Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

5 κρυφοί λόγοι που η ζωή σου είναι τοξική - και δεν το γνωρίζεις

Unsplash

Η τοξική καθημερινότητα επιβαρύνει την ψυχολογία σου χωρίς να το καταλαβαίνεις

Μήπως η ζωή είναι τοξική; Μήπως τα αρνητικά συναισθήματα έχουν πλημμυρίσει την καθημερινότητά σου; Μήπως έχεις καιρό να δεις το χαμόγελο στα χείλη σου; Η τοξικότητα υπάρχει γύρω μας, ωστόσο είναι δική μας επιλογή, αν θα της επιτρέψουμε να «εισβάλλει» στη ζωή μας και να φέρει τα πάνω-κάτω. Υπάρχουν περιπτώσεις, βέβαια, που έχει ήδη προσπεράσει τα όριά μας και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε.


Όταν δεν μπορείς να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι, όταν θυσιάζεις τη μία ανάγκη σου μετά την άλλη για να ωφελήσεις κάποιον τρίτο, όταν απλώς δουλεύεις και τρέχεις χωρίς να απολαμβάνεις τη στιγμή, όταν κυριαρχεί η αρνητικότητα, τότε ναι, υπάρχει τοξικότητα στη ζωή σου. Τα μοτίβα της σκέψης σου επαναλαμβάνονται και είναι επηρεασμένα από το άγχος, την πίεση και το στρες που νιώθεις, προσπαθώντας να ισορροπήσεις ανάμεσα στις στοίβες από υποχρεώσεις.

Και μπορεί στο μυαλό σου να θεωρείς την τοξικότητα σαν κάτι αθώο, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολύ πιο σκληρή. Η τοξικότητα επιβαρύνει την ψυχολογία σου, σε εμποδίζει να χαρείς τις ωραίες ημέρες που έρχονται και δημιουργεί ένα περιβάλλον συνεχόμενου άγχους και ανησυχίας. Το σώμα, το μυαλό και η ψυχή σου προφανώς και επηρεάζονται, ενισχύοντας τη δυσκολία να κάνεις το επόμενο βήμα.

Freepik
5 λόγοι που υπάρχει τοξικότητα στη ζωή σου

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τον λόγο που βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση και δυσκολεύεσαι να δραπατεύσεις και να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύτηκες, η επιστήμη της ψυχολογίας έχει την απάντηση.



#1 Περιβάλλεσαι από αρνητικούς ανθρώπους

Οι άνθρωποι που βλέπουν το ποτήρι πάντα μισογεμάτο δεν είναι ποτέ και για τίποτα χαρούμενοι. Αναζητούν συνεχώς τους λόγους που η ζωή τους δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, ψάχνοντας τις ευθύνες σε άλλους κι όχι στον ίδιο τον εαυτό τους. Γκρινιάζουν για ασήμαντα πράγματα και είναι κακοπροαίρετοι.
#2 Δεν έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες

Όλοι έχουμε όνειρα και προσδοκίες, τα οποία προσπαθούμε να πετύχουμε με τις πράξεις μας. Δεν είναι, όμως, πάντα εύκολο ούτε εφικτό. Όταν οι προσδοκίες σου είναι μη ρεαλιστικές και συνεπώς αδύνατον να τις καταφέρεις, είναι μάταιο να κατηγορείς τον εαυτό σου για την αποτυχία και το αποτέλεσμα. Προσπάθησες και αυτό έχει σημασία. Η αρνητικότητα από την προσωπική ανικανοποίηση συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη, συνεπώς μην χάνεις το μέτρο.

#3 Η αναβλητικότητα κυριαρχεί στη ζωή σου

«Θα το κάνω αύριο», αυτό είπες και χθες και προχθές και ενδεχομένως θα πεις και αύριο. Η αναβλητικότητα είναι ελάττωμα και αποτελεί την τέλεια βάση για την ανάπτυξη της τοξικότητας. Όταν μεταθέτεις συνεχώς τις υποχρεώσεις σου και αρνείσαι να δείξεις υπευθυνότητα και σεβασμό, μένοντας πιστός σε ένα πρόγραμμα, τότε καταλήγεις να μένεις ξύπνιος από το άγχος και να ιδρώνεις από την πίεση και την αγωνία για να τα προλάβεις όλα σε ελάχιστο χρόνο.

Freepik
#4 Είσαι αβέβαιος για την ύπαρξή σου

Είναι δύσκολο - αν όχι ανέφικτο - να έχεις ένα πλάνο ζωής και να μην παρεκλίνεις από αυτό από την αρχή ως το τέλος της πορείας σου. Οι περισσότεροι από εμάς ανήκουμε στην αντίθετη κατηγορία και προσπαθούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα σχέδια, εστιάζοντας κάθε φορά στις τρέχουσες ανάγκες μας. Οι υπαρξιακές ερωτήσεις, η υποβάθμιση του εαυτού σου για τη φάση ζωής που βρίσκεσαι τώρα και η ανεπάρκεια που ίσως νιώσεις είναι μια μορφή τοξικότητας που φέρνεις μόνος στη ζωή σου. Συνεπώς, λιγότερη σκέψη, περισσότερη ζωή.
#5 Είσαι συνεχώς θυμωμένος

Ο θυμός δεν έφερε την ευτυχία ποτέ και σε κανέναν. Συνήθως βλάπτει τις σχέσεις, τις συνεργασίες και γεμίζει τοξικότητα το εκάστοτε περιβάλλον. Με το να είσαι συνεχώς θυμωμένος χάνεις τον εαυτό σου, μπαίνεις σε μια χαοτική κατάσταση και στο τέλος γίνεσαι εσύ ο ίδιος το θύμα. Ο θυμός αποτελεί εμπόδιο στην πορεία μας, αφού η καθαρότητα στη σκέψη και η λογική απομακρύνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου