Tο μύνημα της ημέρας

“Εκεί στην άκρη του μικρού της δαχτύλου τελείωνε ο κόσμος.” Μενέλαος Λουντέμης

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Αν θες να δείχνεις ότι ακούς τον άλλο, απόφυγε αυτά τα 4 λάθη






Η ακρόαση είναι τέχνη, και όπως κάθε τέχνη, θέλει εξάσκηση. Δυστυχώς, συχνά αφήνουμε τους εγωισμούς μας να οδηγούν τις συζητήσεις μας, μετατρέποντας μια απλή συνομιλία σε έναν διαγωνισμό… για το ποιος θα μιλήσει περισσότερο.



Αλλά αν θέλετε πραγματικά να γίνετε καλύτερος ακροατής, πρέπει να παραμερίσετε το ‘εγώ’ σας.

Τώρα θα δούμε μερικά λάθη συζητήσεων που βασίζονται στο ‘εγώ’ και συχνά εμποδίζουν την αληθινή κατανόηση των άλλων.



Αποχαιρετώντας αυτά τα λάθη, μπορείτε να ανοίξετε τα αυτιά και την καρδιά σας σε ό,τι έχουν να πουν οι άλλοι και να γίνετε καλύτερος ακροατής.

1) Διακόπτεις τον ομιλητή


Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να διακόπτουμε τον ομιλητή. Συχνά παγιδευόμαστε τόσο πολύ στις δικές μας σκέψεις που αμελούμε να αφήσουμε το άλλο άτομο να ολοκληρώσει τη φράση του.

Αυτό όχι μόνο εμποδίζει την κατανόησή μας, αλλά στέλνει επίσης ένα μήνυμα ότι εκτιμούμε τις σκέψεις μας περισσότερο από αυτές του άλλου.

Συγκρατώντας την παρόρμησή μας να παρέμβουμε, δίνουμε χώρο στον ομιλητή να εκφράσει πλήρως τις σκέψεις του.

Αν ποτέ είστε έτοιμοι να διακόψετε τον άλλο, πάρτε μια βαθιά ανάσα, περιμένετε υπομονετικά τη σειρά σας και ακούστε. Είναι εκπληκτικό τι μπορείς να μάθεις όταν δίνεις τον λόγο σε κάποιον άλλον.



Λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για την καταστολή των σκέψεών σας, αλλά για το να μάθετε να σέβεστε τον ρυθμό της συνομιλίας.

2) Κυριαρχία στη συζήτηση

Μπορεί να βγάζεις με ανυπομονησία τις σκέψεις, τις απόψεις και τις εμπειρίες σου, αφήνοντας ελάχιστο χώρο στο άλλο άτομο να μοιραστεί τις δικές του.

Αυτό δεν είναι διάλογος, αλλά μονόλογος.

Μην μονοπωλείς τις συζητήσεις. Και άσε το άλλο άτομο να πει αυτά που θέλει.

3) Κάνεις υποθέσεις

Το μυαλό μας είναι συνδεδεμένο να κατηγοριοποιεί και να κάνει υποθέσεις. Αυτός είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που μας βοηθά να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις.

Όταν πρόκειται για μία συζήτηση, αυτό το ένστικτο γίνεται εμπόδιο στις προσπάθειές μας να ακούμε αποτελεσματικά.

Οι προκαταλήψεις μας για ένα άτομο ή ένα θέμα, μπορούν να ‘χρωματίσουν’ την ερμηνεία μας για αυτό που λέγεται. Συχνά ακούμε με την πρόθεση να επιβεβαιώσουμε τις προκαταλήψεις μας, παρά να κατανοήσουμε μια νέα οπτική.

Για παράδειγμα, αν πιστεύουμε ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, θα μπορούσαμε να απορρίψουμε μια αντίθετη άποψη χωρίς να εξετάσουμε πραγματικά τα πλεονεκτήματά της. Στη σφαίρα της γνωστικής ψυχολογίας, αυτό είναι γνωστό ως προκατάληψη επιβεβαίωσης. Είναι ένα ισχυρό εμπόδιο για την αποτελεσματική ακρόαση και την ανοιχτόμυαλη επικοινωνία. Την επόμενη φορά που θα εμπλακείτε σε μια συζήτηση, προκαλέστε τον εαυτό σας να παραμερίσει τις υποθέσεις σας και να ακούσει με ανοιχτό μυαλό.

4) Η προσοχή σου… τρέχει αλλού

Στον σημερινό κόσμο που τρέχει πολύ γρήγορα, είναι εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή σας κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας.


Το μυαλό μας περιπλανιέται στις λίστες υποχρεώσεών μας, τα τηλέφωνά μας βουίζουν με ειδοποιήσεις– και πριν το καταλάβουμε, έχουμε χάσει τα μισά από αυτά που ειπώθηκαν.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ξέρετε για να γίνετε καλύτερος ακροατής; Να είστε παρόντες. Το να είστε πλήρως παρόν σημαίνει να εστιάσετε την προσοχή σας στον ομιλητή, να διατηρείτε οπτική επαφή και να αποφεύγετε τους περισπασμούς.

Όταν είσαι παρών σε μια συζήτηση, δεν ακούς απλώς τα λόγια. Βιώνετε τα συναισθήματα του ομιλητή, κατανοείτε την οπτική του και συνδέεστε μαζί του σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Είναι η υψηλότερη μορφή σεβασμού που μπορείτε να δώσετε σε κάποιον την αμέριστη προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου