
Σε μια πανέμορφη παραλία στην Αττική, στη Λήμνο ή στη Ροδόπη; Ο «χάρτης» των ελληνικών θησαυρών.
Υπάρχουν χαμένοι θησαυροί στην Ελλάδα; Πιθανόν, αν κρίνουμε από τις δεκάδες φήμες και τους μύθους που κυκλοφορούν εκεί έξω.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν δύο ειδών θησαυροί, εκείνοι που κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται και εκείνοι που κρύφτηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και μόνο κάποιοι (προφανώς χαμένοι) χάρτες με κωδικοποιημένα στοιχεία αναφέρουν πού βρίσκονται.
Υπάρχουν παραδείγματα για αντάρτες στον πόλεμο ενάντια στους Γερμανούς, που έκρυψαν ένα ντενεκέ λίρες σε μια τρύπα μέσα στο σπίτι ενός χωριού και το επόμενο πρωί ενεπλάκησαν σε κάποια μάχη και έχασαν τις ζωές τους.
Τα χρόνια περνάνε, οι γενιές εναλλάσσονται και κάποια στιγμή, σε κάποια ανακαίνιση, τυχαία ανακαλύπτονται χρυσές λίρες!
Υπάρχουν κι εκείνες οι διηγήσεις για τούρκικους θησαυρούς (του Ιμπραήμ Πασά ή του Αλί Πασά των Ιωαννίνων) για τους οποίους ίσως υπάρχει κάπου θαμμένος ένας ιερογλυφικός κώδικας, που δείχνει πού βρίσκονται (εικάζεται πως η αξία τους ανέρχεται στα 810.000.000 ευρώ!), αλλά κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το παραμικρό.
Ένας μύθος λέει πως όλος ο χρυσός της Ελλάδας βρίσκεται κοντά στα Λεγρενά, στην περιοχή Χάρακας. Ο μύθος λέει πως η δικτατορία έπεσε διότι η κρατική μηχανή βρήκε τον χρυσό και τότε συνέβη κάτι πάρα πολύ παράξενο. Καταγράφουμε την ιστορία, που μοιάζει με επεισόδιο της σειράς X-Files.
Σκαπανείς με πονοκέφαλο
«Ήταν Μάιος του 1970 όταν ήρθαν στην περιοχή του Χάρακα τρία στρατιωτικά τζιπ και ένα μεγάλο φορτηγό που είχε ένα σκαφτικό μηχάνημα τύπου τσάπα της τότε Μ.Ο.Μ.Α. με έκπληξη είδαμε από το ένα τζιπ να κατεβαίνει ο (δικτάτορας) Ιωαννίδης.
Το μυαλό μας πήγε ότι ίσως θέλανε να κάνουν κάποιο στρατόπεδο ή κάτι που θα είχε σχέση με το στρατό τέλος πάντων.
Όταν πήγαμε κοντά δυο στρατονόμοι μας απώθησαν λέγοντας ότι έχει να κάνει ο στρατός έργα χωρίς περεταίρω εξηγήσεις, φτιάξανε ένα πρόχειρο καταυλισμό με μια μεγάλη σκηνή του στρατού και για τις επόμενες δυο μέρες ένα στρατιωτικό αεροπλάνο μονοκινητήριο έκανε βόλτες πάνω από την περιοχή.
Την τρίτη μέρα από μακριά που βλέπαμε, άρχισαν να ανεβαίνουν την πλαγιά που κοιτάει προς την θάλασσα. Δυο τζιπ και η στρατιωτική η τσάπα σταμάτησαν εκεί που ήθελαν να σκάψουν και ύστερα από λίγο η τσάπα έβαλε εμπρός για να σκάψει…… την ώρα που σήκωνε το μπαστούνι η τσάπα σηκώθηκε όλη στον αέρα κάνα δυο μέτρα φέρνοντας μια τούμπα ντεραπάρισε μπροστά στα μάτια μας!
Αμέσως ξαφνικά έγινε το ίδιο και στα τζιπ! Αμέσως τρέξαμε προς το μέρος να δούμε αν οι στρατιώτες είναι καλά και αν χρίζουν πρώτες βοήθειες ή και μεταφορά σε νοσοκομείο!
Όταν φτάσαμε εκεί όλοι οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί τους ήταν στο έδαφος πιάνοντας τα μελίγγια τους λες και είχαν φριχτό πονοκέφαλο! Πραγματικά δεν ξέραμε τι να κάνουμε μετά από λίγο ήρθε ένα άλλο τζιπ όπου μέσα ήταν ο Ιωαννίδης όπου μέσου ασυρμάτου διέταξε να έρθουν να μαζέψουν τους αξιωματικούς και τους φαντάρους.
Μας ζήτησε ευγενικά αν είχαμε νερό και πετσέτες για να τις βρέξουμε να σκουπίσουμε τα φαναράκια από τα χώματα και τις γρατζουνιές που είχαν πράγμα και που έγινε.
Κανένας δεν είχε πάθει το παραμικρό και μέχρι να έρθουν τα ασθενοφόρα είχαν συνέρθει όλοι μην πιστεύοντας στα μάτια τους το τι είχε γίνει αλλά και χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν!
Μαζεύτηκαν και ξανά προσπάθησαν την τέταρτη ημέρα μετά το συμβάν μόνο που αυτήν την φορά είχαν και ένα κλιμάκιο Αμερικανών μαζί τους. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια!
Μετά από τέσσερεις μέρες και πάλι ήρθαν όλοι μα αυτήν την φορά οι Αμερικανοί είχαν φέρει ένα σορό μηχανήματα και είχαν στήσει στην περιοχή αυτήν. Όταν ξανά προσπάθησαν με την τσάπα να ξεκινήσουν να σκάβουν έγιναν πάλι τα ίδια και τα μηχανήματα που είχαν στήσει οι Αμερικάνοι έβγαζαν καπνούς και σπίθες!
Από έναν απλό φαντάρο όπου και ήταν στρατονόμος μάθαμε ότι έψαχναν για τον χρυσό της Ελλάδος και είχαν πληροφορίες ότι ήταν εκεί αλλά οι Αμερικάνοι τους είπαν ότι το μέρος είναι στοιχειωμένο και ότι δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουν το χρυσό από εκεί!! Τώρα τι να πούμε είναι έτσι ή κάτι άλλο υπάρχει εκεί το οποίο δεν μπορούμε να κατανοήσουμε;»
Άλλες μυθικές ιστορίες
Ακούγεται αστείο σαν τίτλος αλλά είναι πέρα για πέρα υπαρκτός. Μιλάμε για το θρύλο της χρυσής γουρούνας με τα επτά χρυσά γουρουνάκια.
Λένε πως πρόκειται για ένα γλυπτό φτιαγμένο από μασίφ χρυσάφι, που εδώ και αιώνες αναζητείται από επίδοξους χρυσοθήρες. Πείτε στη γουρούνα και στα γουρουνάκια πως τα ψάχνουν.
Αρχικά, ακούστηκε πως το γλυπτό βρίσκεται θαμμένο στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Εκεί, Γάλλοι αρχαιολόγοι διατείνονταν πως είχαν εντοπίσει τη μυθική χρυσή γουρούνα μαζί με τα γουρουνάκια της.
Μια άλλη εκδοχή μεταφέρει τη δράση στην Αττική, στη Δεκέλεια, στο γνωστό άλσος και πως είναι θαμμένο εκεί μαζί με κειμήλια Ελλήνων βασιλιάδων. Στην Έδεσσα, οι ντόπιοι λένε ότι η μυθικής αξίας γουρουνίτσα παραμένει θαμμένη κάτω από ένα αρχαίο, αιωνόβιο δέντρο.
Και στη Λαμία, οι πιο παλιοί επιμένουν ότι βρίσκεται κρυμμένη κάτω από την πλατεία Λαού. Εδώ γίνεται λόγος πως υπάρχουν κι άλλα αντίτυπα κι άλλα γουρουνάκια χρυσά. Όχι, δεν κάνουν γουρουνάκια τα μάτια σας.
Ο θησαυρός του Κιαμίλ Μπέη στην Κόρινθο
Ο Κιαμίλ Μπέης ήταν κάτι σαν τον πατέρα της οικογένειας Καρντάσιαν, αλλά στο 1800, στην επαρχία του Μοριά. Πριν συλληφθεί, κατά τη διάρκεια της επανάστασης, φρόντισε να κρύψει την περιουσία του, η οποία σύμφωνα με οθωμανικά έγγραφα, μπορεί να αξίζει ως και 500 εκατομμύρια ευρώ.
Στο Κιάτο πιστεύουν πως η γη τους κρύβει ακόμη τον ανεκτίμητο αυτό θησαυρό. Κι όμως, παρά τις αμέτρητες έρευνες, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τίποτα. Στην ίδια περιοχή θρυλείται πως έχει θαφτεί και το ξίφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Ο λήσταρχος Παπακυριτσόπουλος και το κρυμμένο χρυσάφι της Οίτης
Στην Οίτη, ένας άλλος θρύλος παραμένει ζωντανός: ο λήσταρχος Παπακυριτσόπουλος, που κατόρθωσε να συγκεντρώσει έναν θησαυρό από ανεκτίμητα λάφυρα, τα οποία έκρυψε στο βουνό.
Δεν πρόλαβε να τα ξεθάψει, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των διωκτών του. Ποιος θα προλάβει να βρει πρώτος τα κλοπιμαία;
Οι θησαυροί της Ροδόπης
Στη Ροδόπη, τρεις θρύλοι σαγηνεύουν τους σύγχρονους κυνηγούς θησαυρών. Έχουμε τον Καρά Αλή, που ήθελε να γίνει κάτι σαν Ρομπέν Των Δασών, μαζεύοντας χρυσαφικά και λίρες από ληστείες και έπειτα τα φόρτωσε σε καμήλες και τα έκρυψε σε μια σπηλιά, σφραγίζοντας την είσοδο με έναν τεράστιο βράχο.
Ο κομιτατζής Πέτκοφ και ο Βαλσάμ Βοεβόδας έκρυβαν λίρες και κοσμήματα, πιθανότατα σε κρυψώνες μέσα στα βουνά πέριξ της Κομοτηνής. Κανένας δεν έχει βρει μέχρι σήμερα το παραμικρό ίχνος.
Ο θησαυρός του Πύρρου και οι λίρες των Βρετανών
Οι αντάρτες του Ζέρβα είχαν βρει χρυσές λίρες των Βρετανών στον Εμφύλιο και είχαν προλάβει αν τις κρύψουν μέσα σε σπηλιές;
Υπολογίζεται ότι από τις 35 εκατομμύρια λίρες που εισήχθησαν στην Ελλάδα, περίπου 16 εκατομμύρια παραμένουν άφαντες.
Η Λήμνος και τα θαύματα
Τη δεκαετία του ’80 και του ’90, ακούγονταν ιστορίες περί ύπαρξης θησαυρών στο νησί του Βορείου Αιγαίου. Αρχικά, είχαμε διηγήσεις για έναν Εβραίο που έκρυψε θησαυρό στον Πέτασσο, το ακρωτήρι έξω από τη Μύρινα.
Άλλοι μιλούν για τα βράχια της Αγίας Βαρβάρας στα Ελβετικά. Κανείς δεν ξέρει την αλήθεια, ή μάλλον, η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω.
Πώς ξεκινάς;
Ο Θεόφιλος Χατζηιωαννίδης, επιχειρηματίας και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, είναι από τους πιο γνωστούς σύγχρονους κυνηγούς θησαυρών.
Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Χρυσοθήρων και βεβαιώνει ότι «η Ελλάδα είναι γεμάτη θαμμένους θησαυρούς· κάποιοι ήδη έχουν βρεθεί».
Πως ξεκινάει όμως ένας χρυσοθήρας; Υπάρχουν μηχανήματα ανίχνευσης, που κοστίζουν από 100 μέχρι 30.000 ευρώ. Όλα αρχίζουν με μια πληροφορία, περί ύπαρξης θησαυρού. Με ένα όνειρο τρελό. Είναι απατηλό άραγε;
(με στοιχεία από perierga-blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου