Tο μύνημα της ημέρας

“Εκεί στην άκρη του μικρού της δαχτύλου τελείωνε ο κόσμος.” Μενέλαος Λουντέμης

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025

Η εκτέλεση Βρανόπουλου από τη «17 Νοέμβρη» και το μυστήριο με τα τελευταία του λόγια


| eurokinissi

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιανουαρίου 1994, η «17 Νοέμβρη», εκτέλεσε στο Κολωνάκι τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Μιχάλη Βρανόπουλο.
Το σημείο της εκτέλεσης του Μιχάλη Βρανόπουλου από τη «17Ν» 



Η«Ε.Ο. 17 Νοέμβρη» ξεκίνησε τη δράση της με την εκτέλεση του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1975 και έκλεισε τον κύκλο με την εξάρθρωσή της το καλοκαίρι του 2002 μετά την έκρηξη στο λιμάνι του Πειραιά, στην οποία τραυματίστηκε ο Σάββας Ξηρός.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου ένα πέπλο μυστηρίου «κάλυπτε» τη δράση της οργάνωσης κάτι που «γέννησε» αρκετά σενάρια.


Κάποια από αυτά αποδείχθηκαν... επιστημονικής φαντασίας. Κάποια άλλα, ωστόσο, δημιούργησαν πολλά και σημαντικά ερωτήματα τα οποία ουδέποτε απαντήθηκαν.

Μία από αυτές τις υποθέσεις ήταν και η εκτέλεση του πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Μιχάλη Βρανόπουλου που έγινε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιανουαρίου 1994.

Η αιματηρή ενέδρα σε βάρος του Βρανόπουλου

Το πρωί της 24ης Ιανουαρίου 1994, ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλης Βρανόπουλος, έφυγε από το σπίτι του με σκοπό να πάει στο δικηγορικό γραφείο του, στο Κολωνάκι.

Μπήκε στο θωρακισμένο όχημα του και λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί έφτασε στην οδό Σόλωνος 39. Κατέβηκε και πλησίασε την είσοδο της πολυκατοικίας. Εκείνη την ώρα τον πλησίασε ένας άγνωστος άνδρας και τον πυροβόλησε εξ επαφής πέντε φορές.

Ο οδηγός του, Νίκος Γρίσπος, προσπάθησε να τον προστατεύσει αλλά τραυματίστηκε και εκείνος. Ο δράστης με αργά βήματα απομακρύνθηκε από το σημείο της ενέδρας. Αρχικά ο ένοπλος έφυγε πεζός με αργά βήματα και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα «παπάκι» που τον περίμενε ο συνεργός του.


Οι δυο τους (θεωρείται δεδομένο πως είχαν και ομάδα υποστήριξης) έφυγαν έχοντας καλύψει με επιτυχία τα ίχνη τους.

Το «παπάκι» βρέθηκε αργότερα και διαπιστώθηκε πως (φυσικά) ήταν κλεμμένο όπως κλεμμένες ήταν και οι πινακίδες που έφερε.

Ένας αστυνομικός που άκουσε τους πυροβολισμούς έσπευσε στο σημείο, έβαλε τον Βρανόπουλο σε ένα ταξί και είπε στον οδηγό να πάει όσο πιο γρήγορα μπορούσε στον «Ευαγγελισμό».

Οι γιατροί έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο Μιχάλης Βρανόπουλος υπέκυψε στα τραύματά του και άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της ίδιας μέρας.


Όπως αποδείχθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την εκτέλεση του Βρανόπουλου το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ιστορικό 45άρι της «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη». Η επιβεβαίωση του συγκεκριμένου ευρήματος των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας ήρθε με την προκήρυξη που είχε στείλει τότε η 17Ν στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ»και με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη για την εκτέλεση του Βρανόπουλου.


Όπως ανέφερε ο συντάκτης της προκήρυξης η απόφαση για την ενέργεια κατά του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας είχε ληφθεί ήδη από τον Ιούνιο του 1993 (και γι’ αυτό το πρώτο μέρος της γράφθηκε τότε) αλλά, όπως σημείωνε, για διάφορους λόγους (τους οποίους φυσικά και δεν ανέλυε) τα μέλη της οργάνωσης δεν μπόρεσαν να την πραγματοποιήσουν τότε.

Στην προκήρυξη η οργάνωση εξηγούσε πως έβαλε στο στόχαστρό της τον Βρανόπουλο εξαιτίας της εμπλοκής του στο «σκάνδαλο της πώλησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής». Η 17Ν τόνιζε σε εκείνο το κείμενο πως ο Βρανόπουλος ήταν ο «υπ’ αριθμόν δύο υπεύθυνος, μετά το Μητσοτάκη» (σσ: εννοεί τον τότε Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πρωθυπουργό την περίοδο της πώλησης).

Στο δεύτερο μέρος, που συντάχθηκε τον Δεκέμβριο, εκτοξεύονται κατηγορίες εναντίον ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, της Δικαιοσύνης και του Τύπου. Στο τέλος του δεύτερου μέρους η οργάνωση αναλάμβανε και την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον Εφοριών και ανατινάξεις αυτοκινήτων διευθυντών τους και της ΥΠΕΔΑ, ενώ παράλληλα «υποσχόταν» νέες επιθέσεις όσο θεωρεί άδικο το φορολογικό σύστημα: «Θα χτυπάμε χωρίς προειδοποίηση εφοριακούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Όταν, το καλοκαίρι του 2002, εξαρθρώθηκε η 17Ν κανένας από τους συλληφθέντες δεν ομολόγησε τη συμμετοχή του σε εκείνη την ενέργεια. Στη δίκη, ωστόσο, ο αυτόπτης μάρτυρας Γ. Τσερνόγλου, κατέθεσε ότι «100%» αναγνώρισε στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα τον δράστη – τον εκτελεστή, όπως ο ίδιος είπε – του Βρανόπουλου και επίσης στο πρόσωπο του Σάββα Ξηρού τον συνεργό του που τον περίμενε στο «παπάκι».

Αντίθετα, ο οδηγός του Μιχάλη Βρανόπουλου, Νίκος Γρίσπος, κατέθεσε ότι είχε προλάβει να δει τη φιγούρα του δράστη, αλλά δεν είχε μπορέσει να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του και για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κάποιον από τους κατηγορούμενους.
Το μυστήριο με τα τελευταία του λόγια του Βρανόπουλου

Όπως ήδη αναφέρθηκε όταν τα μέλη της 17Ν πυροβόλησαν τον Βρανόπουλο, εκείνος σωριάστηκε στο έδαφος αλλά για αρκετές ώρες ακόμα ήταν ζωντανός. Ειδικά στις πρώτες στιγμές μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε, είχε τις αισθήσεις του και μπορούσε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί δίπλα του.

Κάποιοι από αυτούς έσπευσαν να τον βάλουν μέσα σε ένα ταξί προκειμένου να μεταφερθεί γρήγορα στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Μαζί με τον Βρανόπουλο, μέσα στο ταξί μπήκε και ένας αστυνομικός. Ο ένστολος αρχικά ρώτησε τον Βρανόπουλο πώς αισθάνεται αλλά ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας αντί να του απαντήσει, του είπε πως τον δολοφόνησε η 17Ν!


Έκπληκτος ο αστυνομικός (με δεδομένο πως όλα είχαν γίνει πολύ γρήγορα) αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει κάτι τέτοιο. Ρώτησε τον Βρανόπουλο και εκείνος του απάντησε πως «μου το είπε ο φίλος μου ο Ηρακλής»!

Φαίνεται πως από εκείνο το σημείο και έπειτα ο Μιχάλης Βρανόπουλος έχασε την επαφή με το περιβάλλον, δεν μπορούσε να μιλήσει και φυσικά δεν μπόρεσε να απαντήσει ποιος ήταν αυτός ο Ηρακλής και κυρίως πώς μπορεί να γνώριζε ότι η 17Ν σκόπευε να εκτελέσει τον Βρανόπουλο.

Τις ημέρες που ακολούθησαν η συγκεκριμένη πληροφορία έμεινε κρυφή προκειμένου να την ελέγξει η αστυνομία. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν αργότερα στον Τύπο (όταν, πλέον, η συγκεκριμένη πληροφορία είχε γίνει γνωστή) κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει ποιον εννοούσε ο Βρανόπουλος καθώς δεν είχε κάποιον φίλο που να τον λένε Ηρακλή πέρα από τον Ηρακλή Μαθιόπουλο μέλος του ΔΣ της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Τι μπορεί να είχε συμβεί; Ένα από τα σενάρια που ακούστηκαν τότε ήταν πως μπορεί ο Μιχάλης Βρανόπουλος, τις τελευταίες εκείνες στιγμές που είχε επαφή με το περιβάλλον, να παραληρούσε και να μην είχε πλήρη συνείδηση του τι έλεγε. Ένα άλλο σενάριο, ωστόσο, φαίνεται να έχει περισσότερη βάση. Σύμφωνα με αυτό ο Μιχάλης Βραβόπουλος δεν αναφερόταν σε κάποιον φίλο του Ηρακλή αλλά στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής και απλά ο αστυνομικός μέσα στον πανικό εκείνων των στιγμών να μην κατάλαβε καλά τι του έλεγε ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

Χρόνια αργότερα όταν η 17Ν εξαρθρώθηκε κάποιοι θυμήθηκαν τα λόγια του Βρανόπουλου και τα συνέδεσαν με τον Ηρακλή Κωστάρη ο οποίος, όμως, δεν κατηγορήθηκε ποτέ για τη συγκεκριμένη ενέργεια της οργάνωσης και θεωρείται απίθανο να γνώριζε τον Βρανόπουλο!

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, μπορούν να γίνουν μόνο υποθέσεις και κάπως έτσι τα τελευταία λόγια του Βρανόπουλου θα μείνουν για πάντα ένα μεγάλο μυστήριο.

Η συγκεκριμένη πτυχή της εκτέλεσης του Μιχάλη Βρανόπουλου, ωστόσο, ήρθε ξανά στο προσκήνιο το 2003 με την υπόθεση των εκβιασμών σε βάρος δημόσιων προσώπων στην οποία εμπλέκονταν και κάποιοι γνωστοί δημοσιογράφοι.

Στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας εκείνης της υπόθεσης, λοιπόν, ο δημοσιογράφος Γ. Μασσαβέτας κατέθεσε πως ο Μιχάλης Βρανόπουλος ήταν και αυτός θύμα εκβιασμού αρκετό καιρό πριν τον εκτελέσει η 17Ν!

Ο δημοσιογράφος είχε καταθέσει πως μια γυναίκα από το στενό περιβάλλον του Βρανόπουλου γνώριζε τους ανθρώπους που τον εκβίαζαν! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μασσαβέτας υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε σχέση και με ακόμη ένα άτομο το οποίο στη συνέχεια έπεσε θύμα της εν λόγω τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το ακόμα πιο περίεργο με εκείνη την ιστορία είναι πως ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες της εκτέλεσης του Βρανόπουλου ήταν ο φιλοχουντικός εκδότης της ακροδεξιάς φυλλάδας «Ελεύθερη Ώρα» Γρηγόρης Μιχαλόπουλος που είχε καταδικασθεί το 2005 σε κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή (μειώθηκε σε εννέα χρόνια στο εφετείο) για απόπειρα εκβιασμού σε βάρος του επιχειρηματία Θεόδωρου Αγγελόπουλου και για εκβίαση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του επιχειρηματία Γιάννη Λάτση.

Ο εκδότης της «Ελεύθερης Ώρας» κατηγορήθηκε ότι εκβίαζε σημαντικά, δημόσια πρόσωπα χρησιμοποιώντας ως απειλή δήθεν σχέσεις του και πληροφορίες για τις κινήσεις της 17Ν υποσχόμενος ότι θα τους βγάλει από τη... «λίστα» της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου