Tο μύνημα της ημέρας

«Kυνικός είναι ο άνθρωπος που όταν μυρίζει λουλούδια, ψάχνει να βρει το φέρετρο». H.L. Mencken

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Από τον Σαλιαρέλη στον Επαλέ: Τα πιο καλτ συνθήματα που ακούσαμε στα ελληνικά γήπεδα Τα δίστιχα συνθήματα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα που έγραψαν ιστορία.


Πανό οπαδών του Ηρακλή | Twitter



Οι εξέδρες των γηπέδων έχουν την ικανότητα να γεννούν λαϊκή ποίηση. Κατά καιρούς οι οπαδοί έχουν δημιουργήσει συνθήματα που πραγματικά «έχουν κάτι να πουν», ιδιαίτερα όταν δεν είναι υβριστικά. Από τους οπαδούς όλων των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων έχουν ακουστεί πολλές φορές συνθήματα που έχουν γίνει διαχρονικά, που «κρατούν» και τραγουδιούνται για πολλά χρόνια.

Ε, εμείς δεν θα ασχοληθούμε με αυτά! Αντίθετα θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε κάποια συνθήματα (όχι υβριστικά) που πιθανότατα δημιουργήθηκαν στη στιγμή, από ένα γεγονός που έγινε εκείνη τη στιγμή στο γήπεδο ή από ένα πρόσωπο, ανεξαρτήτου ομάδας. Τα περισσότερα όπως θα δείτε είναι δίστιχα, έχουν περάσει πλέον στη σφαίρα του cult αν και συχνά πυκνά ακούγονται ξανά, έστω και παραλλαγμένα.

Με τη βεβαιότητα πως έχουμε ξεχάσει αρκετά, παρουσιάζουμε τα πιο «χιουμοριστικά» συνθήματα που έχουν ακουστεί στα ελληνικά γήπεδα...

Ναργιλέδες και... φυτά

Το 2003 ο Ζοέλ Επαλέ κατέβηκε από τον Άρη στον Παναθηναϊκό, με τις εμφανίσεις του ωστόσο να μην δικαιώνουν τις προσδοκίες. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Επαλέ, Επαλέ, να 'χαμε έναν ναργιλέ, να την πίναμε όλη μέρα, να σε βλέπαμε Πελέ» από τους οπαδούς των «πρασίνων».

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην ΑΕΚ, με έναν παίκτη που φόρεσε αρκετά χρόνια τα κιτρινόμαυρα και καταγόταν από την Καλαμάτα. «Γεωργέα-Γεωργέα, τα φυτά στην Καλαμάτα είν' ωραία»!


Οι τερματοφύλακες και τα μπουζούκια

Οι τερματοφύλακες έχουν βρεθεί αρκετές φορές πρωταγωνιστές σε συνθήματα της εξέδρας. «Βάλτε τον Ηλία στο ρολόι να μετράει πόσα τρώει» φώναζαν οι Ολυμπιακοί το 2001 μετά από το 6-1 του Ολυμπιακού, «Σε βλέπει ο Ελευθερόπουλος και τρέμει, γεια σου Ντέμη, γεια σου Ντέμη» είχαν... απαντήσει σε άλλη περίοδο οι ΑΕΚτζήδες.

Το κορυφαίο όμως σύνθημα για κίπερ, δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90. Σε ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Τσερνομόρετς, ο Γιώργος Μύρτσος βγήκε για ζέσταμα και άκουσε από τις εξέδρες το θρυλικό πλέον «Μύρτσο γερά, το βράδυ στον Καρρά»! 



Στον Μύρτσο βέβαια ανήκει και η τρομερή ατάκα για τους... προπονητές της εξέδρας. «Κι εγώ πηγαίνω τόσα χρόνια στα μπουζούκια, μπουζούκι όμως δεν έμαθα να παίζω»!

Ριβάλντο...

Για πολλά χρόνια, ειδικά μετά από την έλευση του Ζιοβάνι οι οπαδοί του Ολυμπιακού ζητούσαν να αποκτηθεί και ο Ριβάλντο, κάτι που έμοιαζε με άπιαστο όνειρο. Τελικά το 2004 το σύνθημα «Κόκκαλη, Κόκκαλη σε παρακαλώ, φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό» έγινε πραγματικότητα!

Ένα χρόνο αργότερα ήρθε στην Ελλάδα και ο... Αιγύπτιος Ριβάλντο. Οι ΠΑΟΚτσήδες τραγουδούσαν εν χορώ «Μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα» γρήγορα όμως κατάλαβαν κα οι ίδιοι πως μόνο ως τρολιά θα μπορούσαν να το τραγουδούν.

Όλοι MEGA...

Στις αρχές του 2000 όταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League τα είχε αποκλειστικά το MEGA, το κανάλι, τα διαφημιστικά του αλλά και οι εκπομπές του, είχαν γίνει πηγή έμπνευσης για συνθήματα. Οι συνεχόμενοι αποκλεισμοί του Ολυμπιακού δημιούργησαν τα «γρήγορα» συνθήματα «Όλοι οι γαύροι από τον καναπέ» αλλά και το «Ούτε MEGA ούτε UEFA, στον ΑΝΤ1 για να βλέπετε την Βέφα».  

η


Η απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε με έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή. Τον Λορέντζο Καριέρε που συμμετέχοντας στο τηλεπαιχνίδι Bar, φώναζε σαν τρελός «τι λες τώρα» στο γκολ του Άγγελου Μπασινά με την Μπαρτσελόνα στη Λεωφόρο το 2002. Όταν ο Παναθηναϊκός λοιπόν δεν κατάφερε να βγει στο Champions League, γεννήθηκε και το σύνθημα: «Ρε Λορέντζο, τι λες τώρα, που θα παίζετε στις τέσσερις η ώρα, κάθε Πέμπτη μεσημέρι, τον αντίπαλο κανείς δεν θα τον ξέρει»! 




Τρολάρισμα στην ομάδα τους

Πολλές είναι οι φορές που οπαδοί βγάζουν επιτόπου ένα σύνθημα για να κριτικάρουν την ίδια τους την ομάδα ή κάποιον παίκτη. Όπως για παράδειγμα τη σεζόν 96/97 με τον Παναθηναϊκό να έχει μια πολύ καλή χρονιά και την εξέδρα να τραγουδά «Τριφυλλάρα παίξε λίγη μπάλα, θα σε περάσει κι η Καβάλα». Για την ιστορία εκείνη τη χρονιά ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 5ος (μένοντας εκτός Ευρώπης) και η Καβάλα (με Πις, Μίτεφ, Παπανδρέου κ.α.) 6η!

Ο Παντελής Καπετάνος πήγε στην ΑΕΚ από τον Ηρακλή με την προοπτική του μεγάλου γκολτζή, αλλά στο χορτάρι τα πράγματα ήταν διαφορετικά. «Βάλε ένα γκολ κι ας πεθάνω, Καπετάνο-Καπετάνο» φώναζε η εξέδρα με τον θρύλο να θέλει, πως την πρώτη φορά που ακούστηκε το δίστιχο, τελικά σκόραρε!

Το επόμενο αυθόρμητο σύνθημα, δεν αφορά παίκτη αλλά παράγοντα. Στο παλιό Καραϊσκάκης, σε μία περίοδο που είχε κυκλοφορήσει πως ο Αργύρης Σαλιαρέλης είχε «φάει» πολλά λεφτά, ακούστηκε από τα μεγάφωνα πως χάθηκε ένα πορτοφόλι και όποιος το βρει να το επιστρέψει. Μέσα σε δευτερόλεπτα γεννήθηκε το αμίμητο (και μοναδικό υβριστικό που θα δείτε στο κείμενο) «Αργύρη καρ..λη, φερ' το πορτοφόλι»!

Το πιο «ό,τι να 'ναι» σύνθημα

«ΠΑΟΚ ξέρω 'γω, ξέρω 'γω εντάξει, βασικά και δηλαδή ΠΑΟΚ μ' έχεις φτιάξει». Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα των ΠΑΟΚτσήδων, που πραγματικά κανείς δεν ξέρει τι θέλει να πει!


Metal, ξύδια και τρακτέρ

Δεν θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε cult δίστιχα της εξέδρας και να μην κάνουμε ειδική αναφορά, χωρίς πολύ σχολιασμό -άλλωστε δεν χρειάζεται- στο πώς και το γιατί.

  • «ΑΕΚ ουίσκι και Iron Maiden δίσκοι»
  • «ΑΕΛ φέτα και Judas Priest κασέτα»
  • «ΑΕΛ, τρακτέρ και love is in the air»
  • «Κάθε σέξι νέος, είναι Πανιώνιος κι ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος» με πολιτική χροιά, εκεί στις αρχές των 80s
  • «Όπου κι αν παίζεις θα είμαστε πάντα, Άρη για πάρτη σου γίνομαι ζάντα»
  • «Πότε θα κα, πότε θα κάνετε μετρό; Ποτέ, ποτέ...» από οπαδούς του Παναθηναϊκού προς ΠΑΟΚτσήδες.
  • «Ήσουν μαύρος έγινες άσπρος. Μαικλ Τζάκσον ζεις, για πάντα ΠΑΟΚτσής»
  • «Είσαι τ' Αγρινίου του καμάρ' Αντεμάρ, Αντεμάρ»
  • «Απόλλων θρησκεία και μπούτια γυναικεία»
  • «Ω έλατο, ω έλατο, γιατί δεν είσαι πεύκο…» από οπαδούς του ΠΑΟΚ σε ματς με τον Άρη.
  • «Εφραίμ, αλάνι, πάρε το λιμάνι», ο... γνωστός του Βατοπεδίου
  • «Κεντέρη, Κεντέρη, Κεντέρη πες μας πώς έγινε ξανά το νταραβέρι» το 2004 με την υπόθεση ντόπινγκ
  • «Ντούσαν προδότη Ιούδα Ισκαριώτη» όταν ο Μπάγεβιτς πήγε στον Ολυμπιακό.

Ειδική μνεία σε ένα σύνθημα που δεν τραγουδήθηκε αλλά μπήκε σε πανί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου