Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Mέθοδος «10-10-10»: Το σκεπτικό που θα σε βοηθήσει να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις




Ένας άνθρωπος καλείται να πάρει περίπου 35.000 αποφάσεις σε μια μέρα. Πώς, όμως, θα καταφέρει να πάρει τις πιο σωστές;



Η λήψη αποφάσεων συχνά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε, μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες - στη δουλειά, στις φιλικές ή στις προσωπικές μας σχέσεις. Η μέθοδος 10-10-10 έχει σκοπό να μας βοηθήσει να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις κάθε στιγμή.

Έχεις σκεφτεί πόσες περίπου αποφάσεις καλούμαστε να πάρουμε καθημερινά; Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ ένας άνθρωπος μπορεί να πάρει μέχρι και 35.000 διαφορετικές αποφάσεις μέσα σε μια ημέρα. Φύσικά οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές, μιας και αφορούν π.χ. ποιο παντελόνι να φορέσουμε, αν θα δέσουμε πρώτα το αριστερό ή το δεξί κορδόνι στο παπούτσι μας κ.α.


Υπάρχουν, όμως, και πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρουμε μέσα στην ημέρα, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν ε μεγαλύτερο βαθμό τη ζωή μας. Έτσι, η Αμερικανίδα σύμβουλος διαχείρισης και συγγραφέας Suzy Welch έχει αναπτύξει μια απλή αλλά αποτελεσματική τεχνική που έχει σκοπό να βοηθήσει σε σημαντικές αποφάσεις: τη μέθοδο 10-10-10.

Ομολογουμένως, αυτή η μέθοδος δεν είναι εντελώς καινούργια, καθώς η Welch την έγραψε και την εξήγησε στους αναγνώστες της το 2009 στο διάσημο βιβλίο της με τίτλο, «10-10-10 : 10 Minutes, 10 Months, 10 Years - A Life-Transforming Idea». Σύμφωνα με την ειδικό είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πρώτα όλες τις επιλογές δράσης και να σκεφτούμε προσεκτικά ποιες συνέπειες θα είχε η απόφαση που θα ληφθεί:


Oυσιαστικά πρόκειται για τη φαντασία τριών διαφορετικών μελλοντικών σεναρίων και την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της απόφασης που θα ληφθεί σε αυτά. Το σημαντικό είναι να μην είμαστε πολύ περίπλοκοι. Και πάνω από όλα να φανταστούμε μελλοντικά σενάρια που έρχονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αναμενόμενο σενάριο. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μια απόφαση όσο πιο κοντά στα δικά μας θέλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου