Tο μύνημα της ημέρας

Καμιά φορά το σύμπαν μας στέλνει ξανά στη ζωή μας κάποιους ανθρώπους, για να δει αν είμαστε ακόμα ηλίθιοι

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

«Ορατότης μηδέν»: Η τραγική ιστορία πίσω από τη μυθική ερμηνεία του Νίκου Κούρκουλου

 

Κείμενο: Δήμητρα Ζάρκου

«Όχι, άλλο κάρβουνο»… Πρόκειται για μία από τις διασημότερες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου, που χρησιμοποιείται κατά κόρον ακόμη και σήμερα. Και είναι τόσο δημοφιλής που έχει «καπελώσει» κατά κάποιο τρόπο τον τίτλο της ταινίας, «Ορατότης μηδέν».

Όχι, όμως, και τον Νίκο Κούρκουλο, του οποίου η εικόνα να φωνάζει «όχι, άλλο κάρβουνο» προκαλεί ανατριχίλα μέχρι σήμερα και δικαίως θεωρείται μία από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές του παλιού

ελληνικού κινηματογράφου. Εξάλλου, η ταινία «Ορατότης μηδέν» που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα 5 Γενάρη του 1970 είναι ο Νίκος Κούρκουλος! Είναι για την συγκλονιστική ερμηνεία του, αλλά και για την υπόθεση που έχει κομμάτια της προσωπικής του ζωής και της οικογενειακής του τραγωδίας, για την οποία ο σπουδαίος ηθοποιός απέφευγε να μιλάει δημοσίως.

Η υπόθεση:

Όταν το ατμόπλοιο «Χριστίνα» βυθίζεται, ο μοναδικός επιζών καταθέτει εναντίον του πλοιοκτήτη, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτονεί. Ο αδελφός του πλοιοκτήτη αποφασίζει να καταστρέψει τον επιζήσαντα, αλλά εκείνος καταστρώνει ένα οργανωμένο σχέδιο για να μπει στην ναυτιλιακή εταιρεία. Όλα, όμως, θα ανατραπούν, όταν η ηθική του θα γίνει εμπόδιο στα σχέδιά του.

Η οικογενειακή τραγωδία του Κούρκουλου και η ταινία

Ο ηθοποιός είχε παραδεχτεί πως είχε μπει πολύ μέσα στο πετσί του ρόλου του. Μάλιστα, για τη σκηνή στον συγκλονιστικό μονόλογο που φωνάζει, «όχι, άλλο κάρβουνο», είχε πει πως βίωσε την απόλυτη ταύτιση. Μέσα σε αυτά τα λεπτά του μονολόγου, όπου βάσει σεναρίου, μιλούσε στους δικαστές για την υπόθεση του χαμένου πλοίου, ο Νίκος Κούρκουλος άφησε να ξεχειλίσουν τα συναισθήματά του συμπαρασύροντας τους θεατές.

«Η σκηνή του μονόλογου είναι η στιγμή που έφυγα από τον εαυτό μου, δεν ήμουν ο Νίκος, ήμουν ο ήρωας του έργου, ήταν μια από τις στιγμές που θυμάμαι έντονα» είχε πει σε συνέντευξή του. Αν και ο ίδιος δεν το είχε παραδεχτεί, λέγεται πως αυτό το απαράμιλλο πάθος του στη συγκεκριμένη ταινία οφειλόταν στην τραγωδία που είχε «χτυπήσει» την οικογένειά του χρόνια πριν, όταν ο αδελφός του Σπύρος, είχε χαθεί σε ναυάγιο ανοιχτά της Βενεζουέλας.

Ο αδελφός του ηθοποιού ήταν απόφοιτος της σχολής Εμποροπλοιάρχων. Το γκαζάδικο με το οποίο είχε μπαρκάρει, έπεσε πάνω σε θύελλα, ανοιχτά της Βενεζουέλας. Από το πλήρωμα βρέθηκε μόνο η σορός του νεκρού καπετάνιου.

                     

Αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει κασκαντέρ

Ήταν τέτοιο το πάθος του Κούρκουλου σε όλη την ταινία και τέτοια η ταύτισή του με τον ρόλο, που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσουν κασκαντέρ σε επικίνδυνες λήψεις. Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, στη σκηνή που ένα ελικόπτερο σπεύδει για την δική του διάσωση, δεν χρησιμοποιήθηκε κασκαντέρ! Θέλησε να το κάνει ίδιος, δίχως ντουμπλάζ, παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που έκρυβε ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Είχαν ακροβολιστεί πέντε κάμερες με τηλεφακούς σε σκάφη, γύρω από το μέρος στο οποίο θα έπεφτα. Ο καπετάνιος του λιμενικού που με μετέφερε στον χώρο όπου θα γινόταν το γύρισμα, μου είπε πως είναι επικίνδυνο να πέσω σε εκείνο το σημείο γιατί από εκεί περνούσαν πλοία που πετούσαν φαγητά στη θάλασσα και μαζεύονταν σκυλόψαρα. Εγώ δεν ήμουν κασκαντέρ, ούτε λοκατζής για να κάνω τέτοια σκηνή. Έπεσα λοιπόν στη θάλασσα, ήρθε το ελικόπτερο αλλά η δίνη που δημιουργούσε ο έλικας του στο νερό σου τρύπαγε το πρόσωπο. Κατάφερα να πιαστώ στο σχοινί, με ανέβασε το ελικόπτερο και έγινε το πλάνο. 
 είχε αποκαλύψει ο ίδιος, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Ταινίες για φίλημα» του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη.




Δείτε περισσότερα στο  newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου