κάτι για να τους διευκολύνετε, π.χ.: «Άσε θα πλύνω εγώ το αυτοκίνητό σου».

Κάνετε μικρές εκπλήξεις ο ένας στον άλλο. Κοντινές αποδράσεις ή ενασχόληση με δραστηριότητες που κανονικά δεν θα κάνατε.

«Δείχνοντας με αυτούς τους τρόπους το πόσο νοιάζεστε για τη σχέση και τον σύντροφό σας, δημιουργείτε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας και δίνετε τη δυνατότητα στη σχέση σας να εξελιχθεί. Φυσικά, η συναισθηματική οικειότητα χτίζεται με κοινή προσπάθεια», σημειώνει στο τέλος η ψυχολόγος.


pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου