Tο μύνημα της ημέρας

Έχεις; Δώσε! Νιώθεις; Μοιράσου! Μπορείς; Βοήθησε! Διαφωνείς; Φώναξε!

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

7 ερωτήσεις που δεν κάνουν οι ευγενικοί άνθρωποι

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αυτές οι ερωτήσεις θα φέρνουν σε άβολη θέση τον συνομιλητή σας και καλό είναι να τις αποφύγετε.
7 ερωτήσεις που δεν κάνουν οι ευγενικοί άνθρωποι

Ακόμα και αν είστε αρκετά προσεκτικοί με τους τρόπους σας, είναι πιθανό να υποπέσετεσε λάθη. Δείτε μερικές ερωτήσεις που πρέπει να αποφεύγετε και που - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – θα φέρουν σε άσχημη θέση τον συνομιλητή σας.


«Εσύ πότε θα παντρευτείς;»

Κλασική και αγενέστατη ερώτηση συνήθως από συγγενείς σε τραπέζια. Το πότε και αν θα παντρευτεί κάποιος είναι δική του υπόθεση και σίγουρα – ακόμα και σε σχέση να βρίσκεται – δεν γνωρίζει ακριβή ημερομηνία.

«Πόσα χρήματα παίρνεις τον μήνα;»

Αδιάκριτη ερώτηση που δεν έχει θέση σε συζήτηση, εκτός και αν η συζήτηση έχει αυτή τη θεματική – σπάνιο πράγμα όπως και να’χει. Ο μισθός του καθενός είναι προσωπική υπόθεση και θεωρείται προσωπικό δεδομένο.

«Μητέρα σου είναι;»

Αν δεν ξέρετε στα σίγουρα την συγγένεια τον ατόμων που έχετε απέναντί σας καλύτερα να αφήσετε το μάντεμα για άλλη στιγμή. Όπου «μητέρα» στην παραπάνω ερώτηση βάλτε το «αδερφή/αδερφός/γιος/κόρη». Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσετε μια μεγάλη αδερφή… μητέρα και να κάνετε τον άλλο να νιώσει άβολα.

«Πόσο καιρό είστε μαζί;»

Γενικά ο κόσμος δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να συζητά τη σχέση του, όμως αν αυτοί που έχετε απέναντί σας δεν έχουν δείξει σημάδια «επισημοποίησης» της σχέσης τότε είναι προτιμότερο να κρατήσετε αυτήν την ερώτηση – αλλά και αντίστοιχες – για αργότερα.

«Πότε θα κάνετε παιδιά»;

Ο ορισμός της άβολης ερώτησης για ζευγάρια, μαζί με το «είσαι έγκυος;» ή «θες αγόρι ή κορίτσι;». Ακόμα χειρότερα, σε μητέρα με περισσότερα από ένα παιδιά «είναι όλα δικά σου;». Ερωτήσεις για παιδιά είναι άκρως ενοχλητικές για ζευγάρια που δεν έχουν, ενώ σίγουρα θα στεναχωρήσουν αυτά που δεν μπορούν να κάνουν. Όσο για το κομμάτι της εγκυμοσύνης μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε body shaming.

«Πόνεσε»;

Άτομα με τατουάζ και piercing έχουν βαρεθεί να ακούν αυτή την επαναλαμβανόμενη ερώτηση. Το ίδιο και το «δηλαδή αυτό δε φεύγει;». Το ίδιο ισχύει και με τις ερωτήσεις για αισθητικές επεμβάσεις. Δείχνουν ξεκάθαρα έλλειψη καλών τρόπων.

«Τιμούλα»;

Ερωτήσεις που αφορούν οικονομικά στοιχεία, όπως είπαμε και παραπάνω, μπορούν να είναι αρκετά άβολες έως και αγενείς. Οι αγορές είναι εξίσου ευαίσθητο θέμα. Μπορεί εσείς να ρωτήσατε πόσο κοστίζει ένα ρούχο για να συγκρίνετε τιμές, όμως αυτός που έχετε απέναντί σας μπορεί να θεωρήσει πως προσπαθείτε να τσεκάρετε την οικονομική του κατάσταση.

Ν.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου