Tο μύνημα της ημέρας

Καμιά φορά το σύμπαν μας στέλνει ξανά στη ζωή μας κάποιους ανθρώπους, για να δει αν είμαστε ακόμα ηλίθιοι

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Οι 5 μεγάλες αλήθειες κάθε επιτυχημένου γάμου







Πρόσφατα με ρώτησε κάποιος: «Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες ενός επιτυχημένου γάμου»; Μου αρέσουν πολύ τέτοιου είδους ερωτήσεις. Μου αρέσει πάντα να ανακαλύπτω τα θεμέλια κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων
Έχοντας ακούσει κατά τη διάρκεια της 30ετούς καριέρας μου τις ιστορίες ζωής τόσων και τόσων ανθρώπων, ήταν κάπως εύκολο για μένα να φτιάξω μία λίστα με τις βασικές αλήθειες που κάθε παντρεμένο ζευγάρι πρέπει να έχει στο μυαλό του.

Για να είμαι ειλικρινής βέβαια, η λίστα μου δεν δημιουργήθηκε μόνο απ’ όσα με έχει διδάξει η εμπειρία μου ως ψυχοθεραπευτής, αλλά στηρίχθηκε και σε όσα έχει αποδείξει κατά καιρούς η έρευνα. Ωστόσο, στην ψυχολογία πολύ συχνά η έρευνα απλά επιβεβαιώνει ότι λένε οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας με τόση σιγουριά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις 5 αυτές βασικές αλήθειες:

#1 Ο σύζυγός σου δεν είναι τέλειος

Και τι έγινε; Ένας τέλειος γάμος δεν προϋποθέτει τέλειους συζύγους. Αν προϋπέθετε είναι σίγουρο ότι δεν θα υπήρχαν τέλειοι γάμοι.

Αντιθέτως, οι επιτυχημένοι γάμοι απαιτούν ανθρώπους που να είναι «συμβατοί». Ζευγάρια στα οποία το κάθε μέλος ψάχνει να βρει τα καλά χαρακτηριστικά του άλλου και στα οποία υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη, συγχώρεση και σεβασμός.

Κανείς δεν βρίσκει τον τέλειο σύζυγο. Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. Επιμένοντας στις ατέλειες του συντρόφου μας, απλά δηλητηριάζουμε τη σχέση μας. Άφησε λοιπόν τα μικροπράγματα να περάσουν έτσι αθόρυβα, Αν χρειάζεται να εστιάσεις σε κάτι, επιλέξε να τα καλά χαρακτηριστικά του συζύγου σου.

#2 Ο σύζυγός σου δεν μπορεί να σε ολοκληρώσει σαν άνθρωπο

Πολλά νέα ζευγάρια έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από το γάμο τους. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι η συζυγική σχέση θα μπορέσει να «γεμίσει» ή να «θεραπεύσει» όλα τα προβληματικά σημεία της ζωής τους. Αυτό σε κάποιο βαθμό ισχύει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αναμένουμε από τον γάμο μας την απόλυτη πλήρωση.

Αν μπαίνεις σε έναν γάμο πιστεύοντας ότι ο τέλειος αυτός άνθρωπος, που παντρεύτηκες, θα είναι από εδώ και πέρα ο καλύτερός σου φίλος, ο άνθρωπος που σε συμβουλεύει και σου δίνει κίνητρο ή ακόμα και το υποκατάστατο της πατρικής ή της μητρικής φιγούρας, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα απογοητευτείς.

Αντί να ζητάς από τον σύντροφό σου να καλύψει όλους αυτούς τους δύσκολους ρόλους, είναι προτιμότερο να βασιστείς και στους φίλους, την οικογένεια αλλά και τον εαυτό σου.

Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να αξιολογήσει με νηφαλιότητα τις προσδοκίες που έχει από τους άλλους, και όχι μόνο από τον σύζυγό του. Όταν δεν έχουν κανένα ρεαλιστικό υπόβαθρό είναι καλό να τις εγκαταλείπουμε ή να τις αναπροσαρμόζουμε. Αυτή η τακτική θα κάνει τον σύντροφό μας σίγουρα πιο ευτυχισμένο και τη σχέση μας πιο σταθερή.

3# Ό,τι δίνεις, παίρνεις

Όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, έτσι και στον γάμο, ό,τι δίνεις, παίρνεις. Αν επενδύεις χρόνο, σκέψη και ενέργεια στο να χτίσεις μία δυνατή και υγιή σχέση με τον σύντροφό σου, είναι πολύ πιθανό να ανταμειφθείς. Φυσικά, αυτό δεν είναι νόμος, δεν είναι δηλαδή σίγουρο 100%, αλλά απλά ένας κανόνας που σε κάποιες σχέσεις λειτουργεί.

Για να λειτουργήσει βέβαια πιο αποτελεσματικά αυτός ο κανόνας καλό θα είναι να υπάρχει μία σταθερή επικοινωνία των συζύγων σε θέματα που αφορούν τη σχέση τους. Είναι καλό να αναγνωρίζετε ο ένας στον άλλον τα καλά, αλλά είναι εξίσου σημαντικά να εντοπίζετε τι πάει στραβά και να προσπαθείτε και οι δύο αμοιβαία να το λύσετε.

Ορίστε ότι μία φορά το μήνα θα συζητάτε για τη σχέση σας, κάνοντας έναν απολογισμό για το πώς τα πήγατε και τι θα μπορούσατε να διορθώσετε.

4# Ο γάμος μοιάζει με επενδυτικό λογαριασμό


Όσο περισσότερο επενδύεις στο χτίσιμο ενός ισχυρού δεσμού με τον σύντροφό σου, δείχνοντας ευγένεια, υποστήριξη, στοργή και σεβασμό, τόσο περισσότερο μεγαλώνει ο «λογαριασμός» σου. Έτσι, όταν θα κάνεις κάποιο λάθος, όπως να ξεχάσεις τα γενέθλιά του ή θα αγοράσεις κάτι πολύ ακριβό, χωρίς την έγκρισή του, θα υπάρχει στον λογαριασμό σου επαρκές «συναισθηματικό απόθεμα» για να καλύψει την απώλεια.

Φυσικά, δεν εννοούμε ότι θα πρέπει να το κάνεις αυτό συνειδητά και εσκεμμένα, γιατί τότε περνάς τα όρια του χειριστικού ατόμου.

5# Δεν μπορείς να βασίζεις τα πάντα στο συναίσθημα


Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους παντρευτήκαν είναι ο έρωτας για τον σύντροφό τους, ότι δηλαδή τρέφουν βαθιά συναισθήματα στοργής και θαυμασμού για το άλλο τους μισό.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, τα συναισθήματα με το πέρασμα του χρόνου φθίνουν. Θα υπάρξουν στιγμές κατά τη διάρκεια ενός γάμου, που αυτά τα συναισθήματα θα είναι πολύ αδύναμα, αν όχι ανύπαρκτα. Κάποιοι άνδρες και γυναίκες, όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση αναρωτούνται: «Πρέπει να μένω σε έναν γάμο όταν δεν είμαι πια ερωτευμένος με τη γυναίκα μου»;

Κάποιος που υιοθετεί αυτή τη λογική, είναι πιθανό να καταλήξει να κάνει ένα, δύο ή και τρεις γάμους χωρίς να βρίσκει ποτέ αυτό που αναζητά. Τα συναισθήματα είναι τόσο εύθραυστα, που δεν μπορείς να στηρίξεις έναν σταθερό και υγιή γάμο σε αυτά.

Θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η αγάπη είναι ένα πιο σύνθετο συναίσθημα. Στην καρδιά αυτού του συναισθήματος βρίσκεται η δέσμευσή μας ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον άλλο, ξεκινώντας φυσικά από τα μικρά και καθημερινά πράγματα. Υιοθετώντας αυτή την τακτική μπορεί να δεις τα συναισθήματα, που ένιωθες ότι δεν έχεις πια για τον σύντροφό σου, να επιστρέφουν, πολλές φορές πιο ώριμα και μεστά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου