Tο μύνημα της ημέρας

καθένας είναι μοναδικός και δεν μπορεί να λάμψει ποτέ με τον ίδιο τρόπο που λάμπει ο διπλανός του…

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

5+1 συνταγές για να κρατήσετε τον λογαριασμό του ρεύματος σε… λογικά επίπεδα

 

Τώρα που η χρέωση της κιλοβατώρας οδεύει ολοταχώς ακόμη και στα 22-23 λεπτά, οι 6 συνταγές συγκράτησης του λογαριασμού ρεύματος μπορούν να φανούν χρήσιμες.Το να κλείσεις το κλιματιστικό για να κάνεις οικονομία στο ρεύμα όταν έξω έχει 40 βαθμούς, δεν είναι και η βέλτιστη λύση. Το να αποφύγεις όμως τις… κακοτοπιές που υπάρχουν και οδηγούν σε υπερχρεώσεις, πολλές φορές χωρίς λόγο, είναι. Τώρα που η πραγματική χρέωση της κιλοβατώρας οδεύει ολοταχώς ακόμη και στα 22-23 λεπτά, οι έξι συνταγές συγκράτησης του λογαριασμού ρεύματος μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες.


1. Κάντε μια έρευνα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη και τώρα που ανεβαίνουν συνολικά οι τιμές, υπάρχουν δυνατότητες να περιορίσετε τη χρέωση ακόμη και χωρίς να αλλάξετε πάροχο. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μπλε σταθερά τιμολόγια τα οποία προσφέρουν χαμηλότερη τιμή από τα πράσινα. Μπορείτε επομένως να "κλειδώσετε" τη χρέωση σε χαμηλότερα επίπεδα αποφεύγοντας το ρίσκο μελλοντικής αύξησης της τιμής. Ιδιαίτερη προσοχή στα ψηλά γράμματα. Άλλο το μπλέ τιμολόγιο που είναι σταθερό και άλλο το κίτρινο που μπορεί να εμφανίζεται σταθερό για κάποιους μήνες και μετά να μετατρέπεται σε κυμαινόμενο


 
2. Προσοχή στη θερμοκρασία του κλιματιστικού καθώς ακόμη και μια μονάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά ειδικά όταν έξω από το σπίτι επικρατούν συνθήκες καύσωνα. Άλλο να ζητάς από το κλιματιστικό να κατεβάσει τη θερμοκρασία στους 24 βαθμούς όταν έξω έχει 33 και άλλο όταν έχει 40. Περιοριστείτε στους 26 βαθμούς και θα κάνετε σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος. Όταν για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθερό τιμολόγιο για έξι μήνες στα 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, γιατί εσείς να πληρώσετε τις καταναλώσεις των επόμενων έξι μηνών με 14-16 λεπτά (σ.σ προς τα εκεί πηγαίνει το πράγμα). Θα λάβετε φυσικά υπόψη το πάγιο το οποίο μπορεί να φτάνει και στα 10 ευρώ τον μήνα αλλά αυτό "αποσβένεται" αν μιλάμε για ένα σπίτι με υψηλές καταναλώσεις.


3. H τεχνολογία σας επιτρέπει να έχετε ανά πάσα στιγμή εικόνα για τις καταναλώσεις ρεύματος του σπιτιού και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Οι "έξυπνοι μετρητές" δεν έχουν μεγάλο κόστος, τοποθετούνται στην παροχή σας και σας επιτρέπουν ακόμη και μέσω του κινητού να βλέπετε ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση. Έτσι, αν κάποιος έχει ξεχάσει ανοικτό το θερμοσίφωνο, αν το κλιματιστικό έχει οριστεί στους… 18 βαθμούς και "βαράει" 3-4 κιλοβατώρες την ώρα, είναι πράγματα που μπορείτε να εντοπίσετε αμέσως και φυσικά να τα διορθώσετε.

4. Πολλές καινούργιες συσκευές διαθέτουν προγραμματισμό. Κάντε έναν κόπο να εξοικειωθείτε με αυτή τη δυνατότητα καθώς μπορείτε να μεταθέσετε την κατανάλωση (π.χ πλυντήρια και στεγνωτήρια) στις ώρες εφαρμογής του μειωμένου τιμολογίου. Τώρα το λέμε "νυχτερινό" αλλά πολύ σύντομα θα γίνει "μεσημεριανό". Η εκπαίδευση στον προγραμματισμό της λειτουργίας των συσκευών (ακόμη και μέσω Wi-fi) είναι μια τάση που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη (όπου οι χρεώσεις του ρεύματος αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από την Ελλάδα τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες) και σύντομα θα έρθει και εδώ υπό την πίεση και των παρόχων που θα παρουσιάσουν τα "δυναμικά τιμολόγια".

5. Συνδυάστε λειτουργία κλιματιστικού με ανεμιστήρες ειδικά οροφής. Η επιθυμητή θερμοκρασία επιτυγχάνεται καλύτερα η αίσθηση δροσιάς είναι ενιαία στον χώρο και -το κυριότερο- περιορίζεται η "δαπανηρή" λειτουργία του κλιματιστικού.

6. Αν τα κλιματιστικά σας είναι παλαιάς τεχνολογίας μην διστάσετε να σκεφτείτε την αντικατάσταση. Η "επένδυση" αποσβένεται γρήγορα λόγω της διαφοράς που θα έχετε στον λογαριασμό του ρεύματος.



thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου