Tο μύνημα της ημέρας

Όσο πιο όμορφη είναι η μέρα...τόσο πιο βάσανο η ζωή...

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Οι πρώτες βοήθειες που (ίσως) δεν ξέρετε







Πρώτες βοήθειες: Λιποθυμία και διακοπή αναπνοής. Πως αντιμετωπίζουμε αυτά τα δυο συχνά φαινόμενα;


Πρώτες βοήθειες σε λιποθυμία και διακοπή αναπνοής


Αν το άτομο δεν αποκρίνεται και δεν αναπνέει καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια και ξεκινήστε ανάνηψη. Κατά πάσα πιθανότητα η καρδιά του έχει σταματήσει και έχει πάθει καρδιοπνευμονική ανακοπή, δηλαδή η καρδιά του έχει σταματήσει να στέλνει αίμα στο σώμα.

Η διαφορά της από το έμφραγμα είναι ότι στο έμφραγμα το άτομο θα πέσει λιπόθυμο, η ανάσα του θα είναι ασταθής και μπορεί να σταματήσει, ενώ δε θα αποκρίνεται. Ξεκινήστε λοιπόν ανάνηψη τοποθετώντας τη βάση της παλάμης σας στο κέντρο του στήθους του και την άλλη από πάνω “μπλέκοντας” τα δάχτυλα σας.

Τοποθετήστε το σώμα σας έτσι ώστε οι ώμοι να είναι ακριβώς πάνω από τις παλάμες και ξεκινήστε πιέσεις με το βάρος σας, πιέζοντας περίπου έξι εκατοστά το θώρακά του μέσα. Επαναλάβετε σε ρυθμό 100-120 πιέσεων να λεπτό. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τον ρυθμό, κάντε τις πιέσεις στο ρυθμό του ρεφρέν των Bee Gees, Stayin Alive. Αν γνωρίζετε πώς, μπορείτε να του δώσετε και το φιλί της ζωής, σε ρυθμό δύο φιλιών για κάθε τριάντα πιέσεις. Συνεχίστε μέχρι να έρθει βοήθεια.

Διαβάστε πως μπορείτε να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και σε άλλες περιπτώσεις

Πνιγμός

Από τη στιγμή που ο πνιγόμενος βγει στην ακτή, θα πρέπει σε πρώτη φάση να ελέγξετε το επίπεδο συνείδησης του, μιλώντας του για να δείτε αν είναι καλά. Αν ανταποκρίνεται, τότε η καρδιά του είναι εντάξει. Αμέσως καλέστε ασθενοφόρο ή πείτε σε ένα άτομο να καλέσει ασθενοφόρο, γιατί υπάρχει περίπτωση να εισέπνευσε νερό στους πνεύμονες. Αν έχει εισπνεύσει νερό, ξεκινά μια διαδικασία στο σώμα του η οποία έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τον πνιγμό και την καρδιακή ανακοπή μέσα στις επόμενες 72 ώρες (δευτερεύον πνιγμός). Οπωσδήποτε λοιπόν του λέτε να πάει άμεσα σε νοσοκομείο για συγκεκριμένες εξετάσεις ή τον πάτεε εμείς.

Αν ο πνιγόμενος έχει χάσει τις αισθήσεις του, τότε τσεκάρετε να δούμε αν αναπνέει, ανοίγοντας το στόμα του, γυρνώντας το κεφάλι του με προσοχή πίσω και ελέγχοντας το στήθος του αν ανεβοκατεβαίνει για δέκα δευτερόλεπτα. Αν δεν αναπνέει, τότε αμέσως θα πρέπει να καλέσετε ιατρική βοήθεια ή/και να ξεκινήσετε εμφυσήσεις και καρδιακές συμπιέσεις με ρυθμό 30/2, ήτοι τριάντα καρδιακές συμπιέσεις και δύο εμφυσήσεις διάσωσης.

Μικρά εγκαύματα

Για εγκαύματα πρώτου ή μικρά εγκαύματα δευτέρου βαθμού τοποθετήστε το σημείο κάτω από τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Κοψίματα και γρατζουνιές

Πιέστε ελαφρά το σημείο για να σταματήσετε την αιμορραγία. Αν η αιμορραγία δεν ελαττωθεί μετά από 20-30 λεπτά πίεσης ζητείστε ιατρική βοήθεια. Για γρατζουνιές, καθαρίστε το σημείο με τρεχούμενο νερό και αποφύγετε να βάλετε σαπούνι στην πληγή. Εφαρμόστε αντιβιοτικό και καλύψτε το με γάζα.

Θερμική εξάντληση


Απομακρύνετε το άτομο αμέσως από το ζεστό περιβάλλον και βάλε τον να ξαπλώσει με τα πόδια σηκωμένα. Δώστε του να πιει νερό και βάλτε ένα βρεγμένο πανί στο μέτωπό του ή πίσω από το κεφάλι του. Τσεκάρετε τα συμπτώματα για πιθανή θερμοπληξία: αν το άτομο λιποθυμήσει, ζαλίζεται έντονα ή έχει υψηλό πυρετό ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Τσιμπήματα

Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει αλλεργία, απομακρύνετε το κεντρί και εφαρμόστε ένα κρύο επίθεμα για να μειώσετε το πρήξιμο. Οι κρέμες υδροκορτιζόνης ή λιδοκαΐνης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του κνησμού.

Διαστρέμματα

Μπορεί να είναι επίπονα, όμως συνήθως είναι αρκετά «άκακα» και αντιμετωπίζονται χωρίς ιατρική βοήθεια. To πρώτο βήμα εδώ είναι να προστατέψετε την άρθρωση από την επιβάρυνση ή την οποιαδήποτε χρήση. Βάλτε πάγο και πιέστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα και ανυψώστε το μέλος πάνω από το ύψος της καρδιάς για να αποφύγετε το πρήξιμο.

Ηλεκτροπληξία

Μην ακουμπήσετε το θύμα αν βρίσκεται ακόμα σε επαφή με την πηγή ρεύματος – θα πάθετε κι εσείς το ίδιο. Σβήστε την παροχή αν έχετε τη δυνατότητα και απομακρύνετε το καλώδιο ή σταθείτε σε στεγνή, μονωτική επιφάνεια και χρησιμοποιήστε κάτι ξύλινο για να σπρώξετε το άτομο μακριά από την πηγή ή την πηγή μακριά από το άτομο. Από τη στιγμή που θα το καταφέρετε, ξεκινήστε ανάνηψη και ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό είναι να παρακολουθήσετε κάποιο σεμινάριο πρώτων βοηθειών ώστε και εσείς να είστε ασφαλείς τόσο εσείς, όσο και εκείνος που θα κληθείτε να βοηθήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου