Tο μύνημα της ημέρας

Μεγαλώσαμε με την αγωνία να αρέσουμε στους άλλους και με το φόβο της απόρριψης… Τελικά τι έγινε; Αρέσαμε;

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Νέα έρευνα έδειξε γιατί οι άντρες απολαμβάνουν να «ενοχλούν» τις κοπέλες τους






Μπας κι έχεις παρατηρήσει ποτέ αγόρια να απολαμβάνουν να πειράζουν τα κορίτσια τους; Να διασκεδάζουν με το να κάνουν μικρά χαριτωμένα σχόλια για τις κινήσεις, το γούστο, την αφηρημάδα ή τη μανία για τάξη που έχουν οι κοπέλες τους; Ε λοιπόν, υπάρχει εξήγηση για το γιατί οι άντρες απολαμβάνουν τόσο πολύ να γίνονται εκνευριστικοί: Το κάνουν για να δείξουν την αγάπη και τη στοργή τους.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ διεξήγαγαν τη μελέτη και περιελάμβανε 154 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που έβγαιναν μαζί για τουλάχιστον έξι μήνες. Τα ζευγάρια κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την ικανοποίηση από τη σχέση τους, το στυλ επικοινωνίας και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Παρατήρησαν επίσης ζευγάρια να αλληλεπιδρούν σε εργαστηριακό περιβάλλον, όπου τους ζητήθηκε να συζητήσουν μια πρόσφατη σύγκρουση ή ένα θετικό γεγονός στη σχέση τους.



Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, αναλύει πώς το χιούμορ γίνεται όπλο και εργαλείο για να εκφραστεί η στοργή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άντρες που συνηθίζουν να πειράζουν τις κοπέλες τους νιώθουν περισσότερο συνδεδεμένοι με αυτές και αντλούν χαρά από την αλληλεπίδρασή τους. Τα πειράγματα λειτουργούν ως μια μορφή παιχνιδιάρικης επικοινωνίας, δείχνοντας έμμεσα ενδιαφέρον και τρυφερότητα. Και ενώ το σενάριο της ερωτικής κωμωδίας μπορεί να φαίνεται ιδανικό, η πραγματικότητα έχει τα δικά της twists.



Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν απολαμβάνουν όλες οι γυναίκες αυτό το είδος χιούμορ κι αυτό παίζει ρόλο για το πόσο ικανοποιημένες είναι στη σχέση. H έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που σημειώνουν υψηλό σκορ στη δεκτικότητα της αίσθησης του χιούμορ του συντρόφου τους και νιώθουν άνετα με τα πειράγματα βλέπουν αυτή την «ενοχλητική» συμπεριφορά ως μια τρυφερή ένδειξη αγάπης.

 Για εκείνες, το πείραγμα δεν είναι κριτική αλλά ένας playful τρόπος να έρθουν πιο κοντά. Και το ακόμα καλύτερο; Τα ζευγάρια που καταφέρνουν να απολαύσουν μαζί αυτό το ελαφρύ τρολάρισμα αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και οικειότητας.


Το βασικό tip της μελέτης, βέβαια, δεν παύει να είναι η επικοινωνία. Το πείραγμα μπορεί να γίνει μπούμερανγκ αν κάποιος ξεπεράσει τα όρια και η κατάσταση πάψει να είναι αστεία. Εδώ οι ερευνητές μας δίνουν ένα μικρό μάθημα σχέσεων: γνώρισε το στυλ επικοινωνίας του άλλου και σεβάσου τα όριά του. Αν εκείνη την κάνει να χαμογελά και εκείνος απολαμβάνει τη διάδραση, τότε το πείραγμα γίνεται γέφυρα που τους ενώνει περισσότερο.

 Αυτό που βγάζει νόημα είναι ότι ο καθένας εκφράζει την αγάπη του διαφορετικά – και αν το πείραγμα είναι ένα στοιχείο αυτής της έκφρασης, τότε γιατί όχι; Το σημαντικό είναι να βρει το κάθε ζευγάρι το δικό του flow. Σε τελική ανάλυση, λίγη διάθεση για πλάκα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αρκεί να μένει ανάλαφρο και διασκεδαστικό για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου