Κατέβασε τις βιντεοκασέτες με τα αγαπημένα σου παιδικά από το πατάρι. Ήρθε η ώρα να τις ξαναδούμε και να αποκαταστήσουμε την αξία τους.
Εμείς έχουμε μάθει να μιλάμε τη σκληρή γλώσσα της αλήθειας κι αυτό θα πράξουμε ακόμη μία φορά. Όποιος έχει νιονιό στο κεφάλι του μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι τα αγαπημένα καρτούν που μας μεγάλωσαν κάνανε τόσο ντόρο γιατί απευθύνονταν πέρα από μικρά και σε μεγάλα παιδιά. Αν έχεις αντιρρήσεις επί των λεγομένων μας καλό θα ήταν να τσεκάρεις την ακόλουθη λίστα και να αναθεωρήσεις πάραυτα, αφού όλα τους έχουν την ίδια χάρη ακόμη κι αν τα παρακολουθήσεις ως ενήλικας.
Silverhawks
Τα ασημένια γεράκια είχαν ένα από τα πιο λατρεμένα τραγούδια τίτλων που είχες ακούσει ποτέ σου ως πιτσιρικάς. Ένας βιονικός αστυνομικός που ονομάζεται Commander Stargazer στρατολόγησε τους SilverHawks (που είναι ανθρωπόμορφοι πολεμιστές κατασκευασμένοι εν μέρει από μέταλλο) για να πολεμήσουν τον κακό Mon*Star και τη διαγαλαξιακή συμμορία του που προφανώς ζουν κι αναπνέουν για να τους κάνουν κακό. Αγαπημένο παιδικό που σίγουρα έχουν σε ξεχωριστή θέση στην καρδούλα τους, όσοι μεγάλωσαν στα 90s. Ένα με δύο επεισόδια θα είναι αρκετά πίστεψέ μας για να κολλήσεις όπως έκανες κι όταν ήσουν πιτσιρικάς.
Captain Planet
Η Γαία, το πνεύμα της Γης, ξυπνάει ύστερα από αιώνες εξαιτίας της καταστροφής που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Για να το προστατέψει, δημιουργεί πέντε μαγικά δαχτυλίδια: τα τέσσερα με τη δύναμη να ελέγχουν τα βασικά στοιχεία της φύσης και το πέμπτο με τη δύναμη της καρδιάς, και τα δίνει σε πέντε παιδιά. Αυτοί οι πέντε, οι Planeteers, στέλνονται όπου υπάρχει σοβαρή περιβαλλοντική μόλυνση, ώστε να την αποτρέψουν με τις δυνάμεις τους. Όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, συνδυάζουν τις δυνάμεις τους και τότε εμφανίζεται ο Κάπτεν Πλάνετ (Captain Planet). Αυτή είναι η ιστορία του Captain Planet και των Planeteers που αγωνίζονται για να σώσουν τον πλανήτη από την περιβαλλοντική καταστροφή. Ήταν το πρώτο οικολογικό καρτούν που μας είχε ξετρελάνει ως παιδιά!
H Οδύσσεια του Διαστήματος
Η Οδύσσεια του Διαστήματος, γνωστή διεθνώς ως Ulysses 31, είναι μια θρυλική σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση το 1982. Η σειρά, γαλλοϊαπωνικής παραγωγής, είναι εμπνευσμένη από το ομηρικό έπος της Οδύσσειας, το οποίο μεταφέρει στο μέλλον και στο διάστημα, συνδυάζοντας στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και μυθολογίας. Ο ήρωας της σειράς, ο Οδυσσέας, ταξιδεύει στον 31ο αιώνα μαζί με το πλήρωμά του, προσπαθώντας να επιστρέψει στη Γη μετά από την οργή του Δία, που τους καταδικάζει σε περιπλάνηση στο άγνωστο σύμπαν. Με την πολυεπίπεδη θεματολογία της, αποτελεί μια από τις πρώτες σειρές κινουμένων σχεδίων που συνδύασαν την ελληνική μυθολογία με στοιχεία διαστημικής περιπέτειας, αφήνοντας το στίγμα της στη μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς. Ένα επεισόδιο θα αρκεί για να ουρλιάζεις και πάλι σαν πιτσιρικάς όλους τους στίχους της κολληματικής τραγουδάρας Γιου-λι-σίιιις που έπεφτε στους τίτλους αρχής.
James Bond Jr
Παρότι δεν είχε μακροχρόνια επιτυχία, η σειρά παραμένει αγαπημένη από πολλούς ως ένα νοσταλγικό κομμάτι των '90s. Η σειρά κινουμένων σχεδίων James Bond Jr. έκανε πρεμιέρα το 1991, φέρνοντας τον κόσμο του διάσημου πράκτορα 007 στην τηλεόραση με έναν πιο νεανικό χαρακτήρα. Η σειρά ακολουθεί τον Τζέιμς Μποντ Τζούνιορ, ανιψιό του γνωστού Τζέιμς Μποντ, καθώς φοιτά στην Ακαδημία Γουόρφιλντ, ένα οικοτροφείο όπου εκπαιδεύεται στις τέχνες της κατασκοπίας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Τζέιμς Μποντ Τζούνιορ διαθέτει την ίδια ευφυΐα και το θάρρος που χαρακτηρίζει τον διάσημο θείο του, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει τα σχέδια της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης S.C.U.M. Ό,τι πρέπει για binge watching.
Βravestarr
Ο Σερίφης του Διαστήματος δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του μιας και είχε το μάτι του γερακιού, το αυτί του λύκου, τη δύναμη της αρκούδας, την ταχύτητα του πούμα. Όλες αυτές οι υπερδυνάμεις έκαναν αυτό τον φτωχό και μόνο καουμπόι του διαστήματος, τον απόλυτο κυρίαρχο του New Texas αφού δεν φοβόταν να τα βάλει με κάθε ληστή και παράνομο που τολμούσε να αμφισβητήσει την εξουσία του Bravestarr. Ξαναβλέποντας μεγάλοι τη σειρά μπορούμε άνετα να ορκιστούμε ότι δεν πρόκειται να τον ξεχάσουμε ποτέ ούτε εκείνον ούτε το τραγούδι τίτλων της σειράς.
Jumaru
Η σειρά άνιμε Jumaru, γνωστή στην Ιαπωνία ως Plawres Sanshiro, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90. Η ιστορία ακολουθεί τον νεαρό Σανσίρο, ένα παιδί με πάθος για το άθλημα των "Πλαρέ" ή μικρών ρομπότ που μάχονται σε ειδικές αρένες υπό τον έλεγχο των χειριστών τους. Ο Σανσίρο, μαζί με το ρομπότ του, τον Jumaru, προσπαθεί να γίνει ο κορυφαίος χειριστής, αντιμετωπίζοντας δύσκολους αντιπάλους και ανακαλύπτοντας νέες δυνατότητες του Jumaru.
Με την καθοδήγηση του Σανσίρο, ο Jumaru αναπτύσσει ολοένα και πιο εξελιγμένες τεχνικές μάχης, ενώ παράλληλα ο νεαρός μας ήρωας μαθαίνει την αξία της προσπάθειας, της φιλίας και της ηθικής ακεραιότητας. Eθιστικό άνιμε που ποτέ δεν ξεπεράσαμε όπως μαρτυρούν οι εκατομμύρια προβολές στα παλιά επεισόδια στο YouTube αλλά και τα εκατοντάδες ευρώ που έχουν ξοδέψει πάμπολλοι ενήλικες για συλλεκτικά αγαλματάκια κι action figures έκτοτε.
Βatman: The Animated Series
To Batman: The Animated Series είναι μια εμβληματική σειρά κινουμένων σχεδίων που ξεκίνησε το 1992 και καθόρισε τον χαρακτήρα του Batman για μια ολόκληρη γενιά. Δημιουργημένη από τους Bruce Timm και Eric Radomski, η σειρά ανέδειξε μια πιο σκοτεινή και ώριμη εκδοχή του Σκοτεινού Ιππότη, παρουσιάζοντας το Γκόθαμ ως μια πόλη γεμάτη διαφθορά και εγκληματίες, όπου ο Batman μάχεται για δικαιοσύνη. Με μοναδικό στυλ και κινηματογραφικό σχεδόν αφαιρετικό σχέδιο, η σειρά εισήγαγε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει ταινίες νουάρ και ανέδειξε πολύπλοκες, συναισθηματικά φορτισμένες ιστορίες που μόνο σε παιδιά δεν απευθύνονταν.
Ο Batman, με τη φωνή του Kevin Conroy, ερμηνεύεται ως ένας σκοτεινός και αποφασιστικός χαρακτήρας που ισορροπεί ανάμεσα στον Bruce Wayne και τον ήρωα. Η σειρά ανέπτυξε επίσης κλασικούς κακούς, όπως ο Joker (με τη φωνή του Mark Hamill), ο Τwo Face και η Poison Ivy, ενώ εισήγαγε την εμβληματική Harley Quinn, η οποία στη συνέχεια έγινε σημαίνον χαρακτήρας στο σύμπαν του Batman. Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1994 κι αποτελεί ξεχωριστό μνημείο αναφοράς για τους ενήλικες πλέον λάτρεις της.
Bikers Mice from Mars
Είναι δυνατόν μια σειρά με πρωταγωνιστές μπρατσωμένα μηχανόβια ποντίκια από τον Άρη να απευθύνεται σε παιδιά; Όχι δεν γίνεται εμάς να ακούς και να αφήσεις στην άκρη τις όποιες ομοιότητες μπορείς να σκέφτεσαι πως υπάρχουν με τα λατρεμένα Χελωνονιντζάκια.
Η σειρά Biker Mice from Mars, που έκανε πρεμιέρα το 1993, μας παρουσίασε για πρώτη φορά τρεις εξωγήινους ποντικούς που έρχονται στη Γη για να προστατεύσουν τον πλανήτη από την απειλή των Plutarkians. Οι κύριοι ήρωες, οι Throttle, Modo και Vinnie, είναι μοτοσικλετιστές από τον Άρη που κατάφεραν να επιβιώσουν από την καταστροφή του πλανήτη τους. Φτάνοντας στη Γη και συγκεκριμένα στο Σικάγο, οι ποντικοί-μοτοσικλετιστές συμμαχούν με την Charley Davidson, μια ιδιοκτήτρια συνεργείου, και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν τα σχέδια του Limburger, ενός Plutarkian εγκληματία που σχεδιάζει να λεηλατήσει τους φυσικούς πόρους της Γης.
Με γρήγορη δράση, ξεκάθαρα ενήλικο χιούμορ και σκηνές μοτοσικλετιστικών αγώνων, η σειρά Biker Mice from Mars ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της, κρατώντας μια ξεχωριστή θέση στην καρδούλα μας.
Γκραν Πρι
Η σειρά άνιμε Γκραν Πρι, γνωστή ως Arrow Emblem: Hawk of the Grand Prix, έκανε πρεμιέρα στην Ιαπωνία το 1977 και προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του ’80, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των μικρών αλλά και μεγαλύτερων τηλεθεατών. Η ιστορία ακολουθεί τον νεαρό οδηγό Σανσίρο Κατσουκάβα, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει κορυφαίος οδηγός αγώνων ταχύτητας, αλλά η πορεία του είναι γεμάτη προκλήσεις. Χάρη στην υποστήριξη του μυστηριώδους οδηγού “Χ”, ο Σανσίρο αποκτά μια θέση στην ομάδα αγώνων και τον πρωτοποριακό αγωνιστικό του αυτοκίνητο, το Hawk.
Με το Hawk στο πλευρό του, ο Σανσίρο συμμετέχει σε δύσκολους αγώνες, ξεπερνώντας αντιπάλους και δοκιμάζοντας τα όριά του. Από τις περιπτώσεις σειρών που έβλεπες πάντα με τον πατέρα σου και μέσα σου ήξερες πως εκείνος περίμενε πιο πολύ το κάθε επεισόδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου