Tο μύνημα της ημέρας

“Εκεί στην άκρη του μικρού της δαχτύλου τελείωνε ο κόσμος.” Μενέλαος Λουντέμης

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Σαντορίνη: «Άνυδρος» το νησί που σέρνει τον χορό των Ρίχτερ – Το πωλητήριο, οι ιδιοκτήτες και ο σεισμός του ’56

 


Τι ξέρουμε για το νησί, που μετά τα «χτυπήματα» του Εγκέλαδου στις Κυκλάδες, έχει γίνει πρώτο θέμα συζήτησης



Έφη Φανάρα


Μια «κουκίδα» στον χάρτη της ελληνικής επικράτειας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, που παρακολουθούν την εξέλιξη των σεισμών στη Σαντορίνη.

Πρόκειται για το νησάκι Άνυδρος που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το επίκεντρο των σεισμών στη Σαντορίνη κι οι οποίοι έχουν θέσει σε επιφυλακή τους επιστήμονες, προκαλώντας παράλληλα ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων.



Πριν λίγα 24ώρα η Άνυδρος ή Αμοργοπούλα ήταν μία μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων, που ήταν άγνωστη σε όλο σχεδόν τον ελληνικό πληθυσμό.

Όμως, από την περασμένη Παρασκευή (31.01.25), όταν τα Ρίχτερ ξεκίνησαν να γίνονται μόνιμος «κάτοικος» της Σαντορίνης και της Αμοργού, η Άνυδρος έγινε πρώτο θέμα συζήτησης.



Το νησί έκτασης 1.200 στρεμμάτων βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη, στην Αμοργό, στην Ανάφη και στην Αστυπάλαια. Κάποτε εκεί ζούσαν δύο άτομα, ενώ διοικητικά ανήκει στην τοπική κοινότητα της Αρκεσίνης του δήμου Αμοργού.

Από το 1860 το νησάκι είναι ιδιόκτητο, ενώ πριν κάποια χρόνια οι ιδιοκτήτες του, προσπάθησαν να το πουλήσουν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ευοδώθηκε.

Ιδιοκτήτες του νησιού είναι η οικογένεια του επιχειρηματία Αντώνη Βέκρη, ο οποίος κατάγεται και από την όμορφη Αμοργό.

«Το νησί αυτό είναι ιδιοκτησία μας και όλο το επίκεντρο του σεισμού είναι κάτω από αυτό. Το νησάκι αυτό το δικό μας είναι ανάμεσα από Σαντορίνη και Αμοργό, δηλαδή για την ακρίβεια 10 μίλια από την Αμοργό και 17 από τη Σαντορίνη.



Οι δικοί μου άνθρωποι που είναι στην Αμοργό, κουνιούνται και ακούν ένα βουητό, αυτό τους τρομάζει περισσότερο, το βουητό. Η συχνότητα είναι μεγάλη αλλά όταν είναι κάτω από 4 Ρίχτερ, δεν το καταλαβαίνουν πολύ», λέει ο Αντώνης Βέκρης και συνεχίζοντας, προσθέτει:

«Στο σεισμό του 1956, επειδή τον θυμάμαι, ήμουν 9 χρόνων. Έφευγε η θάλασσα από το λιμάνι κι έβγαιναν τα καΐκια στη στεριά και τα ψάρια σπαρταρούσαν. Η Αμοργός δεν είχε κανένα θύμα, επειδή πρόκειται για ένα πετρώδες νησί και τα σπίτια είναι χτισμένα σε στέρεο έδαφος, οπότε δεν υπήρξε πρόβλημα. Απ’ όλη την Αμοργό είχαν γκρεμιστεί κάνα δύο τοίχοι παλαιοί. Εγώ πιστεύω πως ή θα εξασθενήσει όλο αυτό ή όλοι αυτοί είναι προσεισμοί και θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός, ο οποίος όπως λένε δεν θα είναι πάνω από 6 Ρίχτερ.

Αυτή τη στιγμή είναι το καζάνι, από κάτω βράζει ακόμη. Το τεράστιο ρήγμα που υπάρχει, προκαλεί ανησυχία γιατί αν ενεργοποιηθεί όλο, τη βάψαμε…».

Το νησί κάποια στιγμή είχε βγει προς πώληση, με τις φήμες να λένε τότε ότι ενδιαφερόταν και κάποιος επιχειρηματίας, πληροφορία την οποία διέψευδαν από την πρώτη στιγμή οι ιδιοκτήτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου