O χρόνος πολλές φορές είναι τόσο λίγος, οπότε όταν έχεις να πεις κάτι σημαντικό, θες απλά να το πεις! Όμως, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό MIS Quarterly προτείνει πως πρέπει -παρά τη βιασύνη μας- να μην ξεχνάμε να κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό κάθε φορά που θέλουμε να πείσουμε κάποιον για τα λεγόμενά μας.
Θέλεις να γίνεις πιο πειστικός; Κάνε αυτό το απλό πράγμα που προτείνουν οι ερευνητές. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, του Πανεπιστημίου του Rochester και ο Andrew Whinston του Πανεπιστημίου του Τέξας, εξέτασαν τα στοιχεία από δεκάδες websites με ερωτήσεις και απαντήσεις.
Το βασικό εύρημά τους ήταν το εξής: Η πιο ευγενική απάντηση ήταν πιο πιθανό να αξιολογηθεί ως «η καλύτερη απάντηση».
Φυσικά, εάν ο άνθρωπος που μιλάει θεωρείται εμπειρογνώμονας, μπορεί αυτό να υπερισχύσει της ευγένειας, αλλά φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτό τον παράγοντα.
Mπορεί δύο άνθρωποι να πουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, να δώσουν την ίδια απάντηση στην ουσία της και να είναι κατά συνέπεια και οι δύο απαντήσεις σωστές, αλλά τελικά κερδισμένος θα βγει όποιος διατύπωσε πιο ευγενικά τα επιχειρήματά του.
Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις θεωρητικά, θα σου δώσουμε ένα παράδειγμα. Ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις μια εκπομπή με πάνελ. Ένας απ’ τους πανελίστες προσπαθεί να πει τι πρέπει να κάνουν οι τηλεθεατές για να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό λέγοντας: «Καλέστε τώρα σ’ αυτό τον αριθμό, ακολουθήστε τις οδηγίες, απαντήστε σωστά στην ερώτηση και θα μπείτε στην κλήρωση».
Την ίδια στιγμή, ένα άλλο άτομο απ’ το πάνελ λέει: «Όσοι θέλετε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό, μπορείτε να καλέσετε στο νούμερο που αναγράφεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Όταν καλέσετε, θα σας δοθούν ακριβείς οδηγίες για τη διαδικασία και θα κληθείτε ν’ απαντήσετε σε μια ερώτηση. Η σωστή απάντηση θα σας χαρίσει μια συμμετοχή στην κλήρωση! Καλή επιτυχία!».
Ποια θα θεωρούσες πιο σωστή απάντηση και θα σε έπειθε να πάρεις τηλέφωνο; Πιστεύουμε τη δεύτερη!
Αν θέλεις, λοιπόν, να είσαι πιο πειστικός, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να γίνεις λίγο πιο ευγενικός και λιγότερο απότομος! Πολλές φορές θες απλά να πεις κάτι όπως σου βγαίνει χωρίς να το ωραιοποιήσεις, αλλά καλό είναι να σκέφτεσαι πώς ακούγονται αυτά που λες και πώς θα ήθελες κι εσύ να τα ακούσεις!
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου