Tο μύνημα της ημέρας

Μεγαλώσαμε με την αγωνία να αρέσουμε στους άλλους και με το φόβο της απόρριψης… Τελικά τι έγινε; Αρέσαμε;

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Οι κακές συνήθειες που πρέπει να κόψεις άμεσα


Σταμάτα επιτέλους να τρως τα νύχια σου και να αγγίζεις δίχως αύριο το πρόσωπο σου βρε άνθρωπε. Κάποιος έπρεπε να σου το πει.








Υπάρχουν πολλές ενοχλητικές συνήθειες που όλοι μας έχουμε και συνεχίζουμε δίχως αύριο να κάνουμε αθέλητα είναι η αλήθεια. Παρότι κάποιες από αυτές φαίνονται αθώες, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα μακροπρόθεσμα για αυτό και θα ήταν πολύ καλό να τις έκοβες μαχαίρι ή έστω να τις περιόριζες. Αν δεν μπορείς να σκεφτείς σε τι αναφερόμαστε, παρακάτω θα βρεις μια μεγάλη λίστα με τις πιο συνηθισμένες κακές συνήθειες και τους λόγους για τους οποίους αξίζει να τις αποβάλλεις από την καθημερινότητά σου.


Άτιμη ονυχοφαγία (Σταμάτα να τρως τα νύχια σου)

Πώς σε επηρεάζει: Εκτός από αισθητικό πρόβλημα, η ονυχοφαγία μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στα δάχτυλα, μολύνσεις και προβλήματα στα ούλα, καθώς τα βακτήρια μεταφέρονται από τα χέρια στο στόμα.

Τι να κάνεις: Δοκίμασε να χρησιμοποιείς ειδικά βερνίκια που έχουν άσχημη γεύση ή να διατηρείς τα νύχια σου καλοφτιαγμένα, ώστε να νιώθεις πιο άβολα να τα χαλάσεις. Επίσης, βρες μια εναλλακτική, όπως ένα αντιστρες αντικείμενο (π.χ. μπαλάκι).

Σταμάτα να αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου

Πώς σε επηρεάζει: Τα χέρια σου μεταφέρουν μικρόβια από επιφάνειες στο πρόσωπό σου, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για ακμή, δερματικούς ερεθισμούς και λοιμώξεις.

Τι να κάνεις: Εξασκήσου να παρατηρείς πότε ακουμπάς το πρόσωπό σου και προσπάθησε να το περιορίσεις. Πλύνε συχνά τα χέρια σου και χρησιμοποίησε αντισηπτικά αν δεν έχεις άμεση πρόσβαση σε νερό.

Μην τρίβεις τα μάτια σου

Πώς σε επηρεάζει: Το συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί να ερεθίσει την ευαίσθητη περιοχή γύρω από αυτά και να προκαλέσει μόλυνση ή ακόμα και μικροτραυματισμούς στον κερατοειδή.


Τι να κάνεις: Αν έχεις φαγούρα ή ερεθισμό στα μάτια, χρησιμοποίησε οφθαλμικές σταγόνες αντί να τα τρίβεις.

Μην σκαλίζεις τη μύτη σου

Πώς σε επηρεάζει: Εκτός από το ότι είναι αντιαισθητικό, μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς ή να οδηγήσει σε αιμορραγίες και μολύνσεις. Τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα χέρια σου μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τι να κάνεις: Χρησιμοποίησε χαρτομάντιλο για να καθαρίσεις τη μύτη σου όταν χρειάζεται.

«Σπάσιμο» δαχτύλων (Κρακ)

Πώς σε επηρεάζει: Παρόλο που ο μύθος ότι το σπάσιμο των δαχτύλων προκαλεί αρθρίτιδα δεν ισχύει, η συνήθεια αυτή μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό στις αρθρώσεις και να ενοχλεί τους γύρω σου.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις πότε το κάνεις και αντικατάστησέ το με άλλες συνήθειες χαλάρωσης, όπως διατάσεις.

Όχι άλλες δαγκωνιές σε στυλό ή μολύβια

Πώς σε επηρεάζει: Τα βακτήρια από αντικείμενα που βάζεις στο στόμα σου μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, ενώ η δαγκωματιά μπορεί να βλάψει τα δόντια σου.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε να έχεις ένα μασώμενο αντικείμενο ή τσίχλα χωρίς ζάχαρη, αν νιώθεις την ανάγκη να δαγκώσεις κάτι.



Μάσημα των μαλλιών

Πώς σε επηρεάζει: Το μάσημα των μαλλιών, γνωστό και ως τριχοφαγία, μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της τρίχας, ψαλίδα και τριχόπτωση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αν καταπίνεις τρίχες, μπορεί να προκαλέσεις προβλήματα στο πεπτικό σύστημα (τριχοβεζοάρια), που απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε να κρατάς τα μαλλιά σου δεμένα ή μακριά από το πρόσωπό σου, ώστε να μην έχεις την τάση να τα μασάς. Αν αυτή η συνήθεια οφείλεται σε άγχος, δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιές αναπνοές ή παιχνίδια κατά του στρες (π.χ. μπαλάκι ή διαφραγματικές αναπνοές).

Παραμιλητό

Πώς σε επηρεάζει: Αν και το παραμιλητό δεν είναι πάντα προβληματικό, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με έντονο στρες ή έλλειψη ποιοτικού ύπνου. Μπορεί να ενοχλεί τους ανθρώπους γύρω σου, ειδικά αν κοιμάσαι με άλλους. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένδειξη διαταραχών ύπνου, όπως η υπνική άπνοια ή η αϋπνία.

Τι να κάνεις: Αν παραμιλάς συχνά, προσπάθησε να βελτιώσεις τις συνήθειες ύπνου σου: κοιμήσου σε συγκεκριμένες ώρες, απόφυγε την καφεΐνη το βράδυ και περιόρισε το άγχος με τεχνικές χαλάρωσης. Αν το παραμιλητό παραμένει έντονο, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείς έναν ειδικό ύπνου.

«Γεώτρηση» του αυτιού

Πώς σε επηρεάζει: Το δάχτυλο δεν είναι κατάλληλο εργαλείο για καθάρισμα των αυτιών και μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις, τραυματισμούς ή σπρώξιμο του κεριού βαθύτερα μέσα στο αυτί. Το κερί είναι απαραίτητο για την προστασία του ακουστικού πόρου, και η υπερβολική απομάκρυνσή του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Τι να κάνεις: Αν νιώθεις την ανάγκη να καθαρίσεις τα αυτιά σου, χρησιμοποίησε μια πετσέτα για τον εξωτερικό καθαρισμό. Σε περίπτωση που έχεις υπερβολικό κερί, προτίμησε μια επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο για ασφαλή καθαρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου