Tο μύνημα της ημέρας
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
Ζήλεια στη σχέση – Πώς να διαχειριστείς αυτό το ύπουλο συναίσθημα Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ζήλιας για μην ξεπερνάς τα όρια.
Ζήλεια. Ένα περίπλοκο συναίσθημα αλλά ταυτόχρονα και τόσο συνηθισμένο για έναν άνθρωπο. Ένα συναίσθημα που στην ¨κατάλληλη δόση¨ μπορεί να θεωρηθεί χαριτωμένο ανάμεσα σε δύο ερωτικούς συντρόφους.
Τι γίνεται όμως, όταν αρχίζει να ξεπερνά τα όρια- τόσο του εαυτού σου όσο και τ@ συντρόφου σου και τα υγιή πλαίσια; Είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζει να παρασυρθεί κάποιος, ακόμη κι αν έχει βρει τον πιο πιστό άνθρωπο.
Μία κίνηση, μία φράση μπορούν να παρερμηνευθούν και η κτητικότατα, η καχυποψία και η ανασφάλεια- που συνοδεύουν τη ζήλεια- να χτυπήσουν την πόρτα. Από που πηγάζει η ζήλεια, ευθύνεται ο άλλος ή είναι αντανάκλαση δικών σου ζητημάτων; Μήπως είναι προϊόν κάποιας ανασφάλειας; Μπορείς να το διαχειριστείς χωρίς να κάνεις κακό στον εαυτό σου αλλά και στη σχέση σου;
Όπως εξηγεί η θεραπεύτρια ζευγαριών, Sarah Epstein, η ζήλεια είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα, σε κάποιες περιπτώσεις το υπερβολικό ενδιαφέρον για κάποιον, προκαλεί κάποια ένστικτα προστασίας με αποτέλεσμα να τα θέλεις όλα για τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα προσωπικό πρόβλημα και μία αναζήτηση – ίσως σου λείπει ο ποιοτικός χρόνος ή αυτή -η άτιμη- η επιβεβαίωση. Το πιο σημαντικό είναι να καταφέρεις να κρατήσεις αυτά τα συναισθήματα υπό έλεγχο. Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο και σε υγιή πλαίσια οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τοξικές συμπεριφορές, σε εξαναγκάζει να κάνεις πράγματα ντροπιαστικά, όπως να ψάξεις το κινητό τ@ ή ακόμα και να τον παρακολουθήσεις.
Δεν σου προτείνουμε να φτάσεις στο άλλο άκρο και να γίνεις αδιάφορη αλλά θα ήταν καλό- για εσένα πρωτίστως- να περιορίσεις το συναίσθημα της ζήλειας ακολουθώντας κάποιες μικρές ¨οδηγίες¨ ειδικών για να μην τα τινάξεις όλα στον αέρα. Να πούμε στο σημείο αυτό πως αν έχεις καταλάβει ότι υπάρχει θέμα με τη ζήλεια σου και προσπαθείς να το διορθώσεις, έστω και μέσα από αυτό το κείμενο, τότε έχεις κάνει μόλις το πρώτο βήμα. Αν νιώθεις ότι η ζήλεια σε ξεπερνά, θα ήταν καλό να απευθυνθείς σε κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Μην ντρέπεσαι για τη ζήλεια που νιώθεις
Ποιος παραδέχεται ότι ζηλεύει; Λίγοι ίσως. Η Epstein λέει πως μπορεί να οδηγηθείς εύκολα σε παρορμητικές ενέργειες που ίσως μετανιώσεις αργότερα. Εσύ να τ@ν κατηγορείς για φλερτ κι εκείνος απλά να χαμογέλασε στ@ σερβιτόρ@. Προτείνει, την επόμενη φορά που θα σου εμφανιστούν αδικαιολόγητα θέματα εμπιστοσύνης, σκέψου πραγματικά. Άρχισε να κρατάς ημερολόγιο για το πως αισθάνεσαι, τι είναι αυτό που σε προβλημάτισε και αυτό να σε βοηθήσει να αποστασιοποιηθείς από τις σκέψεις σου και να δεις πιο καθαρά και αντικειμενικά και κατ’ επέκταση δεν θα κατηγορήσεις απαθείας τη σχέση σου.
Η άσκηση αυτή ίσως ¨διαλύσει¨ και τον κύκλο της καταστροφολογίας και να σε οδηγήσει να κατανοήσεις αν όλο αυτό έχει να κάνε με πράξεις της σχέσης σου ή με εσένα και δικά σου θέματα- χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Να ελέγχεις τις υποψίες σου
Τι είναι πιο εύκολο; Να καταλήξεις σε βιαστικά συμπεράσματα, να φτιάξεις σενάρια στο μυαλό σου και υποθέσεις-πχ. Κάπου στέλνει μήνυμα, σίγουρα σε κάποια άλλη. Όλα αυτά είναι υποθέσεις και όχι γεγονότα. Η ζήλεια σε οδηγεί εκεί. Να κρίνεις με βάση τα γεγονότα. Αν για παράδειγμα ένα βράδυ βγείτε χωριστά, εσύ τ@ στείλεις μήνυμα και δεν απαντήσει, είμαστε σίγουρη πως το σενάριο έχει κάπως έτσι, δεν απαντάει άρα μιλάει και φλερτάρει με άλλες εκεί που έχει πάει. Ωραίο σενάριο αλλά πραγματικά ισχύει; Είναι έξω με φίλους και διασκεδάζει, μέχρι εκεί.
Μην ψάξεις τις προηγούμενες σχέσεις τ@ συντρόφου σου
Μην αρχίσεις να κάνεις αναδρομές σε όσα άτομα έχουν περάσει από τη ζωή τ@ από το σχολείο μέχρι πριν από εσένα και να σκαλίζεις καταστάσεις, οι οποίες δεν σε αφορούν και δεν αφορούν ούτε τη σχέση σου πλέον.
Το να πέφτεις στην παγίδα της ζήλειας, χωρίς κανέναν προφανή λόγο, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χάνεις χρόνο, να σπαταλάς ενέργεια για καταστάσεις που ανήκουν στο παρελθόν. Αν νιώθεις παρ’ όλ’ αυτά πως δεν μπορείς να το αποτρέψεις μόνη σου, ζήτα να μην γίνεται αναφορά σε προηγούμενες σχέσεις για να πέφτεις κι εσύ στο τρυπάκι της σύγκρισης, τονίζει ο θεραπευτής Alex Ly. Προστάτευσε την ψυχική σου υγεία και τη σχέση σου και…
… Επικεντρώσου στα καλά της σχέσης
Σταμάτα να σκέφτεσαι όλα τα αν και ξεκίνα να εκτιμάς αυτά που ήδη έχεις στη σχέση σου. Σύμφωνα με τον Ly αυτός είναι ένας καλός τρόπος να καταλάβεις πόσο ισχυρή είναι η σχέση σου και πόσο παράλογες σκέψεις κάνεις. Δημιούργησε μία λίστα με τις φορές που ο σύντροφός σου έχει αποδείξει πόσο αξιόπιστος είναι απέναντι σου. Ακόμα κι αν δεν κάνει όλα αυτά που μπορεί να θέλεις- να στείλει μήνυμα όταν φτάσει στον προορισμό του για παράδειγμα- θα ανατρέχεις σ’ αυτή τη λίστα για να κατευνάσεις τα αρνητικά συναισθήματα και για να καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να νιώθεις απειλή.
Ένας άλλος πιο διασκεδαστικός τρόπος, όπως προτείνει η Epstein, είναι να δημιουργήσετε αναμνήσεις μαζί. Προγραμματίστε ένα ραντεβού με κάτι που σας αρέσει να κάνετε, όταν βρίσκεστε μαζί. Με τον τρόπο αυτό θα νιώσεις ασφαλής.
Μην βασίζεσαι και εξαρτάσαι από τ@ σύντροφο σου και ξεκίνα να κάνεις πράγματα που γεμίζουν εσένα, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου
Όταν όλη σου η ύπαρξη και η καθημερινότητα κινείται γύρω από τ@ σύντροφό σου είναι φυσικό επόμενο να ασχολείσαι με κάθε του κίνηση. Και η Epstein και ο Ly σου προτείνουν να αποκτήσεις ενδιαφέροντα εκτός σχέσης. Ένα χόμπι, μία ευχάριστη ασχολία θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου και θα σε κάνουν να νιώσεις πως δεν βασίζεσαι ούτε εσύ αλλά ούτε και η διάθεσή σου στη σχέση σου. Ανακάλυψε τι σου αρέσει να κάνεις, τι σου προσφέρει ευχαρίστηση και τότε θα δεις ότι δεν θα ψάχνεις επιβεβαίωση από το εκάστοτε άτομο που θα βγαίνεις.
Ειλικρίνεια στη σχέση αλλά όχι κατηγορίες
Είναι δύσκολο και ίσως σου θίγει τον εγωισμό να παραδεχτείς ότι είσαι ζηλιάρης, ανασφαλής και όλα αυτά τα ωραία αλλά οι δύο ψυχοθεραπευτές προτείνουν την ειλικρίνεια και την επικοινωνία για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Μοιράσου τα συναισθήματά σου χωρίς να κατηγορείς τ@ σύντροφό σου. Εξέφρασε τι σε ενοχλεί και εστίασε σε δικές σου εμπειρίες όχι κατηγορίες προς την άλλη μεριά, αυτό θα βοηθήσεις και τ@ σύντροφό σου να καταλάβει γιατί νιώθεις έτσι, από που πηγάζει η ανησυχία σου.
Στη θετική περίπτωση θα έχεις πάρει τη βεβαίωση ότι δεν χρειάζεται να νιώθεις έτσι αλλά αν όχι ίσως κάτι να σημαίνει κι αυτό για τη σχέση σας. Αναζήτησε άτομα που θα σου προσφέρουν ασφάλεια και στήριξη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου