Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί πεινάω γρήγορα αφού έχω φάει κανονικά;







Πεινάς λίγες ώρες αφού έχεις ήδη καταναλώσει ένα κανονικό γεύμα; Δεν νιώθεις κορεσμό και θες να ξαναφάς;

Δες τι μπορεί να φταίει και πώς θα το διορθώσεις.


Τρως λίγη πρωτεΐνη ή/και λιπαρά

Πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην αίσθηση κορεσμού. Αν τα γεύματά σου είναι χαμηλά σε αυτά, μπορεί να πεινάς πιο γρήγορα. Οι πρωτεΐνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο να διασπαστούν και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα λιπαρά, επίσης, βοηθούν να νιώθεις κορεσμό για περισσότερο χρόνο.


Και απλούς υδατάνθρακες

Εάν το γεύμα σου είναι πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες, όπως ψωμί, γλυκά ή ζυμαρικά, ο οργανισμός τους επεξεργάζεται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η απότομη πτώση προκαλεί αίσθημα πείνας, ακόμα κι αν έχεις φάει πρόσφατα.

Λίγες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αργή πέψη και προσφέρουν την αίσθηση κορεσμού για περισσότερο. Αν η διατροφή σου δεν περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες, μπορεί να πεινάς σύντομα μετά από ένα γεύμα. Προσθέτοντας τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή σου, μπορείς να βελτιώσεις την αίσθηση κορεσμού.

Δεν πίνεις αρκετό νερό


Η αφυδάτωση συχνά συγχέεται με την πείνα. Το σώμα μπορεί να στείλει σήματα που μοιάζουν με πείνα όταν στην πραγματικότητα χρειάζεται νερό. Ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενυδάτωσης και να μειώσει την πιθανότητα να νιώσεις πείνα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τρως γρήγορα

Το να τρως γρήγορα δεν δίνει χρόνο στον οργανισμό σου να καταλάβει ότι έχει χορτάσει. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να σταλούν σήματα κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο.

Συναισθηματική πείνα

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική πείνα, κατά την οποία νιώθεις την ανάγκη να φας, όχι επειδή το σώμα σου χρειάζεται τροφή, αλλά επειδή αναζητάς άνεση ή εκτόνωση από το στρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση ή σε γρήγορη πείνα μετά το φαγητό.

Λίγος ύπνος

Ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος επηρεάζει την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό, όπως η γρελίνη και η λεπτίνη. Η αύξηση της γρελίνης λόγω έλλειψης ύπνου μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πείνα, ακόμα κι αν έχεις φάει αρκετά.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμόνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το αίσθημα της πείνας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου στις γυναίκες, η πείνα μπορεί να αυξηθεί λόγω ορμονικών αλλαγών. Επίσης, η ανισορροπία σε ορμόνες όπως η ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα.

Κακός σχεδιασμός

Εάν τα γεύματά σου δεν είναι ισορροπημένα σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά), μπορεί να πεινάς σύντομα μετά το φαγητό. Ένα ισορροπημένο γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά για να σε κρατήσει χορτάτο για μεγαλύτερο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου