Tο μύνημα της ημέρας

“Εκεί στην άκρη του μικρού της δαχτύλου τελείωνε ο κόσμος.” Μενέλαος Λουντέμης

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025

3 σημάδια εμμονής μετά τον χωρισμό και πώς να τα αναγνωρίσεις






Για ό,τι άβολο ή δυσάρεστο κι αν συμβαίνει στη ζωή μας, η παραδοχή του ότι συνέβη, είναι το πρώτο και το πιο ουσιαστικό βήμα για να ξεπεραστεί. Αυτό ισχύει ακόμα και με τις εμμονές μας· αν δεν παραδεχτούμε ότι τις έχουμε δε θα μπορέσουμε να απαγκιστρωθούμε από αυτές. Και μιλώντας γι’ αυτές, δεν αναφερόμαστε σε μικρά και άκακα κολληματάκια, αλλά εννοούμε τη νοητική κατάσταση στην οποία κάποιος προσηλώνεται υπερβολικά, απόλυτα και άκαμπτα σε κάτι.





Έπειτα από έναν χωρισμό που προφανώς δεν ήταν δική μας επιλογή, ακολουθεί μια μορφή πένθους, θλίψης κι απογοήτευσης. Το μυαλό μας οφείλει να επέμβει και να βάλει όρια στα συναισθήματα έως ότου τα αποτελειώσει και τα σβήσει. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που, ενώ περνάει ο καιρός και το τραύμα θα έπρεπε να συρρικνώνεται, αυτό αντίθετα μας αφήνει κατάλοιπα και εμμονές; Πάμε να μελετήσουμε τα 3 πιο συνήθη σημάδια εμμονής που μπορεί να αποκτήσουμε μετά από έναν χωρισμό και να δούμε πώς θα τα αναγνωρίσουμε πριν να είναι πολύ αργά.



1. Τα σόσιαλ τα μίντια

Ένα πρώτο σημάδι ότι φλερτάρουμε έντονα με την εμμονή είναι η ακατάπαυστη ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τηλέφωνα, μηνύματα, να παρακολουθούμε εθισμένοι το προφίλ που έχει στα social media καθώς επίσης και η συστηματική παρακολούθηση του προγράμματος που έχει κι αναρτά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το πρώην ταίρι μας κάπου. Η προσπάθεια παρακολούθησης και ελέγχου της ζωής του άλλου είναι κάθε άλλο παρά υγιής, ακόμα κι αν με αυτόν τον άνθρωπο δεν είχαν χωρίσει οι δρόμοι μας. Μετά τον χωρισμό όμως, καθίστανται και κινήσεις απελπισίας και ξεκάθαρο χάσιμο χρόνου, καθώς αντί να επικεντρωθούμε στο τι θα κάνουμε με τη δική μας ζωή ξοδεύουμε ενέργεια για να κρυφοκοιτάζουμε τη ζωή του άλλου. Ε, αυτό πρέπει να το κόψεις, δε σε έχεις και για πέταμα!



2. Τι σκέφτεσαι μέρα-νύχτα;


Το δεύτερο σημάδι αυτής της ερωτικής εμμονής δεν μπορεί να είναι άλλο από την αδυναμία συγκέντρωσης σε οτιδήποτε άλλο πέρα του ανθρώπου αυτού. Η δουλειά, τα χόμπι, οι φίλοι, είναι παραγκωνισμένα και δε σου προκαλούν καμία συγκίνηση. Όλα όσα θεραπεύουν τα έχεις βάλει στο σεντούκι και αποφεύγεις να τα επιστρατεύσεις για να γιατρευτείς, καθώς έχεις αφήσει την αυτοπεποίθησή σου να καταρρεύσει και η μόνη ανάγκη σου είναι η επιβεβαίωση που έπαιρνες από τον πρώην σύντροφό σου. Γιατί αρνείσαι να καταλάβεις πως η προσωπική σου ανάπτυξη είναι ένα βασικό όπλο για να μπορέσεις να εξελιχθείς και να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου;




3. Δε θυμάσαι πια γιατί χωρίσατε




Τέλος, άλλο ένα σημάδι που υποκύπτουμε εύκολα σε αυτό είναι ότι παύουμε να δίνουμε σημασία στο τι συνέβη και μας οδήγησε σε αυτόν τον χωρισμό και κρεμόμαστε συναισθηματικά και απελπισμένα στις ωραίες στιγμές που ζήσαμε δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο. Αντί να εστιάσουμε και να δώσουμε την πρέπουσα σημασία σε αυτά που έβαλαν τους τίτλους τέλους και προφανώς στα λάθη ή την ασυμφωνία χαρακτήρων και επιθυμιών ή οτιδήποτε άλλο κι αν είναι αυτό, τροφοδοτούμε τη σκέψη μας με ψίχουλα μιας χαμένης ευτυχίας και τοποθετούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας στη θέση του δυστυχισμένου.

Η διακοπή της εμμονής αυτής είναι εν μέρει θέμα απόφασης και πειθαρχίας. Πρέπει να αποδεχτούμε πως η σχέση έχει τελειώσει και το κεφάλαιο έκλεισε και μαζί με αυτό και η οποιαδήποτε επαφή με το άτομο αυτό. Το πιο υγιές πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στον εαυτό μας και να φροντίσουμε όλους τους άλλους τομείς της ζωής μας, ανοίγοντας τον δρόμο για να συνεχίσουμε. Γιατί όπως το έχουμε ξαναπεί (και το έχει τραγουδήσει και ο ψυχολόγος)· από έρωτα δεν πέθανε κανείς!




Συντάκτης: Άννα Γιαννούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου