Unsplash
Οι ειδικοί εξηγούν γιατί τα 10.000 βήματα δεν πρέπει να είναι ο στόχος σου μέσα στην ημέρα
Σίγουρα έχεις ακούσει πως για να είσαι υγιής και να παραμένεις σε μια καλή φυσική κατάσταση πρέπει να κάνεις 10.000 βήματα ημερησίως. Και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε θέσει ως στόχο αυτόν τον αριθμό σε περιόδους που θέλουμε να βρούμε τη φόρμα μας και να γυμναστούμε περισσότερο. Μπορεί, λοιπόν, για χρόνια να ακούμε πως το να περπατάς 10.000 βήματα την ημέρα είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα υγείας, τα 10.000 βήματα βασίζονται στο βηματόμετρο που σχεδιάστηκε στην Ιαπωνία και παρά το γεγονός ότι συγκεκριμένος αριθμός δεν βασίστηκε σε κάποια ιατρική ή επιστημονική έρευνα, παρέμεινε το σημείο αναφοράς για τον καθημερινό στόχο βημάτων που έχουμε θέσει. Πρόσφατα, λοιπόν, διαπιστώθηκε, ότι τα 10.000 βήματα σχετίζονται με 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα σε μέτρια ένταση.
Για να είμαστε ειλικρινείς, όταν λέμε πως κάναμε 10.000 βήματα μέσα στην ημέρα μας, μέσα σε αυτά έχουν μετρηθεί και τα βήματα που κάναμε για να πάμε στην κουζίνα να πιούμε νερό ή να βγούμε στο μπαλκόνι να απλώσουμε, τα οποία προφανώς δεν ήταν μέτριας έντασης αλλά χαλαρής. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία είναι ο ρυθμός και η διάρκεια. Αν σε μια βόλτα με τον σκύλο, σε μια έξοδο στη γειτονιά καταφέρουμε να κάνουμε ένα περπάτημα μέτριας έντασης για 30 λεπτά, τότε θα έχουμε ασκηθεί σωστά, πετυχαίνοντας τον στόχο μας.
Μια μελέτη του πραγματοποιήθηκε το 2019, στην οποία συμμετείχαν 16.741 γυναίκες ηλικίας από 62 έως 101 ετών, διαπίστωσε ότι «4.400 βήματα την ημέρα συσχετίστηκαν με 41% μείωση της θνησιμότητας σε σύγκριση με το περπάτημα 2.700 βημάτων την ημέρα και το περπάτημα περίπου 7.500 βήματα σχετιζόταν με 65 % μείωση της θνησιμότητας». Μια άλλη μελέτη έδειξε μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας για άτομα κάτω των 60 ετών, τα οποία περπατούσαν από 8.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα.
Οι ειδικοί, λοιπόν, υποστηρίζουν πως έφτασε η στιγμή να σταματήσουμε να επικεντρωνόμαστε στον αριθμό των βημάτων και να εστιάσουμε στον ρυθμό που περπατάμε. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς περνάμε πολλές ώρες της ημέρας καθισμένοι μπροστά από έναν υπολογιστή, η αδράνεια μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία μας μελλοντικά. Το καθημερινό περπάτημα έχει την ικανότητα να μειώσει τις συνέπειες της καθιστικής ζωής και να βοηθήσει το σώμα μας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Αν καταφέρεις να περπατάς με έναν σχετικά γρήγορο ρυθμό 30 λεπτά την ημέρα, καλό θα ήταν σιγά - σιγά να αρχίζεις να ανεβάζεις τον στόχο σου, είτε αυξάνοντας τον ρυθμό είτε αυξάνοντας τη διάρκεια που περπατάς. Η άσκηση έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας και αυτός είναι ένας καλός τρόπος να βρεις τη φόρμα σου και να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου