![](https://jenny.gr/sites/default/files/public/styles/article_1025x1025/public/2025-02/fraseis-epthetikotita.jpg?itok=QGplQIjt)
Και ποιος θέλει να συζητάει με έναν επιθετικό, απότομο και αγενή συνομιλητή; Κανείς
Η ψυχολογική μας διάθεση πολλές φορές γίνεται αντιληπτή από τους γύρω μας - χωρίς εμείς να καταλαβαίνουμε τον τρόπο. Η απάντηση είναι πιο απλή απ’ ότι πιστεύεις. Το ύφος της γλώσσας, ο τρόπος που μιλάς και οι λέξεις/φράσεις που χρησιμοποιείς «μαρτυρούν» - τουλάχιστον τις περισσότερες φορές - όσα νιώθεις. Ακόμα κι αν εσύ πιστεύεις πως μιλάς «κανονικά» ή πως όλα όσα είπες έχουν ερμηνευτεί σωστά από τους υπόλοιπους, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Ειδικοί εξηγούν πως ο τρόπος που μιλάμε και γενικότερα συμπεριφερόμαστε, όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο με αγνώστους, είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες για το αν θα μας συμπαθήσουν ή αντιπαθήσουν οι άλλοι. Η χειρότερη συνήθεια, που μπορεί κάποιος να υιοθετήσει, ωστόσο, είναι η παθητική επιθετικότητα, δηλαδή το να λες ένα πράγμα, ενώ εννοείς κάτι άλλο, μπερδεύοντας τον συνομιλητή σου ή ακόμα δημιουργώντας και παρεξηγήσεις.
Στην παθητική επιθετικότητα, ο συνομιλητής δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον τρόπο που εσύ διατύπωσες μια φράση, συνεπώς δεν καταλαβαίνει, αν είσαι απλώς απότομος ή αν τον έχεις προσβάλει. Αν, λοιπόν, θέλεις να αποφύγεις αυτή την παγίδα, οι παρακάτω 5 φράσεις, πρέπει να αφαιρεθούν από το λεξιλόγιό σου.
5 φράσεις που μαρτυρούν πως έχεις παθητικο-επιθετική συμπεριφορά:
#1 «Δεν θέλω να σε προσβάλλω, αλλά…»: Αυτή η φράση αποτελεί κόκκινη σημαία, αφού προδιαθέτεις τον συνομιλητή σου για κάτι αρνητικό. «Πρέπει να σου πω κάτι που μπορεί να μην σου αρέσει», θα ήταν ίσως μια καλύτερη διατύπωση.
#2 «Ό,τι πιστεύεις ότι είναι καλύτερο»: Ακόμα κι αν έχεις καλή πρόθεση, αυτή η φράση μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί. Φαίνεται σαν να μειώνεις την άποψη του άλλου και να του ρίχνεις το μπαλάκι της ευθύνης. Ίσως, αν έλεγες «άφησέ με να το σκεφτώ. Θα επιστρέψω, αν βρω κάτι έξυπνο», να ήταν καλύτερα.
#3 «Πρέπει να είναι ωραίο»: Δεν είσαι σίγουρος, συνεπώς δεν θέλεις να δείξεις ότι συμφωνείς με την άποψη των άλλων. Ακόμα ένας λάθος χειρισμός. Γιατί να μην είσαι πιο γενναιόδωρος; Κράτησε την άποψή σου για τον εαυτό σου. Συνεπώς, το «χαίρομαι για σένα» είναι μια καλή ιδέα.
#4 «Ναι, είμαι μια χαρά»: Δεν είπες κάτι λάθος, όμως αν δεν βρίσκεσαι με ανθρώπους που γνωρίζεις, μπορεί να παρεξηγηθείς. Αν είσαι καλά, θα φανεί από το ύφος σου, αν δεν είσαι, επίσης θα φανεί, συνεπώς προτίμησε να μην πεις τίποτα.
#5 «Κάνε ό,τι θέλεις»: Η χρήση αυτής της φράσης είναι ο ορισμός της επιθετικής - παθητικότητας. Κρύβει δεκάδες αρνητικά συναισθήματα - όπως και νοήματα - και σπάνια λαμβάνεται από τον συνομιλητή ως κάτι θετικό. «Διαφωνώ, αλλά είμαστε όλοι ενήλικες εδώ» ή «Εντάξει», είναι ένας καλός τρόπος να απαντήσεις σε μια τέτοια περίσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου