Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Η Εικόνα και η Αλήθεια: Ποιον να Εμπιστευτείς;





Οι άνθρωποι πολλές φορές ξεγελιόμαστε από την εικόνα. Δεν είναι τυχαίες οι φράσεις άλλωστε: «Άνθρωπο που γελά, μην τον φοβάσαι» και «Άνθρωπος με χαμόγελο, έχει καλοσύνη στην καρδιά του». Αντίθετα, δείχνουμε δυσπιστία σε όσους είναι κατσούφηδες, γκρινιάρηδες ή και μελαγχολικοί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν χαμογελούν τόσο εύκολα, τους θεωρούμε, στα μάτια μας, μη προσεγγίσιμους.

Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα; Πολλές φορές το τι δείχνει ένας άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με το τι νιώθει ή τι κρύβει μέσα του. Ένας άνθρωπος μπορεί κάλλιστα να χαμογελά κατά συνθήκη ή από στρατηγική και, την ίδια ώρα, πίσω από την πλάτη σου, να σου “σκάβει το λάκκο”. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα. Αντίθετα, ένας άνθρωπος που δεν είναι αυτό που λέμε “έξω καρδιά” και μπορεί να δείχνει προβληματισμένος, νευρικός, χωρίς ιδιαίτερο κέφι, μπορεί να έχει την πιο καλή καρδιά και να είναι ο πιο ντόμπρος που έχεις γνωρίσει. Δεν έχουν μάθει όλοι (ή δεν θέλουν να μάθουν) να καμουφλάρουν το συναίσθημά τους. Άλλων το πρόσωπο είναι καθρέπτης και δείχνει ακριβώς τι νιώθουν, ενώ άλλοι υποκρίνονται!

Κάποτε, ο μεγάλος Σάκης Μπουλάς είχε πει: «Ο άνθρωπος που θυμώνει εύκολα, είναι αυτός που παλεύει μόνος του και έχει κουραστεί». Επίσης, ας θυμηθούμε τη φράση που αποτέλεσε τον τίτλο του βιβλίου της Μάιρας Παπαθανασοπούλου, «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», για να καταλάβουμε ότι οι προθέσεις των ανθρώπων δεν είναι πάντοτε αγνές. Θυμόμαστε, εξάλλου, ότι με ένα φιλί ο Ιούδας πρόδωσε το Χριστό.

Ένας άνθρωπος μπορεί να χαμογελάει και ταυτόχρονα η καρδιά του να έχει μίσος, ενώ άλλος μπορεί να είναι λιγότερο «χαμογελαστός» και να έχει μια καρδιά γεμάτη αγάπη. Πολλές φορές, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται ή όπως θέλουν να μας τα παρουσιάσουν. Καλό είναι να γνωρίζουμε τους ανθρώπους σε βάθος πριν τους κρίνουμε ή, πολύ περισσότερο, πριν τους καταδικάσουμε.

Καλώς ή κακώς, ζούμε στην εποχή του «φαίνεσθαι». Όλοι πρέπει κάτι να δείξουν: πόσο ευτυχισμένοι είναι, πόσο καλοί ή πόσο «τέλειοι». Εμείς ας κάνουμε τη διαφορά και ας μην μένουμε μόνο στην εικόνα. Ας κοιτάξουμε το εσωτερικό ενός ανθρώπου. Εκεί κρύβονται όλες οι απαντήσεις αλλά και η αλήθεια του.

Γιατί η αλήθεια ενός ανθρώπου είναι σίγουρα προτιμότερη από την εικόνα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου