Tο μύνημα της ημέρας

Μην ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Είναι απασχολημένοι με το να ανησυχούν τι σκέφτεσαι εσύ γι αυτούς..

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

NHS: Αυτό το απλό συμπλήρωμα διατροφής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της άνοιας


 Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας συστήνει ένα πολύ κοινό και οικονομικό συμπλήρωμα διατροφής για την μείωση του κινδύνου της άνοιας.Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) προειδοποιεί το κοινό για τη σημασία της καθημερινής λήψης συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής κατά τους χειμερινούς μήνες, με στόχο την ενίσχυση της υγείας και την αποτροπή σοβαρών προβλημάτων, όπως η άνοια.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οργανισμός υπογράμμισε τη σημασία της βιταμίνης D κατά τους «σκοτεινούς» μήνες, γράφοντας: «Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, δεν μπορούμε να συνθέσουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D από τον ήλιο. Για να διατηρήσουμε τα οστά και τους μύες μας υγιείς, είναι ιδανικό να λαμβάνουμε καθημερινά 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D, που μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και στην Ελλάδα, η οποία απολαμβάνει πάνω από 250 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, τα ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D στην χώρα μας είναι αρκετά υψηλά. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στη διατροφολογική ιστοσελίδα «Nutrition Insight», διαπίστωσε ότι το 72,7% των κατοίκων της Ελλάδας και το 69,3% εκείνων που ζουν στην Κύπρο παρουσιάζουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.

Βιταμίνη D: Πώς μας προστατεύει από την άνοια και τα χρόνια νοσήματα

Η βιταμίνη D δεν είναι σημαντική μόνο για την υγεία των οστών και των μυών, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Μια μελέτη, σύμφωνα με την εφημερίδα Expresse αποκάλυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Το NHS συνιστά ότι όσοι κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D, όπως τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και τα βρέφη που δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα βρεφικής φόρμουλας, θα πρέπει να λαμβάνουν το συμπλήρωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Η βιταμίνη D συμβάλλει στη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό - θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών», εξηγεί το NHS. «Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των οστών, όπως η ραχίτιδα στα παιδιά και οι οστικοί πόνοι που προκαλεί η οστεομαλακία στους ενήλικες».

Σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία, όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και ιστορικού θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης καθημερινού συμπληρώματος βιταμίνης D κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Τα άτομα υψηλού κινδύνου για ανεπάρκεια, όλα τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και τα βρέφη (εκτός από εκείνα που λαμβάνουν πάνω από 500 ml βρεφικής φόρμουλας ημερησίως) θα πρέπει να λαμβάνουν το συμπλήρωμα καθημερινά όλο το χρόνο.

Η Δρ Αμίνα Χέρσι, γενική γιατρός που λαμβάνει καθημερινά 25 μικρογραμμάρια (1.000 IU) κατά τους χειμερινούς μήνες, δήλωσε: «Όπως το 85% των ατόμων με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έχω έλλειψη βιταμίνης D. Επίσης, το πιο σκούρο δέρμα μου αυξάνει την ανάγκη για βιταμίνη D, καθώς η μελανίνη μειώνει την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως τα ποντίκια που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D παρουσίασαν ισχυρότερη ανοσολογική αντίσταση απέναντι σε καρκινικά κύτταρα και καλύτερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία. Ο Caetano Reis e Sousa, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας στο Ινστιτούτο Francis Crick και επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε: «Τα ευρήματά μας ήταν αναπάντεχα — η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, ενισχύοντας τα βακτήρια που προσφέρουν στα ποντίκια ισχυρότερη ανοσία έναντι του καρκίνου».

«Αυτό θα μπορούσε στο μέλλον να έχει σημασία για τη θεραπεία του καρκίνου στους ανθρώπους, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς και γιατί η βιταμίνη D επηρεάζει το μικροβίωμα με αυτόν τον τρόπο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά ότι η ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να ωφελήσει την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου