Tο μύνημα της ημέρας

Έχεις; Δώσε! Νιώθεις; Μοιράσου! Μπορείς; Βοήθησε! Διαφωνείς; Φώναξε!

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

6 κρυφά σημάδια στη δουλειά που φανερώνουν ότι έχεις ΔΕΠΥ

Unsplash

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) εντοπίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ή πιο σύντομα ΔΕΠΥ είναι μια νευροβιολογική διαταραχή που συναντάμε κατά κύριο λόγο στα παιδιά, ωστόσο δεν εξαιρούνται οι ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ενημέρωση σχετικά με το ΔΕΠΥ, όμως δε συνέβαινε το ίδιο και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να ταλαιπωρούνται από ΔΕΠΥ, αλλά να μην το γνωρίζουν.



Πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αμερική, απέδειξε πως περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ΔΕΠΥ, όμως μόλις το 1/10 αυτών έχει λάβει σχετική θεραπεία για να το αντιμετωπίσει. Τα συμπτώματα ποικίλουν από περίπτωση σε περίπτωση, ωστόσο είναι δεδομένο ότι μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που έχουν ΔΕΠΥ δεν το γνωρίζουν και έτσι ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματά του μέσα στην καθημερινότητά τους, όπως είναι η παρορμητικότητα, η υπερκινητικότητα και η απροσεξία.

Για παράδειγμα, είναι πιθανόν δύο άνθρωποι που έχουν ΔΕΠΥ και κάνουν την ίδια δουλειά, να έχουν διαφορετικές επιδόσεις, δηλαδή ο ένας να μπορεί να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του και να έχει μια καλή θέση, ενώ ο άλλος να αδυνατεί να συμβαδίσει με τους χρόνους των υπολοίπων, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει.

Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, δεν γνωρίζεις αν έχεις ΔΕΠΥ, οι επιστήμονες παρουσίασαν 6 κρυφά σημάδια συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο, που συνδέονται με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.




6 πράγματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις ΔΕΠΥ

- Έχεις την ανάγκη να τα κάνεις όλα τέλεια

Ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν ΔΕΠΥ είναι η διάσπαση προσοχής. Μπορούν να πηγαινοέρχονται πάνω από τις σημειώσεις τους, μη γνωρίζοντας από που να αρχίσουν και που να τελειώσουν για ώρα. Η ανάγκη τους, όμως, να είναι σε όλα τέλειοι είναι εκείνη που τους δίνει τη λύση, αφού σκέφτονται «για να τα κάνω όλα σωστά, πρέπει να αρχίσω από τη βάση». Η τελειομανία είναι αισθητή, ωστόσο συχνά νιώθουν απογοητευμένοι με τον εαυτό τους, αφού δεν φτάνουν στον στόχο που έχουν θέσει στο μυαλό τους.


- Είσαι αναβλητική

Αν χαρακτηρίζεσαι από αναβλητικότητα, τότε ίσως να σου χτυπάει το καμπανάκι του ΔΕΠΥ. Οι γιατροί υποστηρίζουν πως άνθρωποι με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους και συχνά λόγω του άγχους που τους καταβάλει, προτιμούν να αναβάλουν τις υποχρεώσεις τους.

- Καθυστερείς στα meetings


Παρά την καλή διάθεση που έχεις να φτάσεις εγκαίρως στο meeting ή στο δείπνο που έχεις κανονίσει, η σχέση σου με τον χρόνο δεν είναι και τόσο καλή. Εμφανίζεσαι συχνά αργοπορημένη, ενώ έχεις σηκωθεί ώρες πριν για να ετοιμαστείς.

- Καταρρέεις ψυχολογικά, όταν η δουλειά γίνεται πιο απαιτητική

Όταν οι συνθήκες εργασίες είναι δύσκολες και οι υποχρεώσεις μοιάζουν βουνό, τότε ένας άνθρωπος με ΔΕΠΥ καταρρεέι ψυχολογικά, διότι δεν μπορεί να ελέγξει όλες αυτές τις σκέψεις που έχει κατά νου και να τις βάλει σε μια σειρά. Όταν υπάρξει μια απρόσμενη αλλαγή στο πρόγραμμά κι ανατραπεί η ρουτίνα, ένα άτομο με ΔΕΠΥ μπορεί να μπλοκάρει.



- Στέλνεις e-mail με λάθη

Η απόσπαση προσοχής συνδέεται και με τα λάθη που μπορεί να γίνονται στο πλαίσιο της δουλειάς. Η αδυναμία συγκέντρωσης και η ανάγκη να γίνουν όλα γρήγορα, οδηγεί στον απόλυτο αποσυντονισμό της σκέψης. Αν, λοιπόν, συχνά κάποιος συνάδελφος διορθώνει τα λάθη σου ή σου δείχνει σημεία ενός κειμένου που εσύ προσπέρασες, ίσως αυτό να είναι ένα σημάδι ότι έχεις ΔΕΠΥ.


- Έχεις καλές ιδέες, που όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν


Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ είναι πολύ δημιουργικοί και συνεχώς έχουν πρωτότυπες ιδέες, ωστόσο η αδυναμία τους στην εκτέλεση είναι αυτή που τους στερεί τη δυνατότητα να κάνουν πράξη όσα έχουν μέσα στο μυαλό τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου