Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν δίκιο, ακόμα κι όταν έχουν άδικο;


Πώς θα αναγνωρίσεις και θα ξεπεράσεις την ψευδαίσθηση της επαρκούς πληροφόρησης;

iStock

Έχεις ποτέ την αίσθηση ότι έχεις απόλυτο δίκιο σε μια συζήτηση με φίλους ή συναδέλφους, για να ανακαλύψεις αργότερα ότι δεν είχες όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι; Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν επαρκείς πληροφορίες για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους, ακόμη και όταν δεν είναι έτσι. Η έρευνα φέρνει στο προσκήνιο ένα συχνό ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται "ψευδαίσθηση επαρκούς πληροφόρησης".
Η ψευδαίσθηση επαρκούς πληροφόρησης


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι συχνά παραλείπουν να αναλογιστούν αν έχουν επαρκείς πληροφορίες για να πάρουν μια απόφαση. Ο Angus Fletcher, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ohio, δήλωσε: "Γενικά, οι άνθρωποι δεν σταματούν να σκέφτονται αν μπορεί να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες που θα τους βοηθούσαν να κάνουν μια πιο ενημερωμένη απόφαση".


Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες πεποιθήσεις και να επηρεάσει την ικανότητά μας να διαπραγματευόμαστε ή να συνεργαζόμαστε με άλλους. Όταν οι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν όλη την πληροφορία που χρειάζονται, είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε λανθασμένες αποφάσεις.
Η μελέτη και τα αποτελέσματά της

Η έρευνα περιλάμβανε 1.261 συμμετέχοντες που συμμετείχαν διαδικτυακά. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και διάβασαν άρθρα για ένα φανταστικό σχολείο που αντιμετώπιζε προβλήματα με την υδροδότηση. Η πρώτη ομάδα διάβασε μόνο επιχειρήματα υπέρ της συγχώνευσης του σχολείου με άλλο που είχε επαρκές νερό, ενώ η δεύτερη ομάδα διάβασε μόνο επιχειρήματα κατά της συγχώνευσης. Η τρίτη ομάδα, που λειτουργούσε ως ομάδα ελέγχου, διάβασε και τις δύο πλευρές του θέματος.

Οι συμμετέχοντες που διάβασαν μόνο ένα μέρος της ιστορίας (είτε υπέρ είτε κατά της συγχώνευσης) πίστευαν ότι είχαν αρκετές πληροφορίες για να πάρουν μια καλή απόφαση. Ο Fletcher ανέφερε: "Οι συμμετέχοντες με μόνο μισές πληροφορίες ήταν στην πραγματικότητα πιο σίγουροι για την απόφασή τους να συγχωνευτούν ή να παραμείνουν χωριστά από εκείνους που είχαν την πλήρη ιστορία". Αυτή η αυτοπεποίθηση, αν και λανθασμένη, είναι συχνά η πηγή πολλών παρεξηγήσεων στην καθημερινότητά μας.
Η σημασία της πλήρους πληροφόρησης

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες που είχαν διαβάσει μόνο μία πλευρά του θέματος θεωρούσαν ότι οι περισσότεροι άλλοι θα έκαναν την ίδια επιλογή με αυτούς. Αυτή η οπτική είναι σημαντική γιατί δείχνει πώς η έλλειψη πληροφόρησης μπορεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις σχετικά με το τι πιστεύει η πλειονότητα.

Ευτυχώς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μερικοί από τους συμμετέχοντες που αρχικά διάβασαν μόνο μία πλευρά αργότερα διάβασαν και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς και πολλές φορές ήταν διατεθειμένοι να αλλάξουν γνώμη μόλις είχαν όλες τις πληροφορίες. Όμως, ο Fletcher προειδοποιεί ότι "αυτό δεν ισχύει πάντα, ειδικά σε στενά ιδεολογικά ζητήματα".
Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την ψευδαίσθηση;

Η μελέτη αυτή μας διδάσκει ότι η αναζήτηση πλήρους και αντικειμενικής πληροφόρησης είναι βασική για να μπορέσουμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Ο Fletcher υπογραμμίζει ότι η πρώτη σου κίνηση όταν διαφωνείς με κάποιον θα πρέπει να είναι να αναρωτηθείς: "Υπάρχει κάτι που μου λείπει που θα με βοηθήσει να δω την οπτική του άλλου και να κατανοήσω τη θέση του καλύτερα;".

Αυτή η τακτική όχι μόνο θα σε βοηθήσει να μάθεις περισσότερα, αλλά θα βοηθήσει και στη δημιουργία καλύτερων σχέσεων και συνεργασιών με τους γύρω σου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα διαφωνήσεις με κάποιον, θυμήσου να σκεφτείς καλύτερα, αν πραγματικά έχεις όλη την εικόνα προτού καταλήξεις σε συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου