Οι λέξεις έχουν δύναμη, αλλά ορισμένες φορές, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παραμείνουμε σιωπηλοί
Σίγουρα θα έχεις ακούσει το ρητό που λέει ότι «η σιωπή είναι χρυσός». Να είσαι βέβαιος πως δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού η σημασία της σιωπής έχει απασχολήσει κατά καιρούς τον κλάδο της ψυχολογίας. Οι άνθρωποι τείνουμε να έχουμε άποψη για όλα, να μιλάμε απλώς για να μιλήσουμε και να σχολιάζουμε τα πάντα. Όσοι δεν έχουν πέσει σε αυτή την παγίδα και τιμούν τη σιωπή, είναι πραγματικά ευφυείς.
Το να έχεις άποψη, κριτική σκέψη και τεκμηριωμένο λόγο είναι πολύ σημαντικά, ωστόσο, ορισμένες φορές, πρέπει να τα κρατάς για τον εαυτό σου. Όχι γιατί φοβάσαι ή διστάζεις να μιλήσεις, αλλά γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή, η σιωπή είναι ο σύμμαχός σου, το όπλο σου απέναντι στους άλλους. Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να μένεις σιωπηλός σε ορισμένες καταστάσεις και το εφαρμόζουν στη ζωή τους.
Παρακάτω, λοιπόν, θα δεις τις πέντε φορές που οι ευφυείς άνθρωποι αρνούνται να συμμετέχουν σε συζητήσεις και προτιμούν να παρατηρούν και να επεξεργάζονται τα λεγόμενα των άλλων. Έχουν όρια και μέτρο, τα οποία δεν παραβλέπουν.
Unsplash
5 φορές που οι έξυπνοι άνθρωποι απαντούν με σιωπή
1.Όταν δεν είναι σίγουροι για κάτι
Δεν θα μπουν ποτέ στη διαδικασία να εκφέρουν άποψη απλώς για να ακουστούν. Αν δεν είναι ενημερωμένοι για μια είδηση ή δεν κατέχουν γνώσεις για ένα θέμα, θα παραμείνουν σιωπηλοί, ακούγοντας τους υπόλοιπους. Προτιμούν να μείνουν αμέτοχοι από τη συζήτηση, παρά να δώσουν ανούσιες και άσκοπες συμβουλές. Έχουν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και δεν φοβούνται να παραδεχτούν ότι δεν γνωρίζουν κάτι. Στόχος τους είναι να συμμετέχουν σε υγιείς συζητήσεις, κρατώντας χαμηλούς τόνους.
2.Όταν κυριαρχούνται από άβολα συναισθήματα
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το άγχος, η αμηχανία, ο φόβος και ο θυμός μπορούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις κινήσεις μας. Μπορεί να αντιδράσουμε υπερβολικά, να λάβουμε λάθος αποφάσεις ή να νευριάσουμε με ανθρώπους που δεν φέρουν ευθύνη. Οι πραγματικά ευφυείς άνθρωποι προτιμούν σε αυτές τις στιγμές να μένουν σιωπηλοί και να επικεντρώνεται στην εσωτερική ηρεμία τους. Δεν σχολιάζουν, δεν ανεβάζουν τον τόνο της φωνής τους, ούτε ξεσπούν σε άλλους. Μόλις η ένταση καταλαγιάσει, τότε είναι έτοιμοι να επεξεργαστούν ό,τι συνέβη.
3.Όταν δεν έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους
Στο άκουσμα μιας απόφασης, μιας ανακοίνωσης ή ενός κοινού μυστικού, δημιουργούνται ποικίλα συναισθήματα, τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Όταν βρισκόμαστε σε μια συναισθηματικά δύσκολη κατάσταση, είναι προτιμότερο να καταπιανόμαστε με πράγματα που μας αρέσουν, δίνοντας χώρο και χρόνο στον εαυτό μας. Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν θα απαντήσουν αυθόρμητα, ούτε θα προσπαθήσουν να λύσουν άμεσα το πρόβλημα. Αντίθετα, θα παραμείνουν σιωπηλοί και θα ασχοληθούν με το θέμα, όταν νιώσουν έτοιμοι.
4.Όταν τους προσβάλλουν
Όταν μια συζήτηση κλιμακώνεται και χρησιμοποιούνται χαρακτηρισμοί από την άλλη πλευρά, οι ευφυείς άνθρωποι παραμένουν σιωπηλοί. Δεν θα δώσουν ποτέ αξία σε ένα τέτοιο άτομο, ούτε θα του επιστρέψουν να επηρεάσει την ψυχολογία τους.
Αυτομάτως παύουν να του δίνουν σημασία και στρέφουν την προσοχή τους αλλού. Όταν δεν αντιδράς, υπενθυμίζεις στο άτομο που στέκεται απέναντί σου πως δεν έχει εξουσία επάνω σου και πως δεν σε αγγίζουν τα λόγια του.
5.Όταν νιώσουν την πίεση να μιλήσουν άσχημα για άλλους
Ο τρόπος που μιλάμε για τους άλλους καθρεφτίζει μια πλευρά του χαρακτήρα μας. Είναι λογικό να μην συμπαθούμε όλους τους ανθρώπους εκεί έξω και να επιθυμούμε να μείνουμε μακριά τους, όμως είναι απαραίτητο να σεβόμαστε την ύπαρξή τους.
5.Όταν νιώσουν την πίεση να μιλήσουν άσχημα για άλλους
Ο τρόπος που μιλάμε για τους άλλους καθρεφτίζει μια πλευρά του χαρακτήρα μας. Είναι λογικό να μην συμπαθούμε όλους τους ανθρώπους εκεί έξω και να επιθυμούμε να μείνουμε μακριά τους, όμως είναι απαραίτητο να σεβόμαστε την ύπαρξή τους.
Αν δεν θέλεις να μιλήσεις άσχημα για κάποιον - όπως κάνουν οι υπόλοιποι της παρέας - μην το κάνεις. Κράτησε τις σκέψεις σου για τον εαυτό σου και απόφυγε να συμμετέχεις στη συζήτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου