Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

«Σκοτεινή ενσυναίσθηση»: Η ύπουλη χειραγώγηση και πώς θα προστατευτείς

Unsplash

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν την ενσυναίσθηση ως όπλο για να χειραγωγήσουν άλλους ανθρώπους

Οι σχέσεις που χτίζουμε με τους άλλους ανθρώπους μπορούν να χαρακτηριστούν με ποικίλους τρόπους αναλόγως τα «υλικά» και τη δομή τους. Κάποιες είναι υγιείς, άλλες τοξικές, ενώ υπάρχουν και εκείνες που μας βλάπτουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ο όρος «σκοτεινή ενσυναίσθηση» μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένος, ωστόσο περιγράφει εκείνο το άτομο που έχει φτιάξει με τέτοιο τρόπο το προφίλ του, ώστε να μας προκαλεί άγχος και ανασφάλεια, όταν απομακρύνεται από τη ζωή μας.


Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, συνήθως προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για εμάς, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το προσωπικό όφελος είναι το κύριο μέλημά τους και τα δικά μας συναισθήματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όσοι έχουν «σκοτεινή ενσυναίσθηση», κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων, όμως στερούνται συναισθηματικής σύνδεσης, χειραγωγώντας ύπουλα τους ανθρώπους γύρω τους.


Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος έχει σκοτεινή ενσυναίσθηση

Η καλοσύνη τους δεν είναι γνήσια. Επιστρατεύουν κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να αλλοιώσουν την αλήθεια και να παρουσιάσουν την πλευρά του νομίσματος που τους συμφέρει και λειτουργεί προς όφελός τους. Δεν επιθυμούν να βοηθήσουν πραγματικά τους άλλους, αλλά να φτιάξουν την ιστορία με τέτοιο τρόπο, ώστε το τέλος να είναι υπέρ τους.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η «σκοτεινή ενσυναίσθηση» συνδέεται με τη θεωρία της τριάδας, δηλαδή τρεις προβληματικές συμπεριφορές που έχουν υιοθετηθεί από ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων: Τον ναρκισσισμό, τον μακιαβελισμό και την ψυχοπάθεια. Η συμπόνια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν για να χειραγωγήσουν τους γύρω τους, γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνους τόσο στις προσωπικές όσο και στις επαγγελματικές σχέσεις.



«Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη συναισθηματική νοημοσύνη για να χειραγωγήσουν διακριτικά τους άλλους, γεγονός που τους κάνει πιο ικανούς από τους ναρκισσιστές ή τους ψυχοπαθείς», επισημαίνει ο ψυχολόγος Δρ Γουόκερ, που έχει μελετήσει διεξοδικά το θέμα.

Πώς θα καταλάβεις, όμως, ότι κάποιος σε χειραγωγεί με αυτόν τον ύπουλο τρόπο; Όταν η αλληλεπίδραση μαζί του σου δημιουργεί άγχος, ανασφάλεια, στενοχώρια και προσωπική αμφισβήτηση, τότε πρέπει να αρχίσεις να αναρωτιέσαι για τον άνθρωπο που στέκεται απέναντί σου και υποτίθεται ενδιαφέρεται για τον συναισθηματικό κόσμο και τη ζωή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου