Tο μύνημα της ημέρας

Μεγαλώσαμε με την αγωνία να αρέσουμε στους άλλους και με το φόβο της απόρριψης… Τελικά τι έγινε; Αρέσαμε;

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

8 σημάδια αποκαλύπτουν το ψυχικά τραυματισμένο παιδί μέσα σου - Δεν έλαβες ποτέ επιβράβευση

Unsplash

Δυστυχισμένα παιδιά = δυστυχισμένοι ενήλικες

Ο τρόπος που θα μεγαλώσει ένα παιδί, η αγάπη, ο σεβασμός, η αποδοχή, η αναγνώριση και η φροντίδα που θα λάβει από την οικογένειά του, μπορούν να διαμορφώσουν στο μέγιστο τον χαρακτήρα του. Όπως επαναλαμβάνουν οι ψυχολόγοι, τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και ένα αρμονικό περιβάλλον προκειμένου να μεγαλώσουν χαρούμενα.


Όταν κάποιες βασικές αρχές απουσιάζουν, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην επιβραβεύονται για τις πράξεις τους, να μην συζητούν τα προβλήματά τους με τους γονείς, να βρίσκονται στο περιθώριο και να μεγαλώνουν με λάθος πρότυπα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όπως αναφέρεται στην ψυχολογία, τα βιώματα των παιδιών σε αυτή την τρυφερή ηλικία, πρόκειται να τα συνοδεύουν για όλη τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την επιστήμη, οι ενήλικες που δεν έχουν λάβει αποδοχή, αναγνώριση, επιβράβευση και γενικότερα κάποιο κομπλιμέντο από τους γονείς τους, κλείνονται στον εαυτό τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς. Νιώθουν συνεχώς παραγκωνισμένοι τόσο από το προβάλλον τους όσο και από την κοινωνία.

Unsplash
8 χαρακτηριστικά ενός ενήλικα που δεν έλαβε επιβράβευση ως παιδί
1.Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, που δεν γνώρισαν την αποδοχή και την επιβράβευση στην παιδική ηλικία τους. Πιστεύουν ότι ποτέ δεν είναι αρκετά καλοί, θεωρούν τους εαυτούς τους ανίκανους να επιτύχουν και συνεχώς αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους.



2.Περιορισμένο κίνητρο

Όταν δεν έχεις βιώσει την εμπειρία της επιβράβευσης, είναι λογικό να έχεις περιορισμένο κίνητρο. Θεωρείς δεδομένο ότι η προσπάθειά σου δεν θα αναγνωριστεί και έτσι δεν έχεις κανέναν ενθουσιασμό να προσπαθήσεις.
3.Δυσκολεύονται να αποδεκτούν κομπλιμέντα

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, όμως είναι πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που δεν έχουν συνηθίσει να ακούν καλά λόγια, δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν την επιβράβευση και τα κομπλιμέντα. Συχνά, αυτά τα σχόλια τους προκαλούν αμηχανία, αφού δεν έχουν τη γνώση ότι πρόκειται για μια όμορφη κίνηση.

4.Δεν γιορτάζουν προσωπικές επιτυχίες

Όταν στην παιδική ηλικία σου απουσιάζουν οι επιβραβεύσεις και τα θετικά σχόλια, η αποδοχή από τους γονείς και η αναγνώριση από το περιβάλλον, τότε στην ενήλικη ζωή σου είναι από δύσκολο ως ανέφικτο να γιορτάσεις μια επιτυχία. Στο δικό σου μυαλό δεν θεωρείται τίποτα σημαντικό και έτσι δεν της δίνεις καμία αξία, παρά την προσωπική χαρά και ικανοποίηση που σου προσφέρει.
5.Είναι απαισιόδοξοι

Αυτοί οι ενήλικες είναι απαισιόδοξοι και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεδομένου ότι οι ήττες τους είναι πιο πιθανό να γίνουν θέμα απ’ ότι οι νίκες τους, έχουν μάθει να κρατούν αυτή τη στάση στη ζωή τους, κατοικώντας σε έναν λαβύρινθο γεμάτο γκρίζες σκέψεις και αρνητικότητα.
6.Είναι τελειομανείς

Η έμφυτη ανάγκη να είναι τέλειοι προέρχεται από την εσωτερική αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που νιώθουν από τα παιδικά χρόνια τους. Στοχεύουν πάντα στο καλύτερο, γιατί μόνο έτσι μπορούν να έχουν την προσοχή κάποιου - έστω και για λίγο.

7.Δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν

Μη έχοντας μάθει την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και μη έχοντας μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, δυσκολεύονται πολύ να κοινωνικοποιηθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν αποκλεισμένοι από το επαγγελματικό, φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον.
8.Λάθος επιλογές συντρόφων

Τέλος, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους ερωτικούς συντρόφους τους, καθώς αναζητάνε ανθρώπους, σύμφωνα με το πρότυπο που έχουν μάθει. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, η τοξικότητα είναι εχθρός των υγιών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου