Ώρες - ώρες τυχαίνει έτσι όπως αλλάζω συνεχώς κανάλια στην τηλεόραση (να κάνω ζάπινγκ κατά το νεοελληνικό) να πέφτω σε κάτι υποτιθέμενες παιδικές σειρές και πραγματικά απορώ με το τι μπορεί να βλέπουν τα μικρά παιδιά σήμερα.
Πολλές φορές, ειδικά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, βλέπω πως δεν υπάρχουν πουθενά παιδικές εκπομπές και αναπολώ τα δικά μου παιδικά χρόνια που ήξερα ότι εκείνες τις 15 μέρες παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς θα έβλεπα άπειρα κινούμενα σχέδια, «Μίκι Μάους» που τα αποκαλούσαμε όλα τότε, πολύ πιο ποιοτικά κατά την άποψη μου, απ’ αυτά που υπάρχουν σήμερα.
Τι λέτε να θυμηθούμε μερικές από τις παλιές παιδικές σειρές που λίγο-πολύ μας μεγάλωσαν όλους; Η σειρά είναι τυχαία...
Δεν αναφέρω πολλά, όπως το Thundercats, το Μικρό μου Πόνυ (για τα τότε κοριτσάκια), τα Χελονονιτζάκια, το Καρουζέλ, τον Ροζ Πάνθηρα, τη Λάσι, το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, τον Μικρό Πρίγκηπα κ.ά., αλλά αν θυμηθείτε και άλλα εσείς μπορούμε να φτιάξουμε μαζί ακόμα ένα θέμα και με αυτά.
Γύρω-γύρω όλοι
Παιδική εκπομπή του 1988 με τραγούδια, παραμύθια και κουκλοθέατρο της συγγραφέως-παιδαγωγού Φρόσως Χατόγλου, που παιζόταν στην ΕΡΤ1, με παρουσιαστές τους Χρύσα Σπηλιώτη και Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος είχε γράψει και τη μουσική. Η σκηνοθεσία ήταν της Μάχης Λιδωρικιώτη και τα κείμενα της Βίκυς Πάλμου. Συμμετείχαν οι: Γιώργος Γεωγλερής, Στέλιος Δρίβας, Ματίνα Καρρά, Μαίρη Μαυρομάτη, Γιάννης Νταλιάνης, Άκης Φλωρέντης
Κάπου, κάπως, κάποτε
Τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων του 1988, με μαριονέτες του Λάκη Αποστολίδη, που προβαλλόταν κάθε Τετάρτη από την ΕΡΤ2. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 23 Μαρτίου 1988. Ήταν σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κολόζη και σενάριο του Δημήτρη Ραβάνη. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Νίκος Βασταρδής, Ματίνα Καρρά, Γιώργος Γεωγλερής, Ανθή Ανδρεοπούλου, Κώστας Φραγκιαδάκης, Ζωζώ Ζάρπα, Τζένη Τσέκου, Απόστολος Σφακιανάκης. Η εκπομπή έπαιξε σε επανάληψη από την ΕΤ1 το 2010.
Μάγια η μέλισσα
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε το 1979 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής ήταν η Ιαπωνία (1975- The adventures of Maya the honeybee). Προβαλλόταν κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Πέμπτη σε 30λεπτα επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Κυριακή 19 Αυγούστου 1979 και το τελευταίου την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 1982. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Βάσια Τριφύλλη (Μάγια), Υβόννη Μεταξάκη (Βίλλυ), Γιώργος Γεωγλερής (Φλιπ), Ματίνα Καρρά (Βασίλισσα), Δήμητρα Δημητριάδου (Αλέξανδρος), Βασίλης Καΐλας (Κουρτ), Ράνια Ιωαννίδου (Θέκλα), Γιάννης Παπαϊωάννου (Πουκ), Γιώργος Κυρίτσης (Σκαθάρι), Σοφία Χάνου Ζαμάνη (Σαρανταποδαρούσα), Βάντα Καρακατσάνη (Πεταλούδα), Κατερίνα Μπούρλου (Πασχαλίτσα), Γιάννης Τζουανόπουλος (Σαλιγκάρι), Ηλίας Πλακίδης (Νεροσκάνθαρος), Ναπολέων Ροδίτης (Τζιτζίκι), Αλέξης Σταυράκης (Αρχηγός Σφηκών), Νίκη Τσιγκάλου (Βεατρίκη), Σπύρος Τζεμπρίνος (Μυρμήγκι), Τάσος Ψωμόπουλος (Φρουρός). Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται ο Γιώργος Αιγύπτιος.
Μια φορά κι έναν καιρό στο διάστημα
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων, 26 επεισοδίων, που προβλήθηκε το 1983 και το 1984 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής ήταν η Γαλλία (1981 - Il était une fois... l' espace). Προβαλλόταν κάθε Σάββατο σε 30λεπτα επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 1983. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Βασίλης Καΐλας (Πιερό), Αλίκη Αλεξανδράκη (Πιερέτ), Γιώργος Μάζης (Πιερ), Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης (Πετί Γκρο), Νίκος Σκιαδάς (Δάσκαλος), Πίτσα Μπουρνόζου, Μάνος Βενιέρης, Δημήτρης Γούσης, Κώστας Σκώκος, Χαρά Τσακίρη (αφηγήτρια)
Ντενεκεδούπολη
Παιδική τηλεοπτική σειρά του 1983 που προβαλλόταν κάθε Σάββατο από την ΕΡΤ, με πρώτο επεισόδιο στις 24 Δεκεμβρίου 1983. Ήταν μια εκπομπή με κουκλοθέατρο από την Ευγενία Φακίνου, όπου όλες οι κούκλες ήταν τενεκεδένιες.
Το τραγούδι της σειράς:
Τένεκεδένιος ήλιος, και τσίγκινα βουνά,
λαμαρινένιες στέγες και χάλκινα στενά,
Ντενεκεδούπολη, ντενεκεδούπολη είσαι ωραία τρανή,
Ντενεκεδούπολη, ντενεκεδούπολη σ' αγαπάμε πολύ!
Ο Βασιλιάς Αρθούρος
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων, 26 επεισοδίων, που προβλήθηκε το 1982 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής ήταν η Ιαπωνία (1979 - King Arthur and the Knights of the Round Table). Προβαλλόταν κάθε Παρασκευή σε 30λεπτα επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου 1982 και το τελευταίο την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1982.
Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στην Ελλάδα το 1986 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής η Ισπανία (1983 - Around the world with Willy Fog). Ολοκληρώθηκε σε 26 επεισόδια και προβαλλόταν κάθε Σάββατο σε 30λεπτα επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 1986. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Σοφοκλής Πέππας (Φιλέας Φογκ), Δημήτρης Λιγνάδης (Ρίκο), Αννέτα Παπαθανασίου (Τίκο), Έλντα Πανοπούλου (Μασκαρόνε), Ζαχαρίας Ρόχας (Κλόμπι), Γιάννης Ευδαίμων (Μπάτσι), Σπύρος Μπιμπίλας (Λόρδος Γκίνες), Λουίζα Μητσάκου (αφηγήτρια). Η σειρά επαναλήφθηκε το 1988 και το 1990 από την ΕΤ1 και το 1992 από την ΕΤ3.
Ο επιθεωρητής Σαΐνης
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων του 1983 (Inspecteur Gadget) σε συμπαραγωγή Γαλλίας και Καναδά. Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1985 από την ΕΡΤ. Ολοκληρώθηκε σε 86 επεισόδια με ημέρες προβολής Πέμπτη και Σάββατο. Κάθε επεισόδιο ήταν διάρκειας 30'. Το πρώτο προβλήθηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 1985. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Τάσος Κωστής (αστυνόμος Σαϊνης), Χρήστος Πάρλας (Δρ Κλάου), Λέτα Μουσούτη (Πέννυ), Χρήστος Κατσιγιάννης (Κουίμπυ), Γιώργος Βασιλείου (guest star), Γιώργος Γεωγλερής (guest star), Χρήστος Δοξαράς (guest star), Ηλίας Πλακίδης (guest star), Γιάννης Παπαϊωάννου (guest star), Αλεξία Ασκαρίδου (guest star).
Ο κήπος με τα αγάλματα
Πρόκειται για το πρώτο παιδικό σίριαλ παραγωγής ΕΡΤ. Από τα δημοφιλέστερα παιδικά προγράμματα της δεκαετίας του 1980. Προβλήθηκε το 1981. Ολοκληρώθηκε σε 6 επεισόδια των 30 λεπτών, με ημέρα προβολής το Σάββατο. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 1981 και το τελευταίο το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 1981. Ήταν σε σκηνοθεσία και σενάριο του Παντελή Βούλγαρη και παραγωγή του Νίκου Πιλάβιου. Συγγραφέας ήταν η Ελένη Σαραντίτη-Παναγιώτου ενώ τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Σπανουδάκης. Έπαιξαν οι: Μίμης Φωτόπουλος, Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Μοσχίδης, Άννα Γεραλή, Βασίλης Τσάγκλος, Ειρήνη Κουμαριανού, Κώστας Τσιάνος, Στέλιος Λιονάκης, Σοφία Σεϊρλή, Δημήτρης Αρώνης, Μενέλαος Ντάφλος, Χρήστος Ζαρκάδας, Γιώργος Ζωγράφος, Κώστας Τζουβάρας. Η σειρά επαναλήφθηκε από την ΕΡΤ το 1982 και το 1985, από το Κανάλι της Βουλής το 2009 και το 2010 και 2011 από την ΕΤ1.
Πλοκή: Μια παρέα παιδιών περνά τις καλοκαιρινές διακοπές της σε ένα χωριό. Ανακαλύπτουν σε έναν σκουπιδότοπο αρχαία αγάλματα και τα μεταφέρουν στον κήπο. Κρύβουν την ανακάλυψή τους από τους μεγάλους και γίνονται φίλοι με τα αγάλματα, παίζουν και μιλάνε μαζί τους. Όταν κάποτε το μυστικό τους αποκαλυφθεί και η αρχαιολογική εταιρεία παραλάβει τα αγάλματα, τα παιδιά θα αισθανθούν ότι έχασαν αγαπητούς φίλους.
Ο θησαυρός της Βαγίας
Από τα δημοφιλέστερα παιδικά προγράμματα της δεκαετίας του 1980. Προβλήθηκε το 1984 και ολοκληρώθηκε σε 6 επεισόδια με ημέρα προβολής το Σάββατο. Η διάρκεια του κάθε επεισοδίου ήταν 30'. Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 1984. Ήταν σε σκηνοθεσία και σενάριο του Δημήτρη Δημογεροντάκη, παραγωγή του Νίκου Πιλάβιου, ενώ συγγραφέας ήταν η Ζωρζ Σαρρή. Τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Σπανουδάκης. Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Άννα Γεραλή, Γιώργος Γεωγλερής, Τέλης Ζώτος, Ειρήνη Κουμαριανού, Νίκος Κούρος, Ελένη Μαυρομάτη, Νίνα Παπαζαφειροπούλου, Γιάννης Χειμωνίδης, Νίκος Ζερβόπουλος, Ευγενία Μάνδραλη, Γιώργος Παππάς, Μαρία Σκυλογιάννη, Κατερίνα Σώλου, Ουρανία Μπασλή. Επαναπροβλήθηκε το 1985 από την ΕΡΤ, το 2006 το ERT SAT, το 2010 και το 2011 από την ΕΤ1.
Πλοκή: Οι περιπέτειες 6 μικρών ηρώων και μιας μεγαλύτερης φίλης τους που ξεκινούν ένα καλοκαίρι να βρουν ένα χαμένο πολύτιμο θησαυρό. Όλα ξεκινούν ένα καλοκαίρι που η παρέα μας ξεκινά από τον Πειραιά για το νησί της Αίγινας με το πλοίο “Καμέλια”. Φτάνοντας στο νησί όλοι τακτοποιούνται στο σπίτι τους και σχεδιάζουν να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα τις διακοπές τους. Στην παραλία γίνονται οι απαραίτητες γνωριμίες και μεγαλώνει η συντροφιά. Ο Αλέξης, η Λίνα, ο Κλου, ο Άγγελος, η Σόφη, η Ράνια και η Νικόλ, η μεγάλη της παρέας, οργανώνουν τις διακοπές τους ώστε να τις γεμίσουν με ενδιαφέρουσες περιπέτειες. Το σχέδιο, που τους κρατούσε μυστικό η Νικόλ, ήταν να βρουν ένα κρυμμένο θησαυρό. Αυτός θα έδινε απαντήσεις και θα βοηθούσε ένα Γερμανό, τον Χανς Σουλτς, που στην κατοχή έχασε τη μνήμη του. Με όπλα τους και εφόδια κάποιες φωτογραφίες και ένα σημειωματάριο, με διάφορα μπερδεμένα στοιχεία, ξεκινούν τις έρευνές τους σε διάφορα σημεία του νησιού. Τελικά βρέθηκε ο θησαυρός να “παραθερίζει” τόσα χρόνια ξεχασμένος σε μια δεξαμενή στο ναό της Αφαίας. Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών τους πρόσφερε τον ανεκτίμητο θησαυρό, μα και τη φιλία, την αγάπη και τις ελπίδες για το μέλλον.
Ο παραμυθάς
Παιδική τηλεοπτική εκπομπή του 1978 από την ΕΡΤ. Ολοκληρώθηκε σε 4 κύκλους (87 εκπομπές) και προβαλλόταν κάθε Σάββατο. Η κάθε εκπομπή είχε διάρκεια 15'. Η πρώτη εκπομπή προβλήθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 1978. Σκηνοθέτης, παραγωγός και παρουσιαστής ήταν ο Νίκος Πιλάβιος. Κείμενα έγραφε ο Αλέκος Κυριτσόπουλος και τη μουσική ο Σταμάτης Σπανουδάκης.
Οδύσσεια του διαστήματος
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων σε συμπαραγωγή Γαλλίας και Ιαπωνίας (1981 - Ulysse 31). Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1982 από την ΕΡΤ. Αποτελούνταν από 26 επεισόδια των 30 λεπτών και προβαλλόταν κάθε Σάββατο. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 1982 και το τελευταίο το Σάββατο 26 Μαρτίου 1983. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Μάνος Βενιέρης (Οδυσσέας), Πέρυ Ποράβου (Τηλέμαχος), Βασίλης Καϊλας, Αργύρης Παυλίδης, Τάσος Κωστής, Υβόννη Μεταξάκη, Γιάννης Παπαϊωάννου, Δήμητρα Δημητριάδου. Η εκπομπή επαναπροβλήθηκε το 1984 από την ΕΡΤ.
Πινόκιο
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων σε συμπαραγωγή Ιαπωνίας και Γερμανίας (1976- The Adventures of Pinocchio). Στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 το 1986 σε 52 επεισόδια των 30’, με ημέρες προβολής Τετάρτη και Παρασκευή. Ημερομηνία προβολής του πρώτου επεισοδίου ήταν η Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 1986 και του τελευταίου η Παρασκευή 13 Μαρτίου 1987. Ακουγόντουσαν οι: Ρένα Καζάκου (Πινόκιο), Νίκος Μπουσδούκος (Στούρνος (γάτος), Ηλίας Πλακίδης (Ξουράφης (αλεπού), Μάνος Βενιέρης, Λόισκα Αβαγιανού, Νατάσα Καψαμπέλη, Χρήστος Βαλαβανίδης, Ανθή Καριοφύλλη, Νίκος Παπακωνσταντίνου. Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται η Τάνια Τρύπη. Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΡΤ2 το 1987 ξεκινώντας την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 1987 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 1988.
Σπορτ Μπίλλυ
Εξαιρετικά επιτυχημένη, μεταγλωττισμένη, παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε τη δεκαετία του 1980 και αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς τηλεθεατές από τις Η.Π.Α. (Sport Billy - 1979). Στην Ελλάδα προβλήθηκε σε 26 επεισόδια των 30 λεπτών σε 2 κύκλους το 1981 από την ΥΕΝΕΔ. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Παρασκευή 3 Απριλίου 1981 και το τελευταίο την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 1981. Ακουγόντουσαν οι: Γιάννης Καλατζόπουλος (Σπορτ Μπίλλυ), Σοφία Χάνου/ Αλίκη Αλεξανδράκη/ Αθηνά Μαυρομάτη (Βάντα). Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται ο Λάκης Τζορντανέλι. Ο "Σπορτ Μπίλλυ" πρέπει να είναι το παιδικό πρόγραμμα το οποίο έχει προβληθεί σε επανάληψη περισσότερες φορές από κάθε άλλο. Προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΥΕΝΕΔ το 1981, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης προβολής της. Συγκεκριμένα, το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 1981 και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 9 Μαρτίου 1982. Επόμενη επανάληψη της σειράς από την ΕΡΤ2 το 1983. Το 1989, η Δημοτική Τηλεόραση της Θεσσαλονίκης (TV100) πρόβαλε την σειρά σε επανάληψη και συγκεκριμένα μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου του ίδιου έτους και ξανά από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1989. Τέλος, επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ2 και την ΕΤ3 το 1992. Συγκεκριμένα, στην ΕΤ2 το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Παρασκευή 28 Αυγούστου 1992 και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1992, ενώ η επανάληψη στην ΕΤ3 ξεκίνησε την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 1992 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 1992. Έκτοτε, η σειρά δεν έχει επαναπροβληθεί από την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο αν διασώζεται η μεταγλώττιση της σειράς στο Αρχείο της ΕΡΤ.
Τα Στρουμφ
Τα Στρουμφ ή Στρουμφάκια (The Smurfs) ήταν τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα, που κατέκτησαν το σύνολο του τηλεοπτικού κοινού στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μικρούς και μεγάλους. Στην Ελλάδα μεταγλωττίστηκαν και προβλήθηκαν το 1984 από την ΕΡΤ οι 4 πρώτες μόνο τηλεοπτικές σεζόν της Αμερικάνικης σειράς (1981) κινουμένων σχεδίων (από τις συνολικά 9 σεζόν). Αποτελούνταν από 256 επεισόδια με ημέρες προβολής την Τετάρτη, το Σάββατο και την Κυριακή. Η διάρκεια του κάθε επεισοδίου ήταν 15 με 30 λεπτά. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Τετάρτη 2 Μαΐου 1984. Ακουγόντουσαν οι: Σοφοκλής Πέππας (Μπαμπαστρούμφ), Νίκος Σκιαδάς (Δρακουμέλ), Μπέτυ Αρβανίτη (Ψιψινέλ), Μαρία Κωνσταντάρου (Στρουμφίτα), Αννέτα Παπαθανασίου (Σπιρτούλης), Δημήτρης Λιγνάδης (Μελένιος), Γιάννης Ζωγράφος (Γκρινιάρης, Χαχανούλης ή Λουλούκος), Γιώργος Φραντζεσκάκης , Βασίλης Καΐλας (Γοδεφρείδος), Πάρις Θεοφανίδης, Νίκος Λυκομήτρος, Χαρά Τσακίρη (αφηγήτρια , Σπύρος Μπιμπίλας, Σοφία Ολυμπίου, Άννα Παναγιωτοπούλου (Ψιψινέλ/αφηγήτρια), Λουίζα Μητσάκου (Σπιρτούλης), Γιάννης Ευδαίμων, Ζαχαρίας Ρόχας (Λαγούμης), Χρυσούλα Διαβάτη (Νεραϊδοβασίλισσα), Ναταλία Τσαλίκη, Πέτρος Δαμούλης, Έλντα Πανοπούλου. Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΤ3 το 1990. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 1990 και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 1990. Προβλήθηκε σε επανάληψη ξανά το 1996 από την ΕΤ1, έπειτα από χρόνια απουσίας από την μικρή οθόνη.
Τα παραμύθια του Άντερσεν
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων από την Ιαπωνία (1971 - Andersen monogatari / Fables from Hans Christian Andersen / Hans Christian Andersen Stories). Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1982 από την ΕΡΤ σε 52 επεισόδια των 30 λεπτών κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 1982. Προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΡΤ το 1983 (Παρασκευή 1 Απριλίου - Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 1983) και από την ΕΤ3 το 1989 (Πέμπτη 4 Μαΐου 1989-?).
Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον
Μία από τις πιο αγαπημένες παιδικές σειρές των μικρών τηλεθεατών της δεκαετίας του '80. Ήταν ιαπωνικής παραγωγής (1980 - Nils Holgersson). Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1983 από την ΕΡΤ σε 52 επεισόδια των 30 λεπτών, με ημέρες προβολής την Πέμπτη και τη Δευτέρα. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 1983 και το τελευταίο την Πέμπτη 26 Απριλίου 1984. Ακουγόντουσαν οι: Φάνυ Πολέμη (Νιλς Χόλγκερσον), Τάσος Κωστής (Κρούμελ), Σοφία Μυρμηγκίδου (Βασίλισσα Άκα) , Ηλίας Πλακίδης (Μάρτιν), Αφροδίτη Γρηγοριάδου (Βασίλισσα Άκα (2 τελευταία επεισόδια)) , Κατερίνα Βανέζη (μητέρα του Νιλς), Γιώργος Βασιλείου, Έλλη Βασιλειάδου, Χρήστος Δοξαράς, Μάκης Ρευματάς (Νάνος), Γιάννης Κανδήλας, Σπύρος Τζερμπίνος, Τάσος Ψωμόπουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου (Χόλγκερ, πατέρας του Νιλς), Ματίνα Καρρά. Η σειρά επαναπροβλήθηκε με την αυθεντική μεταγλώττιση από την ΕΡΤ τρεις φορές: το 1985 (Σάββατο 13 Απριλίου 1985 - Σάββατο 12 Απριλίου 1986) και το 1987 (Παρασκευή 31 Ιουλίου 1987 - ?) από την ΕΡΤ και το 1989 (Πέμπτη 15 Ιουνίου 1989 - 16 Απριλίου 1990) από την ΕΤ3. Έκτοτε, η σειρά επαναπροβλήθηκε από την ΕΡΤ τον Απρίλιο του 2008 από το κανάλι Πρίσμα+ με νέα μεταγλώττιση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν διασώζεται η αυθεντική μεταγλώττιση της σειράς στο Αρχείο της ΕΡΤ.
Το καπλάνι της βιτρίνας
Παιδική τηλεοπτική σειρά του 1990. Αποτελούνταν από 10 επεισόδια διάρκειας 28 λεπτών. Προβλήθηκε από την ΕΤ1. Ήταν σε σκηνοθεσία και σενάριο του Πέτρου Λύκα, συγγραφέας ήταν η Άλκη Ζέη, τη μουσική έγραψε ο Σάκης Τσιλίκης και έπαιξαν οι: Νίκος Παπαχρήστος (παππούς), Θάλεια Αργυρίου (Σταματίνα), Κώστας Μπακάλης (Παντελής), Βαγγέλης Ζερβόπουλος (πατέρας), Ευαγγελία Σέχα (θεία Δέσποινα), Ματίνα Καρρά (μητέρα), Γιάννης Τότσικας (κυρ Αντώνης), Σπύρος Κωνσταντόπουλος (Καρανάσης), Καίτη Τριανταφύλλου (Ειρήνη), Κώστας Στεφανάκης, Τάσος Κωστής, Τώνης Γιακωβάκης, Δημήτρης Νικολαϊδης, Έφη Τσαμποδήμου, Κρις Αγγέλου, Μαρία Ζαφειράκη, Δημήτρης Βαενάς. Επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ1 το 1993, το 2010 και το 2011 και από το Κανάλι της Βουλής το 2009.
Πλοκή: Η Μέλια κι η Μυρτώ είναι δύο κοριτσάκια που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους τούς διηγείται, αντί για παραμύθια, μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδερφος τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με την ιστορία μιας τίγρης, το καπλάνι όπως το λένε στο νησί, που βρίσκεται βαλσαμωμένο μέσα σε μια βιτρίνα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού.
Του κουτιού τα παραμύθια
Τηλεοπτική σειρά του 1987, των 22 επεισοδίων. Προβλήθηκε από την ΕΤ1. Ήταν σε σκηνοθεσία του Φαίδωνα Σοφιανού και σενάριο της Ήβης Σοφιανού. Έπαιξαν οι: Παρασκευή Γεωργιάδου (Παρασκευή), Φαίδων Σοφιανός (Φιόγκος), Παύλος Κοντογιαννίδης (Ρούχλας), Παύλος Χαϊκάλης (Σεβαστιανός), Ήβη Σοφιανού (Μελιά), Έφη Παπαθεοδώρου, Μανώλης Μητρούσης, Τζόυς Ευείδη, Τάσος Κωστής, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Μαριάννα Λαγουρού, Χάρης Παναγιώτου, Γιώργος Νέζος, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Έφη Οικονόμου, Θάνος Παπαδόπουλος.
Φρουτοπία
Σειρά που πλέον θεωρείται cult του 1985 από την ΕΡΤ. Ολοκληρώθηκε σε 48 επεισόδια (3 κύκλοι) με ημέρα προβολής την Παρασκευή. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 1985. Ήταν σε σκηνοθεσία του Φαίδωνα Σοφιανού, της Ήβη Σοφιανού, του Πέτρου Δεδεγιάννη και του Νίνο Ελματζιόγλου. Τη μουσική έγραψαν οι Φαίδων Σοφιανός και Τάκης Δημητρακόπουλος. Ακουγόντουσαν οι: Κώστας Σκώκος (αφηγητής), Δημήτρης Πιατάς (Πίκος Απίκος), Μιχάλης Μητρούσης (Αρχέλαος, το λαχανιασμένο λάχανο/ Βλάσης, το βλίτο/ Βρασίδας, το κρεμμύδι), Φαίδων Σοφιανός (Θάνος, το κολοκυθάκι), Δάνης Κατρανίδης (Αιμίλιος το μήλο, δήμαρχος), Παύλος Χαϊκάλης (Σωτήρης το καρπούζι/ Φώντας, το σκληρό καρύδι/ Ζουπηχτός), Τάσος Κωστής (αστυνόμος Κρυψίβουλος/ Όσκαρ), Ματίνα Καρρά (Μαρουλίτα, το μαρούλι), Θάνος Παπαδόπουλος (διευθυντής Αριστομένης Σφιχτοχέρης), Άννα Παναγιωτοπούλου (Μάτα, η ντομάτα), Χρήστος Δοξαράς (Ανανίας, το πεπόνι/ Ησαΐας, το σέλερι/ Θρασύβουλος), Παύλος Κοντογιαννίδης (Μανώλης, ο μανάβης), Σταύρος Ξενίδης (Φραγκίσκος, το φραγκόσυκο), Τάσος Περζικιανίδης (Λάκης, ο λωτός), Βάσια Τριφύλλη (Βεατρίκη, το σπαράγγι/ Ντεσιμπέλ), Γιώργος Γεωγλερής (Ρόδι/ Πιλότος/ Αρουραίος/ Στησίλαος/ Ανθυπομανάβης), Ντίνα Κώνστα (Πιπεριά, η φαρμακόγλωσσα), Ήβη Σοφιανού (Φρουφρού, η φράουλα), Ρένα Καζάκου (Λεμόνι/ ιδιαιτέρα), Ράνια Οικονομίδου (Πέπη, η γλυκοπατάτα), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Κούμαρο), Κωστας Σφυρικίδης (Πέτρος, το πικραμύγδαλο), Αλέκα Τουμαζάτου (Ισμήνη), Τζόυς Ευείδη (παρουσιάστρια), Μανώλης Μαυρομάτης (σπορτκάστερ), Φαίδων Σοφιανός (Θάνος, το κολοκύθι/ Πάτροκλος, το πορτοκάλι).
Πλοκή: Η Φρουτοπία είναι μια χώρα μακρινή όσο και αλλόκοτη. Συνορεύει με τις παρακάτω (εξίσου περίεργες) χώρες: Βόρεια με το Νησί των Πυροτεχνημάτων. Ανατολικά με το Πιπερού. Δυτικά με το Αυγατηγανιστάν. Βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού. Η Φρουτοπία έχει 2 ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Πανκιτρινιακό και την Κόκκινη Θύελλα. Παίκτες του Πανκιτρινιακού είναι τα λεμόνια, τα πεπόνια, οι μπανάνες. Παίκτες της Κόκκινης Θύελλας είναι το κεράσια, τα παντζάρια. Ο 4ος κύκλος δεν ολοκληρώθηκε. Επαναπροβλήθηκε το 1990 από την ΕΤ3, το 1999, το 2007 και το 2010 από την ΕΤ1.
Χάιντι
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων με χώρα παραγωγής την Ιαπωνία (1974). Στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1981 σε 52 30λεπτα επεισόδια κάθε Τρίτη και Σάββατο. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 1981 και το τελευταίο το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1982. Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΡΤ το 1983 (Πέμπτη 14 Απριλίου 1983 - Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 1983).
Ο Φρου Φρου και ο Ξυλουργός
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων αυστροουγγαρέζικης παραγωγής (1982 - Pumuckl) που προβλήθηκε από την ΕΡΤ1 το 1987.
Κάντυ Κάντυ
Μία από τις δημοφιλέστερες παιδικές σειρές κινουμένων σχεδίων που πρόβαλε η ΕΡΤ τη δεκαετία του 1980, κατακτώντας τις καρδιές χιλιάδων κοριτσιών (και όχι μόνο…). Ήταν ιαπωνικής παραγωγής του 1976 (Candy Candy). Η ΕΡΤ ξεκίνησε την προβολή της το 1983. Αποτελούνταν από 115 30λεπτα επεισόδια σε 2 κύκλους, που παιζόντουσαν κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 1983 και το τελευταίο την Παρασκευή 3 Απριλίου 1987. Ακουγόντουσαν οι: Ματίνα Καρρά (Κάντυ Γουάιτ Άντλεϋ), Αργύρης Παυλίδης (Τέρρυ Γκράχαμ Γκράντσεστερ/ Άντονυ Μπράουν), Δήμητρα Δημητριάδου (Ελίζα Λήγκαν / Αδελφή Μαργαρίτα), Μαρία Κυριακίδου (Άννυ Μπράιτεν/ αφηγήτρια), Γιάννης Παπαϊωάννου (Θείος Ουΐλιαμ Άλμπερτ Άντλεϋ), Ζανό Ντανιάς (Στήαρ Κόρνγουελ), Γιώργος Μάζης (Στήαρ Κόρνγουελ/ αφηγητής), Υβόννη Μεταξάκη (Νηλ Λήγκαν / Άρτσιμπαλντ Κόρνγουελ/ κυρία Πόνυ/ αδελφή Μαρία), Φάνυ Πολέμη (Νηλ Λήγκαν / Άρτσιμπαλντ Κόρνγουελ), Σοφία Χάνου Ζαμάνη (κυρία Πόνυ/ μεγάλη θεία Ελρόυ ), Λέτα Μουσούτη (Σουζάνα Μάρλοου), Ηλίας Πλακίδης (Άρτσιμπαλντ Κόρνγουελ), Μάνος Βενιέρης (Τέρρυ Γκράχαμ Γκράντσεστερ), Τζένη Φωτίου (Άννυ Μπράιτεν), Ράνια Ιωαννίδου (Άντονυ Μπράουν/ Πατρίτσια Ο' Μπράιαν), Τάσος Κωστής, Γιώργος Βασιλείου, Μάκης Ρευματάς (ο πατέρας του Τέρρυ), Αλέξης Σταυράκης, Ρεβέκκα Αποστολοπούλου, Ρένα Καζάκου (Τομ, ο φίλος της Κάντυ στο ορφανοτροφείο), Κατερίνα Βανέζη, Σοφία Μυρμηγκίδου, Γιάννης Ευδαίμων, Μαρία Μαυρομμάτη, Ουρανία Μπασλή, Ηλίας Παυλίδης, Κίμων Αποστολόπουλος, Σοφία Ζαμάνη, Αλέξης Σταυράκης, Αλέκα Τουμαζάτου. Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται ο Ανδρέας Διαμαντίδης. Στην αρχική προβολή της σειράς, η ΕΡΤ πρόβαλλε τα πρώτα 65 επεισόδια μέχρι την Τρίτη 19 Ιουνίου 1984 και έπειτα η μετάδοση διακόπηκε για σχεδόν 2 χρόνια, μέχρι την Παρασκευή 21 Μαρτίου 1986, όπου η προβολή της συνεχίστηκε με την μετάδοση του 66ου επεισοδίου. Η πρώτη προβολή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 3 Απριλίου 1987, με την μετάδοση του 115ου και τελευταίου επεισοδίου από την ΕΡΤ. Επαναπροβλήθηκε με την αυθεντική μεταγλώττιση από την ΕΡΤ δύο φορές: το 1989 (Δευτέρα 5 Ιουνίου 1989 - Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 1989) από την ΕΤ1 (σε καθημερινή βάση) και το 1990 (Τετάρτη 18 Απριλίου 1990 - Κυριακή 11 Νοεμβρίου 1990) από την ΕΤ3. Έκτοτε, η σειρά δεν έχει επαναπροβληθεί από την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο αν διασώζεται η μεταγλώττιση της σειράς στο Αρχείο της ΕΡΤ.
Κινέζικα παραμύθια
Σειρά κινουμένων σχεδίων η οποία πρόκειται για γιαπωνέζικη παραγωγή και κακώς η ΕΡΤ τότε τα παρουσίασε σαν Κινέζικα.
Τάο-Τάο
Σειρά κινουμένων σχεδίων γιαπωνέζικης παραγωγής (Taotao) που προβλήθηκε το 1983 σε 52 επεισόδια από την ΕΡΤ.
Γούντυ ο Τρυποκάρυδος
Σειρά κινουμένων σχεδίων με σήμα κατατεθέν το χαρακτηριστικό γέλιο του. Ο Γούντι πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες και γνώρισε μεγάλη δόξα τη δεκαετία του 1950, όταν απέκτησε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή «The Woody Woodpecker Show» που προβλήθηκε και στην Ελλάδα από την ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια διόρθωση. Woodpecker στα αγγλικά είναι ο δρυοκολάπτης και όχι ο τρυποκάρυδος. Κακώς λοιπόν μεταφράστηκε τότε σε Τρυποκάρυδος.
στοιχεία αντλήθηκαν από το retrodb.gr
Γύρω-γύρω όλοι
Παιδική εκπομπή του 1988 με τραγούδια, παραμύθια και κουκλοθέατρο της συγγραφέως-παιδαγωγού Φρόσως Χατόγλου, που παιζόταν στην ΕΡΤ1, με παρουσιαστές τους Χρύσα Σπηλιώτη και Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος είχε γράψει και τη μουσική. Η σκηνοθεσία ήταν της Μάχης Λιδωρικιώτη και τα κείμενα της Βίκυς Πάλμου. Συμμετείχαν οι: Γιώργος Γεωγλερής, Στέλιος Δρίβας, Ματίνα Καρρά, Μαίρη Μαυρομάτη, Γιάννης Νταλιάνης, Άκης Φλωρέντης
Κάπου, κάπως, κάποτε
Τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων του 1988, με μαριονέτες του Λάκη Αποστολίδη, που προβαλλόταν κάθε Τετάρτη από την ΕΡΤ2. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 23 Μαρτίου 1988. Ήταν σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κολόζη και σενάριο του Δημήτρη Ραβάνη. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Νίκος Βασταρδής, Ματίνα Καρρά, Γιώργος Γεωγλερής, Ανθή Ανδρεοπούλου, Κώστας Φραγκιαδάκης, Ζωζώ Ζάρπα, Τζένη Τσέκου, Απόστολος Σφακιανάκης. Η εκπομπή έπαιξε σε επανάληψη από την ΕΤ1 το 2010.
Μάγια η μέλισσα
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε το 1979 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής ήταν η Ιαπωνία (1975- The adventures of Maya the honeybee). Προβαλλόταν κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Πέμπτη σε 30λεπτα επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Κυριακή 19 Αυγούστου 1979 και το τελευταίου την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 1982. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Βάσια Τριφύλλη (Μάγια), Υβόννη Μεταξάκη (Βίλλυ), Γιώργος Γεωγλερής (Φλιπ), Ματίνα Καρρά (Βασίλισσα), Δήμητρα Δημητριάδου (Αλέξανδρος), Βασίλης Καΐλας (Κουρτ), Ράνια Ιωαννίδου (Θέκλα), Γιάννης Παπαϊωάννου (Πουκ), Γιώργος Κυρίτσης (Σκαθάρι), Σοφία Χάνου Ζαμάνη (Σαρανταποδαρούσα), Βάντα Καρακατσάνη (Πεταλούδα), Κατερίνα Μπούρλου (Πασχαλίτσα), Γιάννης Τζουανόπουλος (Σαλιγκάρι), Ηλίας Πλακίδης (Νεροσκάνθαρος), Ναπολέων Ροδίτης (Τζιτζίκι), Αλέξης Σταυράκης (Αρχηγός Σφηκών), Νίκη Τσιγκάλου (Βεατρίκη), Σπύρος Τζεμπρίνος (Μυρμήγκι), Τάσος Ψωμόπουλος (Φρουρός). Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται ο Γιώργος Αιγύπτιος.
Μια φορά κι έναν καιρό στο διάστημα
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων, 26 επεισοδίων, που προβλήθηκε το 1983 και το 1984 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής ήταν η Γαλλία (1981 - Il était une fois... l' espace). Προβαλλόταν κάθε Σάββατο σε 30λεπτα επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 1983. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Βασίλης Καΐλας (Πιερό), Αλίκη Αλεξανδράκη (Πιερέτ), Γιώργος Μάζης (Πιερ), Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης (Πετί Γκρο), Νίκος Σκιαδάς (Δάσκαλος), Πίτσα Μπουρνόζου, Μάνος Βενιέρης, Δημήτρης Γούσης, Κώστας Σκώκος, Χαρά Τσακίρη (αφηγήτρια)
Ντενεκεδούπολη
Παιδική τηλεοπτική σειρά του 1983 που προβαλλόταν κάθε Σάββατο από την ΕΡΤ, με πρώτο επεισόδιο στις 24 Δεκεμβρίου 1983. Ήταν μια εκπομπή με κουκλοθέατρο από την Ευγενία Φακίνου, όπου όλες οι κούκλες ήταν τενεκεδένιες.
Το τραγούδι της σειράς:
Τένεκεδένιος ήλιος, και τσίγκινα βουνά,
λαμαρινένιες στέγες και χάλκινα στενά,
Ντενεκεδούπολη, ντενεκεδούπολη είσαι ωραία τρανή,
Ντενεκεδούπολη, ντενεκεδούπολη σ' αγαπάμε πολύ!
Ο Βασιλιάς Αρθούρος
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων, 26 επεισοδίων, που προβλήθηκε το 1982 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής ήταν η Ιαπωνία (1979 - King Arthur and the Knights of the Round Table). Προβαλλόταν κάθε Παρασκευή σε 30λεπτα επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου 1982 και το τελευταίο την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1982.
Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στην Ελλάδα το 1986 από την ΕΡΤ. Χώρα παραγωγής η Ισπανία (1983 - Around the world with Willy Fog). Ολοκληρώθηκε σε 26 επεισόδια και προβαλλόταν κάθε Σάββατο σε 30λεπτα επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 1986. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Σοφοκλής Πέππας (Φιλέας Φογκ), Δημήτρης Λιγνάδης (Ρίκο), Αννέτα Παπαθανασίου (Τίκο), Έλντα Πανοπούλου (Μασκαρόνε), Ζαχαρίας Ρόχας (Κλόμπι), Γιάννης Ευδαίμων (Μπάτσι), Σπύρος Μπιμπίλας (Λόρδος Γκίνες), Λουίζα Μητσάκου (αφηγήτρια). Η σειρά επαναλήφθηκε το 1988 και το 1990 από την ΕΤ1 και το 1992 από την ΕΤ3.
Ο επιθεωρητής Σαΐνης
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων του 1983 (Inspecteur Gadget) σε συμπαραγωγή Γαλλίας και Καναδά. Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1985 από την ΕΡΤ. Ολοκληρώθηκε σε 86 επεισόδια με ημέρες προβολής Πέμπτη και Σάββατο. Κάθε επεισόδιο ήταν διάρκειας 30'. Το πρώτο προβλήθηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 1985. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Τάσος Κωστής (αστυνόμος Σαϊνης), Χρήστος Πάρλας (Δρ Κλάου), Λέτα Μουσούτη (Πέννυ), Χρήστος Κατσιγιάννης (Κουίμπυ), Γιώργος Βασιλείου (guest star), Γιώργος Γεωγλερής (guest star), Χρήστος Δοξαράς (guest star), Ηλίας Πλακίδης (guest star), Γιάννης Παπαϊωάννου (guest star), Αλεξία Ασκαρίδου (guest star).
Ο κήπος με τα αγάλματα
Πρόκειται για το πρώτο παιδικό σίριαλ παραγωγής ΕΡΤ. Από τα δημοφιλέστερα παιδικά προγράμματα της δεκαετίας του 1980. Προβλήθηκε το 1981. Ολοκληρώθηκε σε 6 επεισόδια των 30 λεπτών, με ημέρα προβολής το Σάββατο. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 1981 και το τελευταίο το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 1981. Ήταν σε σκηνοθεσία και σενάριο του Παντελή Βούλγαρη και παραγωγή του Νίκου Πιλάβιου. Συγγραφέας ήταν η Ελένη Σαραντίτη-Παναγιώτου ενώ τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Σπανουδάκης. Έπαιξαν οι: Μίμης Φωτόπουλος, Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Μοσχίδης, Άννα Γεραλή, Βασίλης Τσάγκλος, Ειρήνη Κουμαριανού, Κώστας Τσιάνος, Στέλιος Λιονάκης, Σοφία Σεϊρλή, Δημήτρης Αρώνης, Μενέλαος Ντάφλος, Χρήστος Ζαρκάδας, Γιώργος Ζωγράφος, Κώστας Τζουβάρας. Η σειρά επαναλήφθηκε από την ΕΡΤ το 1982 και το 1985, από το Κανάλι της Βουλής το 2009 και το 2010 και 2011 από την ΕΤ1.
Πλοκή: Μια παρέα παιδιών περνά τις καλοκαιρινές διακοπές της σε ένα χωριό. Ανακαλύπτουν σε έναν σκουπιδότοπο αρχαία αγάλματα και τα μεταφέρουν στον κήπο. Κρύβουν την ανακάλυψή τους από τους μεγάλους και γίνονται φίλοι με τα αγάλματα, παίζουν και μιλάνε μαζί τους. Όταν κάποτε το μυστικό τους αποκαλυφθεί και η αρχαιολογική εταιρεία παραλάβει τα αγάλματα, τα παιδιά θα αισθανθούν ότι έχασαν αγαπητούς φίλους.
Ο θησαυρός της Βαγίας
Από τα δημοφιλέστερα παιδικά προγράμματα της δεκαετίας του 1980. Προβλήθηκε το 1984 και ολοκληρώθηκε σε 6 επεισόδια με ημέρα προβολής το Σάββατο. Η διάρκεια του κάθε επεισοδίου ήταν 30'. Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 1984. Ήταν σε σκηνοθεσία και σενάριο του Δημήτρη Δημογεροντάκη, παραγωγή του Νίκου Πιλάβιου, ενώ συγγραφέας ήταν η Ζωρζ Σαρρή. Τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Σπανουδάκης. Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Άννα Γεραλή, Γιώργος Γεωγλερής, Τέλης Ζώτος, Ειρήνη Κουμαριανού, Νίκος Κούρος, Ελένη Μαυρομάτη, Νίνα Παπαζαφειροπούλου, Γιάννης Χειμωνίδης, Νίκος Ζερβόπουλος, Ευγενία Μάνδραλη, Γιώργος Παππάς, Μαρία Σκυλογιάννη, Κατερίνα Σώλου, Ουρανία Μπασλή. Επαναπροβλήθηκε το 1985 από την ΕΡΤ, το 2006 το ERT SAT, το 2010 και το 2011 από την ΕΤ1.
Πλοκή: Οι περιπέτειες 6 μικρών ηρώων και μιας μεγαλύτερης φίλης τους που ξεκινούν ένα καλοκαίρι να βρουν ένα χαμένο πολύτιμο θησαυρό. Όλα ξεκινούν ένα καλοκαίρι που η παρέα μας ξεκινά από τον Πειραιά για το νησί της Αίγινας με το πλοίο “Καμέλια”. Φτάνοντας στο νησί όλοι τακτοποιούνται στο σπίτι τους και σχεδιάζουν να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα τις διακοπές τους. Στην παραλία γίνονται οι απαραίτητες γνωριμίες και μεγαλώνει η συντροφιά. Ο Αλέξης, η Λίνα, ο Κλου, ο Άγγελος, η Σόφη, η Ράνια και η Νικόλ, η μεγάλη της παρέας, οργανώνουν τις διακοπές τους ώστε να τις γεμίσουν με ενδιαφέρουσες περιπέτειες. Το σχέδιο, που τους κρατούσε μυστικό η Νικόλ, ήταν να βρουν ένα κρυμμένο θησαυρό. Αυτός θα έδινε απαντήσεις και θα βοηθούσε ένα Γερμανό, τον Χανς Σουλτς, που στην κατοχή έχασε τη μνήμη του. Με όπλα τους και εφόδια κάποιες φωτογραφίες και ένα σημειωματάριο, με διάφορα μπερδεμένα στοιχεία, ξεκινούν τις έρευνές τους σε διάφορα σημεία του νησιού. Τελικά βρέθηκε ο θησαυρός να “παραθερίζει” τόσα χρόνια ξεχασμένος σε μια δεξαμενή στο ναό της Αφαίας. Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών τους πρόσφερε τον ανεκτίμητο θησαυρό, μα και τη φιλία, την αγάπη και τις ελπίδες για το μέλλον.
Ο παραμυθάς
Παιδική τηλεοπτική εκπομπή του 1978 από την ΕΡΤ. Ολοκληρώθηκε σε 4 κύκλους (87 εκπομπές) και προβαλλόταν κάθε Σάββατο. Η κάθε εκπομπή είχε διάρκεια 15'. Η πρώτη εκπομπή προβλήθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 1978. Σκηνοθέτης, παραγωγός και παρουσιαστής ήταν ο Νίκος Πιλάβιος. Κείμενα έγραφε ο Αλέκος Κυριτσόπουλος και τη μουσική ο Σταμάτης Σπανουδάκης.
Οδύσσεια του διαστήματος
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων σε συμπαραγωγή Γαλλίας και Ιαπωνίας (1981 - Ulysse 31). Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1982 από την ΕΡΤ. Αποτελούνταν από 26 επεισόδια των 30 λεπτών και προβαλλόταν κάθε Σάββατο. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 1982 και το τελευταίο το Σάββατο 26 Μαρτίου 1983. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Μάνος Βενιέρης (Οδυσσέας), Πέρυ Ποράβου (Τηλέμαχος), Βασίλης Καϊλας, Αργύρης Παυλίδης, Τάσος Κωστής, Υβόννη Μεταξάκη, Γιάννης Παπαϊωάννου, Δήμητρα Δημητριάδου. Η εκπομπή επαναπροβλήθηκε το 1984 από την ΕΡΤ.
Πινόκιο
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων σε συμπαραγωγή Ιαπωνίας και Γερμανίας (1976- The Adventures of Pinocchio). Στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 το 1986 σε 52 επεισόδια των 30’, με ημέρες προβολής Τετάρτη και Παρασκευή. Ημερομηνία προβολής του πρώτου επεισοδίου ήταν η Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 1986 και του τελευταίου η Παρασκευή 13 Μαρτίου 1987. Ακουγόντουσαν οι: Ρένα Καζάκου (Πινόκιο), Νίκος Μπουσδούκος (Στούρνος (γάτος), Ηλίας Πλακίδης (Ξουράφης (αλεπού), Μάνος Βενιέρης, Λόισκα Αβαγιανού, Νατάσα Καψαμπέλη, Χρήστος Βαλαβανίδης, Ανθή Καριοφύλλη, Νίκος Παπακωνσταντίνου. Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται η Τάνια Τρύπη. Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΡΤ2 το 1987 ξεκινώντας την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 1987 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 1988.
Σπορτ Μπίλλυ
Εξαιρετικά επιτυχημένη, μεταγλωττισμένη, παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε τη δεκαετία του 1980 και αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς τηλεθεατές από τις Η.Π.Α. (Sport Billy - 1979). Στην Ελλάδα προβλήθηκε σε 26 επεισόδια των 30 λεπτών σε 2 κύκλους το 1981 από την ΥΕΝΕΔ. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Παρασκευή 3 Απριλίου 1981 και το τελευταίο την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 1981. Ακουγόντουσαν οι: Γιάννης Καλατζόπουλος (Σπορτ Μπίλλυ), Σοφία Χάνου/ Αλίκη Αλεξανδράκη/ Αθηνά Μαυρομάτη (Βάντα). Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται ο Λάκης Τζορντανέλι. Ο "Σπορτ Μπίλλυ" πρέπει να είναι το παιδικό πρόγραμμα το οποίο έχει προβληθεί σε επανάληψη περισσότερες φορές από κάθε άλλο. Προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΥΕΝΕΔ το 1981, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης προβολής της. Συγκεκριμένα, το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 1981 και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 9 Μαρτίου 1982. Επόμενη επανάληψη της σειράς από την ΕΡΤ2 το 1983. Το 1989, η Δημοτική Τηλεόραση της Θεσσαλονίκης (TV100) πρόβαλε την σειρά σε επανάληψη και συγκεκριμένα μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου του ίδιου έτους και ξανά από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1989. Τέλος, επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ2 και την ΕΤ3 το 1992. Συγκεκριμένα, στην ΕΤ2 το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Παρασκευή 28 Αυγούστου 1992 και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1992, ενώ η επανάληψη στην ΕΤ3 ξεκίνησε την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 1992 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 1992. Έκτοτε, η σειρά δεν έχει επαναπροβληθεί από την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο αν διασώζεται η μεταγλώττιση της σειράς στο Αρχείο της ΕΡΤ.
Τα Στρουμφ
Τα Στρουμφ ή Στρουμφάκια (The Smurfs) ήταν τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα, που κατέκτησαν το σύνολο του τηλεοπτικού κοινού στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μικρούς και μεγάλους. Στην Ελλάδα μεταγλωττίστηκαν και προβλήθηκαν το 1984 από την ΕΡΤ οι 4 πρώτες μόνο τηλεοπτικές σεζόν της Αμερικάνικης σειράς (1981) κινουμένων σχεδίων (από τις συνολικά 9 σεζόν). Αποτελούνταν από 256 επεισόδια με ημέρες προβολής την Τετάρτη, το Σάββατο και την Κυριακή. Η διάρκεια του κάθε επεισοδίου ήταν 15 με 30 λεπτά. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Τετάρτη 2 Μαΐου 1984. Ακουγόντουσαν οι: Σοφοκλής Πέππας (Μπαμπαστρούμφ), Νίκος Σκιαδάς (Δρακουμέλ), Μπέτυ Αρβανίτη (Ψιψινέλ), Μαρία Κωνσταντάρου (Στρουμφίτα), Αννέτα Παπαθανασίου (Σπιρτούλης), Δημήτρης Λιγνάδης (Μελένιος), Γιάννης Ζωγράφος (Γκρινιάρης, Χαχανούλης ή Λουλούκος), Γιώργος Φραντζεσκάκης , Βασίλης Καΐλας (Γοδεφρείδος), Πάρις Θεοφανίδης, Νίκος Λυκομήτρος, Χαρά Τσακίρη (αφηγήτρια , Σπύρος Μπιμπίλας, Σοφία Ολυμπίου, Άννα Παναγιωτοπούλου (Ψιψινέλ/αφηγήτρια), Λουίζα Μητσάκου (Σπιρτούλης), Γιάννης Ευδαίμων, Ζαχαρίας Ρόχας (Λαγούμης), Χρυσούλα Διαβάτη (Νεραϊδοβασίλισσα), Ναταλία Τσαλίκη, Πέτρος Δαμούλης, Έλντα Πανοπούλου. Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΤ3 το 1990. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 1990 και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 1990. Προβλήθηκε σε επανάληψη ξανά το 1996 από την ΕΤ1, έπειτα από χρόνια απουσίας από την μικρή οθόνη.
Τα παραμύθια του Άντερσεν
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων από την Ιαπωνία (1971 - Andersen monogatari / Fables from Hans Christian Andersen / Hans Christian Andersen Stories). Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1982 από την ΕΡΤ σε 52 επεισόδια των 30 λεπτών κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 1982. Προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΡΤ το 1983 (Παρασκευή 1 Απριλίου - Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 1983) και από την ΕΤ3 το 1989 (Πέμπτη 4 Μαΐου 1989-?).
Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον
Μία από τις πιο αγαπημένες παιδικές σειρές των μικρών τηλεθεατών της δεκαετίας του '80. Ήταν ιαπωνικής παραγωγής (1980 - Nils Holgersson). Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1983 από την ΕΡΤ σε 52 επεισόδια των 30 λεπτών, με ημέρες προβολής την Πέμπτη και τη Δευτέρα. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 1983 και το τελευταίο την Πέμπτη 26 Απριλίου 1984. Ακουγόντουσαν οι: Φάνυ Πολέμη (Νιλς Χόλγκερσον), Τάσος Κωστής (Κρούμελ), Σοφία Μυρμηγκίδου (Βασίλισσα Άκα) , Ηλίας Πλακίδης (Μάρτιν), Αφροδίτη Γρηγοριάδου (Βασίλισσα Άκα (2 τελευταία επεισόδια)) , Κατερίνα Βανέζη (μητέρα του Νιλς), Γιώργος Βασιλείου, Έλλη Βασιλειάδου, Χρήστος Δοξαράς, Μάκης Ρευματάς (Νάνος), Γιάννης Κανδήλας, Σπύρος Τζερμπίνος, Τάσος Ψωμόπουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου (Χόλγκερ, πατέρας του Νιλς), Ματίνα Καρρά. Η σειρά επαναπροβλήθηκε με την αυθεντική μεταγλώττιση από την ΕΡΤ τρεις φορές: το 1985 (Σάββατο 13 Απριλίου 1985 - Σάββατο 12 Απριλίου 1986) και το 1987 (Παρασκευή 31 Ιουλίου 1987 - ?) από την ΕΡΤ και το 1989 (Πέμπτη 15 Ιουνίου 1989 - 16 Απριλίου 1990) από την ΕΤ3. Έκτοτε, η σειρά επαναπροβλήθηκε από την ΕΡΤ τον Απρίλιο του 2008 από το κανάλι Πρίσμα+ με νέα μεταγλώττιση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν διασώζεται η αυθεντική μεταγλώττιση της σειράς στο Αρχείο της ΕΡΤ.
Το καπλάνι της βιτρίνας
Παιδική τηλεοπτική σειρά του 1990. Αποτελούνταν από 10 επεισόδια διάρκειας 28 λεπτών. Προβλήθηκε από την ΕΤ1. Ήταν σε σκηνοθεσία και σενάριο του Πέτρου Λύκα, συγγραφέας ήταν η Άλκη Ζέη, τη μουσική έγραψε ο Σάκης Τσιλίκης και έπαιξαν οι: Νίκος Παπαχρήστος (παππούς), Θάλεια Αργυρίου (Σταματίνα), Κώστας Μπακάλης (Παντελής), Βαγγέλης Ζερβόπουλος (πατέρας), Ευαγγελία Σέχα (θεία Δέσποινα), Ματίνα Καρρά (μητέρα), Γιάννης Τότσικας (κυρ Αντώνης), Σπύρος Κωνσταντόπουλος (Καρανάσης), Καίτη Τριανταφύλλου (Ειρήνη), Κώστας Στεφανάκης, Τάσος Κωστής, Τώνης Γιακωβάκης, Δημήτρης Νικολαϊδης, Έφη Τσαμποδήμου, Κρις Αγγέλου, Μαρία Ζαφειράκη, Δημήτρης Βαενάς. Επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ1 το 1993, το 2010 και το 2011 και από το Κανάλι της Βουλής το 2009.
Πλοκή: Η Μέλια κι η Μυρτώ είναι δύο κοριτσάκια που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους τούς διηγείται, αντί για παραμύθια, μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδερφος τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με την ιστορία μιας τίγρης, το καπλάνι όπως το λένε στο νησί, που βρίσκεται βαλσαμωμένο μέσα σε μια βιτρίνα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού.
Του κουτιού τα παραμύθια
Τηλεοπτική σειρά του 1987, των 22 επεισοδίων. Προβλήθηκε από την ΕΤ1. Ήταν σε σκηνοθεσία του Φαίδωνα Σοφιανού και σενάριο της Ήβης Σοφιανού. Έπαιξαν οι: Παρασκευή Γεωργιάδου (Παρασκευή), Φαίδων Σοφιανός (Φιόγκος), Παύλος Κοντογιαννίδης (Ρούχλας), Παύλος Χαϊκάλης (Σεβαστιανός), Ήβη Σοφιανού (Μελιά), Έφη Παπαθεοδώρου, Μανώλης Μητρούσης, Τζόυς Ευείδη, Τάσος Κωστής, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Μαριάννα Λαγουρού, Χάρης Παναγιώτου, Γιώργος Νέζος, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Έφη Οικονόμου, Θάνος Παπαδόπουλος.
Φρουτοπία
Σειρά που πλέον θεωρείται cult του 1985 από την ΕΡΤ. Ολοκληρώθηκε σε 48 επεισόδια (3 κύκλοι) με ημέρα προβολής την Παρασκευή. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 1985. Ήταν σε σκηνοθεσία του Φαίδωνα Σοφιανού, της Ήβη Σοφιανού, του Πέτρου Δεδεγιάννη και του Νίνο Ελματζιόγλου. Τη μουσική έγραψαν οι Φαίδων Σοφιανός και Τάκης Δημητρακόπουλος. Ακουγόντουσαν οι: Κώστας Σκώκος (αφηγητής), Δημήτρης Πιατάς (Πίκος Απίκος), Μιχάλης Μητρούσης (Αρχέλαος, το λαχανιασμένο λάχανο/ Βλάσης, το βλίτο/ Βρασίδας, το κρεμμύδι), Φαίδων Σοφιανός (Θάνος, το κολοκυθάκι), Δάνης Κατρανίδης (Αιμίλιος το μήλο, δήμαρχος), Παύλος Χαϊκάλης (Σωτήρης το καρπούζι/ Φώντας, το σκληρό καρύδι/ Ζουπηχτός), Τάσος Κωστής (αστυνόμος Κρυψίβουλος/ Όσκαρ), Ματίνα Καρρά (Μαρουλίτα, το μαρούλι), Θάνος Παπαδόπουλος (διευθυντής Αριστομένης Σφιχτοχέρης), Άννα Παναγιωτοπούλου (Μάτα, η ντομάτα), Χρήστος Δοξαράς (Ανανίας, το πεπόνι/ Ησαΐας, το σέλερι/ Θρασύβουλος), Παύλος Κοντογιαννίδης (Μανώλης, ο μανάβης), Σταύρος Ξενίδης (Φραγκίσκος, το φραγκόσυκο), Τάσος Περζικιανίδης (Λάκης, ο λωτός), Βάσια Τριφύλλη (Βεατρίκη, το σπαράγγι/ Ντεσιμπέλ), Γιώργος Γεωγλερής (Ρόδι/ Πιλότος/ Αρουραίος/ Στησίλαος/ Ανθυπομανάβης), Ντίνα Κώνστα (Πιπεριά, η φαρμακόγλωσσα), Ήβη Σοφιανού (Φρουφρού, η φράουλα), Ρένα Καζάκου (Λεμόνι/ ιδιαιτέρα), Ράνια Οικονομίδου (Πέπη, η γλυκοπατάτα), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Κούμαρο), Κωστας Σφυρικίδης (Πέτρος, το πικραμύγδαλο), Αλέκα Τουμαζάτου (Ισμήνη), Τζόυς Ευείδη (παρουσιάστρια), Μανώλης Μαυρομάτης (σπορτκάστερ), Φαίδων Σοφιανός (Θάνος, το κολοκύθι/ Πάτροκλος, το πορτοκάλι).
Πλοκή: Η Φρουτοπία είναι μια χώρα μακρινή όσο και αλλόκοτη. Συνορεύει με τις παρακάτω (εξίσου περίεργες) χώρες: Βόρεια με το Νησί των Πυροτεχνημάτων. Ανατολικά με το Πιπερού. Δυτικά με το Αυγατηγανιστάν. Βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού. Η Φρουτοπία έχει 2 ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Πανκιτρινιακό και την Κόκκινη Θύελλα. Παίκτες του Πανκιτρινιακού είναι τα λεμόνια, τα πεπόνια, οι μπανάνες. Παίκτες της Κόκκινης Θύελλας είναι το κεράσια, τα παντζάρια. Ο 4ος κύκλος δεν ολοκληρώθηκε. Επαναπροβλήθηκε το 1990 από την ΕΤ3, το 1999, το 2007 και το 2010 από την ΕΤ1.
Χάιντι
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων με χώρα παραγωγής την Ιαπωνία (1974). Στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1981 σε 52 30λεπτα επεισόδια κάθε Τρίτη και Σάββατο. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 1981 και το τελευταίο το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1982. Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΡΤ το 1983 (Πέμπτη 14 Απριλίου 1983 - Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 1983).
Ο Φρου Φρου και ο Ξυλουργός
Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων αυστροουγγαρέζικης παραγωγής (1982 - Pumuckl) που προβλήθηκε από την ΕΡΤ1 το 1987.
Κάντυ Κάντυ
Μία από τις δημοφιλέστερες παιδικές σειρές κινουμένων σχεδίων που πρόβαλε η ΕΡΤ τη δεκαετία του 1980, κατακτώντας τις καρδιές χιλιάδων κοριτσιών (και όχι μόνο…). Ήταν ιαπωνικής παραγωγής του 1976 (Candy Candy). Η ΕΡΤ ξεκίνησε την προβολή της το 1983. Αποτελούνταν από 115 30λεπτα επεισόδια σε 2 κύκλους, που παιζόντουσαν κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 1983 και το τελευταίο την Παρασκευή 3 Απριλίου 1987. Ακουγόντουσαν οι: Ματίνα Καρρά (Κάντυ Γουάιτ Άντλεϋ), Αργύρης Παυλίδης (Τέρρυ Γκράχαμ Γκράντσεστερ/ Άντονυ Μπράουν), Δήμητρα Δημητριάδου (Ελίζα Λήγκαν / Αδελφή Μαργαρίτα), Μαρία Κυριακίδου (Άννυ Μπράιτεν/ αφηγήτρια), Γιάννης Παπαϊωάννου (Θείος Ουΐλιαμ Άλμπερτ Άντλεϋ), Ζανό Ντανιάς (Στήαρ Κόρνγουελ), Γιώργος Μάζης (Στήαρ Κόρνγουελ/ αφηγητής), Υβόννη Μεταξάκη (Νηλ Λήγκαν / Άρτσιμπαλντ Κόρνγουελ/ κυρία Πόνυ/ αδελφή Μαρία), Φάνυ Πολέμη (Νηλ Λήγκαν / Άρτσιμπαλντ Κόρνγουελ), Σοφία Χάνου Ζαμάνη (κυρία Πόνυ/ μεγάλη θεία Ελρόυ ), Λέτα Μουσούτη (Σουζάνα Μάρλοου), Ηλίας Πλακίδης (Άρτσιμπαλντ Κόρνγουελ), Μάνος Βενιέρης (Τέρρυ Γκράχαμ Γκράντσεστερ), Τζένη Φωτίου (Άννυ Μπράιτεν), Ράνια Ιωαννίδου (Άντονυ Μπράουν/ Πατρίτσια Ο' Μπράιαν), Τάσος Κωστής, Γιώργος Βασιλείου, Μάκης Ρευματάς (ο πατέρας του Τέρρυ), Αλέξης Σταυράκης, Ρεβέκκα Αποστολοπούλου, Ρένα Καζάκου (Τομ, ο φίλος της Κάντυ στο ορφανοτροφείο), Κατερίνα Βανέζη, Σοφία Μυρμηγκίδου, Γιάννης Ευδαίμων, Μαρία Μαυρομμάτη, Ουρανία Μπασλή, Ηλίας Παυλίδης, Κίμων Αποστολόπουλος, Σοφία Ζαμάνη, Αλέξης Σταυράκης, Αλέκα Τουμαζάτου. Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται ο Ανδρέας Διαμαντίδης. Στην αρχική προβολή της σειράς, η ΕΡΤ πρόβαλλε τα πρώτα 65 επεισόδια μέχρι την Τρίτη 19 Ιουνίου 1984 και έπειτα η μετάδοση διακόπηκε για σχεδόν 2 χρόνια, μέχρι την Παρασκευή 21 Μαρτίου 1986, όπου η προβολή της συνεχίστηκε με την μετάδοση του 66ου επεισοδίου. Η πρώτη προβολή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 3 Απριλίου 1987, με την μετάδοση του 115ου και τελευταίου επεισοδίου από την ΕΡΤ. Επαναπροβλήθηκε με την αυθεντική μεταγλώττιση από την ΕΡΤ δύο φορές: το 1989 (Δευτέρα 5 Ιουνίου 1989 - Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 1989) από την ΕΤ1 (σε καθημερινή βάση) και το 1990 (Τετάρτη 18 Απριλίου 1990 - Κυριακή 11 Νοεμβρίου 1990) από την ΕΤ3. Έκτοτε, η σειρά δεν έχει επαναπροβληθεί από την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο αν διασώζεται η μεταγλώττιση της σειράς στο Αρχείο της ΕΡΤ.
Κινέζικα παραμύθια
Σειρά κινουμένων σχεδίων η οποία πρόκειται για γιαπωνέζικη παραγωγή και κακώς η ΕΡΤ τότε τα παρουσίασε σαν Κινέζικα.
Τάο-Τάο
Σειρά κινουμένων σχεδίων γιαπωνέζικης παραγωγής (Taotao) που προβλήθηκε το 1983 σε 52 επεισόδια από την ΕΡΤ.
Γούντυ ο Τρυποκάρυδος
Σειρά κινουμένων σχεδίων με σήμα κατατεθέν το χαρακτηριστικό γέλιο του. Ο Γούντι πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες και γνώρισε μεγάλη δόξα τη δεκαετία του 1950, όταν απέκτησε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή «The Woody Woodpecker Show» που προβλήθηκε και στην Ελλάδα από την ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια διόρθωση. Woodpecker στα αγγλικά είναι ο δρυοκολάπτης και όχι ο τρυποκάρυδος. Κακώς λοιπόν μεταφράστηκε τότε σε Τρυποκάρυδος.
στοιχεία αντλήθηκαν από το retrodb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου