Tο μύνημα της ημέρας

Μεγαλώσαμε με την αγωνία να αρέσουμε στους άλλους και με το φόβο της απόρριψης… Τελικά τι έγινε; Αρέσαμε;

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Πώς επηρεάζεται το σώμα σου από τον διαβήτη


Pexels

Πώς επηρεάζονται τα όργανα του σώματός σας από τον διαβήτη;

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει πολλά κύρια όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των ματιών, των νεφρών και του εγκεφάλου σας. Όταν η ασθένεια δεν ελέγχεται μπορεί να οδηγήσει σε πολλές σοβαρές συννοσηρότητες, οι οποίες είναι καταστάσεις που συμβαίνουν παράλληλα με τον διαβήτη. Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 , η εύρεση ενός σχεδίου θεραπείας που να λειτουργεί είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων.



Πώς ο διαβήτης επηρεάζει τα όργανα του σώματός σας.



Καρδιά




Η καρδιά είναι μέρος του καρδιαγγειακού ή του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα όργανα και τους ιστούς σας. Τα αιμοφόρα αγγεία βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, των τοξινών και των αποβλήτων.
Υπάρχουν τέσσερα κύρια μέρη του κυκλοφορικού συστήματος. Κάθε μέρος έχει μια συγκεκριμένη δουλειά:

Τριχοειδή αγγεία : Αυτά είναι τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του σώματός σας. Μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος και άχρηστα προϊόντα στους νεφρούς και το συκώτι. Μεταφέρουν επίσης διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες, ώστε να εκπνέεται.



Φλέβες : Οι φλέβες μεταφέρουν αίμα στο οποίο έχει αφαιρεθεί το οξυγόνο πίσω στην καρδιά.


Αρτηρίες : Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά σε όλο το κυκλοφορικό σύστημα.


Καρδιά : Η καρδιά είναι ο μυς που αντλεί αίμα σε ολόκληρο το σώμα.




Η American Heart Association κατατάσσει τον διαβήτη ως έναν από τους επτά κύριους ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα περιλαμβάνουν όλους τους τύπους καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και αιμοφόρων αγγείων. Ο πιο κοινός τύπος καρδιαγγειακής νόσου είναι η στεφανιαία νόσος (CAD), η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας (που αποτελείται από ουσίες συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης) στα τοιχώματα των αρτηριών.



Ο διαβήτης μπορεί να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, επειδή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα αιμοπετάλια σας, τα κύτταρα που βοηθούν στην πήξη του αίματός σας. Όταν έχετε διαβήτη, μπορεί επίσης να σχηματίσετε πλάκες που είναι πιο επιρρεπείς να σπάσουν και να εμποδίσουν τη ροή του αίματος. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα από τα άτομα χωρίς διαβήτη. 5



Νεφροί


Οι νεφροί βρίσκονται κάτω από το πλευρό και δίπλα στη σπονδυλική στήλη και αποτελούν μέρος του νεφρικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει επίσης:



Οι ουρητήρες είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά σας στην ουροδόχο κύστη σας


Η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα ούρα μέχρι να μπορέσει να αποβληθεί


Η ουρήθρα αφαιρεί τα ούρα από το σώμα



Οι νεφροί λειτουργούν ως σύστημα φιλτραρίσματος. Αφαιρούν απόβλητα, επιπλέον υγρά και οξύ από το σώμα. Οι υγιείς νεφροί βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής ισορροπίας νερού, αλάτων και μετάλλων στο αίμα. Παράγουν επίσης βιταμίνη D και ερυθροποιητίνη. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο και προάγει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η ερυθροποιητίνη είναι μια ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.



Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα που προκαλείται από τον διαβήτη μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στους νεφρούς. Και αυτό μπορεί να βλάψει την ικανότητά τους να καθαρίζουν το σώμα, οδηγώντας σε συσσώρευση αποβλήτων και υγρών στο αίμα. Αυτός ο τύπος νεφρικής νόσου είναι γνωστός ως διαβητική νεφροπάθεια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η διαβητική νεφροπάθεια μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Περίπου το 18% των ενηλίκων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη έχουν χρόνια νεφρική νόσο σε προχωρημένα στάδια.


Εγκέφαλος



Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, ειδικά τη σκέψη και τη μνήμη. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ο διαβήτης μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου σας. Εξαιτίας αυτού, τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με τα άτομα χωρίς διαβήτη.



Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν χαμηλότερα επίπεδα πυκνότητας και όγκου φαιάς ουσίας σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Η φαιά ουσία είναι ένα σημαντικό μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία παίζει ρόλο στην καθημερινή λειτουργία. Η μειωμένη πυκνότητα της φαιάς ουσίας μπορεί να επηρεάσει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου και των νεύρων. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια ή θάνατο του εγκεφαλικού ιστού.







unsplash
Πνεύμονες



Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να μειώσει τη λειτουργία των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ήπιες επιπλοκές όπως το άσθμα ή πιο σοβαρές επιπλοκές όπως η πνευμονική ίνωση. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν πνευμονικά προβλήματα. Μερικοί πιστεύουν ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι η βασική αιτία. Επίσης ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα που θεραπεύουν το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να συμβάλλουν σε πνευμονική νόσο σε άτομα με διαβήτη.


Πάγκρεας




Ο διαβήτης και το πάγκρεας συνδέονται στενά. Αυτό συμβαίνει επειδή το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα. Και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να συμβεί όταν το πάγκρεας σας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από ανεπαρκή ή καθόλου παραγωγή ινσουλίνης.



Στον τύπο 2, το πάγκρεας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε βλάβη στα παγκρεατικά κύτταρα που δημιουργούν ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να τα κάνει να σταματήσουν να παράγουν ινσουλίνη μακροπρόθεσμα. Όλα αυτά προκαλούν συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε διαβήτη.



Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να είναι συνέπεια του διαβήτη, αλλά μπορεί επίσης να είναι και η αιτία. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος και ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη.


Στόμα και δόντια



Η γλυκόζη υπάρχει στο σάλιο σας. Όταν ο διαβήτης σας δεν ελέγχεται, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο σάλιο σας βοηθούν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Αυτά μπορούν να συνδυαστούν με τα τρόφιμα για να σχηματίσουν ένα μαλακό, κολλώδες φιλμ που ονομάζεται πλάκα. Ορισμένοι τύποι πλάκας προκαλούν τερηδόνα και δυσοσμία του στόματος.



Όταν έχετε διαβήτη, η ασθένεια των ούλων μπορεί να είναι πιο σοβαρή και να πάρει περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί. Η ασθένεια των ούλων μπορεί επίσης να καταστήσει δύσκολο τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σας. Η πλάκα μπορεί να σκληρύνει με την πάροδο του χρόνου σε πέτρα, καθιστώντας πιο δύσκολο το βούρτσισμα και τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών. Όταν συμβεί αυτό, τα ούλα μπορεί να γίνουν κόκκινα και πρησμένα και να αιμορραγούν εύκολα. Αυτά είναι σημάδια μιας ασθένειας των ούλων που ονομάζεται ουλίτιδα. Και η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια ασθένεια των ούλων που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να καταστρέψει τα ούλα, τα οστά και τον ιστό που στηρίζουν τα δόντια. Τα δόντια σας μπορεί να χαλαρώσουν και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθούν.



pexels
Στομάχι και λεπτό έντερο



Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτό είναι το νεύρο που εκτείνεται από το εγκεφαλικό στέλεχος μέχρι την κοιλιά. Όταν το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι κατεστραμμένο, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως γαστροπάρεση. Όταν έχετε αυτή την πάθηση, το στομάχι σας αδειάζει το φαγητό πολύ πιο αργά από ό,τι υποτίθεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:

Αφυδάτωση


Οξύ του στομάχου που διαρρέει στο σωλήνα της τροφής, μια κατάσταση γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)


Υποσιτισμός γιατί το σώμα δεν αφομοιώνει σωστά την τροφή


Απρόβλεπτες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα


Μάτια



Μερικές φορές, τα οφθαλμικά συμπτώματα όπως η θολή όραση είναι τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη. Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης και τύφλωση.





Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή και τα γύρω αιμοφόρα αγγεία. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού που είναι ευαίσθητο στο φως. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα σας προσπαθεί να το αντισταθμίσει δημιουργώντας νέα, μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία που είναι πολύ πιο αδύναμα και επιρρεπή σε αιμορραγία.



Εάν έχετε διαβήτη και αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης, αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα. Αυτά τα προβλήματα όρασης μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα και η θεραπεία μπορεί να τα εμποδίσει να εξελιχθούν σε ολική τύφλωση.


Δέρμα




Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει κακή κυκλοφορία. Αυτό μπορεί να βλάψει το δέρμα σας και να δυσκολέψει το σώμα σας να επιδιορθώσει τις πληγές. Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει μια δερματική πάθηση, αλλά ορισμένες παθήσεις συμβαίνουν μόνο σε άτομα με διαβήτη. Αυτές περιλαμβάνουν:



Διαβητική δερμοπάθεια : Προκαλεί μικρές, στρογγυλές, καφέ βλάβες στις κνήμες. Περίπου το 55% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσουν αυτή την κατάσταση.

Νεκροβίωση lipoidica diabeticorum: Στα αρχικά στάδια, αυτή η κατάσταση προκαλεί τη δημιουργία κόκκινων εξογκωμάτων στα κάτω άκρα. Σε μεταγενέστερα στάδια, οι βλάβες γίνονται επίπεδες και γυαλιστερές και μπορεί να είναι κίτρινες ή καφέ. Λιγότερο από το 1% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσουν αυτή την κατάσταση.



Διαβητικές φουσκάλες : Οι διαβητικές φουσκάλες μοιάζουν με φουσκάλες που σχηματίζονται μετά από έγκαυμα, αλλά δεν είναι επώδυνες. Τείνουν να αναπτύσσονται σε συστάδες.



Εκρηκτική ξανθωμάτωση: Αυτή η δερματική πάθηση εμφανίζεται ως μικρά κίτρινα και κόκκινα εξογκώματα.



Διαβητική νευροπάθεια: Η βλάβη στα νεύρα από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αίσθησης, ειδικά στα πόδια. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι έχουν τραυματισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.



Κακή επούλωση πληγών : Η κακή ροή αίματος μειώνει την ικανότητα επούλωσης του δέρματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του τραύματος και κίνδυνο μόλυνσης.



Τα έλκη των ποδιών είναι επίσης κοινά σε άτομα με διαβήτη. Συνήθως βρίσκονται στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών και μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Η βαρύτητά τους μετριέται συνήθως σε μια κλίμακα από το 0 έως το 5.



Εν κατακλείδι όταν έχετε μη ελεγχόμενο διαβήτη, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά όργανα και συστήματα οργάνων στο σώμα σας. Έτσι λοιπόν το να διατηρείτε το σάκχαρο στο αίμα σας υπό έλεγχο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτά τα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η συνεργασία με τον γιατρό σας για να βρείτε το σωστό σχέδιο θεραπείας και, στη συνέχεια, να το τηρήσετε είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου