Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου 1941, οι ναζιστικές ορδές ξεκίνησαν την επίθεσή τους κατά της Ελλάδας.

Οπόλεμος (σχεδόν κάθε πόλεμος) είναι μία αιματοβαμμένη παρτίδα σκάκι για πολύ δυνατούς «παίκτες» οι οποίοι όταν κάνουν μία κίνηση την κάνουν επειδή ήδη έχουν σκεφτεί και οργανώσει μέσα στο μυαλό τους την... επόμενη κίνηση.
Σε κάθε πόλεμο υπάρχει αυτό που φαίνεται αλλά κυρίως υπάρχει αυτό που δε φαίνεται. Αυτό έγινε και όταν η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Ελλάδα. Η απόφαση του Αδόλφου Χίτλερ να επιτεθεί σε μία μικρή «κουκίδα» πάνω στον παγκόσμιο χάρτη, δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα αλλά με την επίθεση που σχεδίαζε στη Σοβιετική Ένωση.
Όταν οι ναζιστικές ορδές επιτέθηκαν στην Ελλάδα
Εν μέσω του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Αδόλφος Χίτλερ είχε καταφέρει να διατηρήσει μια καλή διπλωματική επαφή με την Ελλάδα και την κυβέρνηση του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.
Την επαφή αυτή την έκανε ακόμα καλύτερη η άρνηση του Τσόρτσιλ να δώσει στη χώρα μας αντιαεροπορικά και αντιαρματικά πυροβόλα.Ήταν η εποχή που σε ένα διπλωματικό σκάκι στο οποίο συμμετείχαν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία του Φράνκο προετοιμαζόταν το έδαφος προκειμένου να φτάσουμε σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να επιστρέψει σε καθεστώτος ουδετερότητας.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Μεταξάς δεν ήταν αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική, ωστόσο, αυτό που έκανε ήταν να προσπαθεί να την καθυστερήσει καθώς την ίδια ώρα στο πολεμικό μέτωπο ο ελληνικός στρατός πετύχαινε τη μια νίκη μετά την άλλη κάτι που, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τον καθιστούσε πολύ πιο ισχυρό στις όποιες διαπραγματεύσεις.
Ο «Φύρερ», ωστόσο, είχε δείξει πως ακόμα και όταν μιλά διπλωματικά στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει τη δύναμη των όπλων. Στις 5 Δεκεμβρίου 1940, έγινε σύσκεψη των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Καγκελαρία. Ο Αδόλφος Χίτλερ έδωσε εντολή να εκπονηθεί ένα σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα σε περίπτωση που η διαμεσολαβητική προσπάθεια θα αποτύγχανε.
Το σχέδιο αυτό, πήρε την κωδική ονομασία «επιχείρηση Μαρίτα» και ο χρόνος υλοποίησής του, προσδιορίστηκε για τον Μάρτιο του 1941. Μαρίτα ήταν το όνομα της μικρής κόρης του Αντιστράτηγου Alfred Jodl, αρχηγού του γραφείου επιχειρήσεων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Στις 29 Ιανουαρίου 1941 πέθανε ο δικτάτορας Μεταξάς και κάπως έτσι τον ουσιαστικό έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης ανέλαβε ο βασιλιάς Γεώργιος Β' ο οποίος ήταν ο απόλυτος σύμμαχος των Βρετανών. Και κάπου εκεί, αντιλαμβάνονται όλοι πως η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα δε θα αργήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου