Tο μύνημα της ημέρας

Δεν είμαστε ειλικρινείς όταν έρχεται ένας φίλος να μας ανοίξει την καρδιά του κι εμείς τον στήνουμε στον τοίχο φορτώνοντάς τον με επιπλέον άσχημα συναισθήματα.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Η Ιωάννα Κουργιαντάκη ξέρει πως βγαίνουν οι καλές φωτογραφίες. Και μας λέει μερικά από τα «μυστικά» της


Ζούμε στην εποχή όπου βλέπουμε παντού φωτογραφίες. Από την στιγμή που ξυπνάμε και κάνουμε το πρώτο scroll στο κινητό μας. Και κάτι ακόμα: Όλοι θέλουν να βγάζουν φωτογραφίες για να τις ανεβάζουν στα social media και σε άλλες online τοποθεσίες. Άλλωστε τα σύγχρονα κινητά δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να γίνει… ένας μικρός φωτογράφος. Αλλά πως μπορεί κάποιος να βγάλει καλές φωτογραφίες;

Η Ιωάννα Κουργιαντάκη είναι επαγγελματίας φωτογράφος και βιντεογράφος (εδώ το επίσημο website της). Ξεκίνησε την διαδρομή της πριν αρκετά χρόνια και σήμερα μιλά στο It’s Possible, παραθέτοντας μερικά γρήγορα tips για να βγάζει κάποιος μόνος του ωραίες φωτογραφίες, ενώ εξηγεί και τι επαγγελματικές ευκαιρίες υπάρχουν εκεί έξω, για όποιον/α θελήσει να κινηθεί πιο επαγγελματικά σε αυτό το πεδίο.

Πότε και πως ξεκινήσατε την επαγγελματική ενασχόληση σας με την φωτογραφία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα στο νου μου να γίνω φωτογράφος/βιντεογράφος από μικρή. Ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με κάτι καλλιτεχνικό αλλά όχι συγκεκριμένα με ποιον τομέα. Στις πανελλήνιες πέρασα στην σχολή Φωτογραφία και Audiovisual arts του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ξεκίνησα εκεί χωρίς να ξέρω αν θα μου αρέσει και έπαιρνα καλά σχόλια από τους καθηγητές μου και έτσι συνέχισα. – Η πρώτη επαγγελματική μου ενασχόληση ήταν όταν το καλοκαίρι του 2013 (2ο έτος) γνώρισα στις διακοπές μου μια σχεδιάστρια μόδας από την Ιταλία και έτυχε να ψάχνει άτομο να αναλάβει φωτογραφικά τις συλλογές του ατελιέ της στην Βενετία. Άφησα για λιγο καιρό την σχολή και πήγα εκεί για κάποιους μήνες. Ύστερα όταν γύρισα και παράλληλα με την σχολή έκανα freelancing δουλειές.

Εδώ και αρκετά χρόνια είστε και στο κομμάτι του freelancing. Πως μπορεί κάποιος/α που ξεκινά σήμερα ως φωτογράφος, να βρει δουλειές ως freelancer; 

Σίγουρα το πιο σημαντικό είναι να δικτυώνεται κανείς. Ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό τομέα διότι πολλοί εργοδότες δεν ποστάρουν αγγελίες στο linkedin. Ο ένας προτείνει τον άλλο και η πληροφορία μεταδίδεται από στόμα σε στόμα. Εννοείται πως ανεβαίνουν και αγγελίες στις αντίστοιχες πλατφόρμες που όλοι γνωρίζουμε και είναι πάντα ένα καλό μέρος να ξεκινήσει κανείς. Υπάρχουν sites όπως το upwork όπου αναρτώνται από ανθρώπους που έχουν ανάγκη υπηρεσίες αποκλειστικά απο freelancers, εσύ κάνεις ένα offer ή ακόμα γίνεται και να σε προσεγγίσουν οι ίδιοι οι πελάτες. Μου έχουν συμβεί και τα δύο. Και τέλος να έχεις θράσος και portfolio – εννοώντας αν βρεις μια εταιρεία ή κάποιο πρόσωπο που θαυμάζεις πολύ την δουλειά του πρέπει να πάρεις την πρωτοβουλία και πελάτη στέλνοντας το portfolio σου, που είναι απαραίτητο για να εμπνεύσεις τον ενδιαφερόμενο και να μπορέσει κι αυτός να εικονοποιήσει το δικό του προϊόν μέσα από τα δικά σου μάτια.

Θα πει κάποιος: Εκεί έξω υπάρχουν αμέτρητοι φωτογράφοι. Πως μπορείς να ξεχωρίσεις; Εσείς σε ποια πεδία δραστηριοποιείστε και τι στοιχεία έχετε στις φωτογραφίες σας που τις κάνουν ενδεχομένως να ξεχωρίζουν;

Πιστεύω πως πρέπει να κάνεις αυτό που σε εκφράζει πιο πολύ. Προσωπικά ανακάλυψα μέσα από την σχολή και τις πρώτες μου δουλειές πως μου αρέσει πολύ το στήσιμο μιας φωτογράφισης – το πριν δηλαδή – εκεί που πχ μπορεί να στήνεται ο χώρος, τα προϊόντα κλπ και αυτό μου δίνει μια ιδιαίτερη ικανοποίηση. Κάνοντας μόνο αυτό που μας ικανοποιεί μέσα μας πιο πολύ, πιστεύω είναι και αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Γιατί το ψάχνουμε πιο πολύ, γιατί το κάνουμε με περισσότερο μεράκι και αφοσιώνουμε την μέγιστη ενέργειά μας – πολλές φορές και χωρίς να το καταλαβαίνουμε κιόλας. Είναι αλήθεια όμως, πως μετά την μεγάλη άνθηση των social media υπάρχει και μεγάλη ζήτηση, περισσότερες ευκαιρίες άρα και μεγαλύτερο εύρος έκφρασης σχετικά με τους τομείς που μπορεί κανείς να εργασθεί. Όπως ανέφερα παραπάνω εμένα με ενδιαφέρει όλη η διαδικασία προετοιμασίας που μπορεί να έχει ένα shooting, γι αυτό και απώτερος σκοπός μου είναι να καταλήξω ως art/creative director που κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά. Τι ρούχα θα φορέσει το μοντέλο, τι μαλλιά θα έχει, τι χρώματα θα χρησιμοποιηθούν, ποιο είναι το κόνσεπτ και ούτω καθεξής. Οπότε η ολοκληρωμένη σύλληψη, εκτέλεση και επεξεργασία ενός project είναι αυτή που θέλω να πιστεύω με ξεχωρίζει συνδυαστικά με την αισθητική μου.

Πλέον υπάρχουν και πολλά sites stock φωτογραφιών, όπου κάποιος μπορεί να ανεβάσει το υλικό του και να έχει κάποια έσοδα μακροπρόθεσμα. Θεωρείτε ότι αυτό είναι μια καλή επιλογή, για κάποιον που θέλει να χτίσει ένα παθητικό εισόδημα από τις φωτογραφίες του;

Σίγουρα ναι, στην εποχή μας – με τους μισθούς που επικρατούν σε σύγκριση με το κόστος ζωής αλλά και τον πληθωρισμό – το side job που μας δίνει ένα παθητικό εισόδημα είναι σχεδόν απαραίτητο μην πω και μονόδρομος. Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με το stock content αλλά επειδή το έχω ψάξει λίγο, από ότι έχω ακούσει είναι αρκετά εύκολο και αν είσαι συνεπής στο υλικό που ανεβάζεις θα βγαίνει ένα Χ ποσό μηνιαίως. Παρ’ όλα αυτά τα stock sites είχαν και καλύτερες μέρες στο παρελθόν διότι μείωσαν τις αμοιβές τους, εικάζω διότι έγινε ένα burst από καινούργιους creators.

Ειδικά στην εποχή των social media, όλοι ανεβάζουμε φωτογραφίες μας στο διαδίκτυο. Μπορείτε να μας πείτε 4-5 «γρήγορα tips» για να βγαίνει ένα άτομο πιο ωραίο στις φωτογραφίες; Πράγματα που πρέπει να προσέχουμε δηλαδή, όταν φωτογραφίζουμε τον εαυτό μας

Ευχαρίστως,

  1. Αρχικά όλοι έχουμε ένα καλό προφίλ ή μία πόζα που μας κολακεύει αλλά πρέπει σίγουρα το ύψος της κάμερας να είναι στο ίδιο ύψος με το μάτια μας ή και λίγο πιο ψηλά από αυτά.
  2. Το φως που έχουμε, που τις περισσότερες φορές είναι το φυσικό φως του ηλίου έχει κάποια tricks. Εάν είναι πρωινή ώρα με φως που δημιουργεί έντονες σκιές πρέπει να τις αποφεύγουμε – ή θα πάμε σε κάποιο σημείο που έχει σκια ή θα στρέψουμε το πρόσωπό μας προς την κατευθυνση του ηλίου. Αν δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε μπορούμε να παίξουμε με αυτές! Εάν είναι απογευματινή ώρα συνήθως το φως είναι πιο απαλό και δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πολλά – συνήθως πριν την δύση του ηλίου δημιουργείται και το λεγόμενο golden hour όπου το φως παίρνει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα που μας προσφέρει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.
  3. Μπορούμε να προσέχουμε το backround που έχουμε. Να έχει ένα ωραίο τοπίο, χρώματα ή αντικείμενα που να κάνουν την φωτογραφία μας ακόμα πιο όμορφη.
  4. Το κάδρο μας δεν πρέπει να είναι στραβό όπως ένας πίνακας στον τοίχο, εκτός αν είναι ηθελημένο! Πάντοτε πρέπει το κινητό μας να είναι παράλληλο με τον κάθετο και οριζόντιο άξονα που βλέπουμε στην εικόνα. Εάν πχ φωτογραφιζόμαστε μπροστά από ένα μεγάλο τετράγωνο θα πρέπει αυτό στην κάμερα να φαίνεται ίσιο από όλες τις πλευρές.

Στο κομμάτι του εξοπλισμού, που θεωρείτε ότι πρέπει να επενδύσει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία; Και που πρέπει να επενδύσει κάποιος που απλά θέλει να βγάζει καλές φωτογραφίες για προσωπική χρήση. Αν μπορείτε να μας πείτε και κάποια ενδεικτικά κόστη

Αν κάποιος θέλει να τραβάει φωτογραφίες για προσωπική χρήση ένα καλό κινητό iphone, samsung είναι μία χαρά. Υπάρχει και μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που έχει συνεργαστεί με την Leica (φωτογραφική εταιρεία) για να συμπεριλάβουν την τεχνολογία τους στις κάμερες των κινητών τους- και αυτό θα ήταν μια καλή επιλογή. Αν θέλει να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την φωτογραφία υπάρχουν πολλές επιλογές μιας απλής DSLR κάμερας από 300 ευρώ.

Ένας επαγγελματίας θα πρέπει να επενδύσει σε ένα πολύ καλό σώμα μηχανής και εφόσον έχει εμπειρία με DSLR, να πάει σε mirrorless διότι πλέον είναι πολύ πιο ελαφριές και ξεκούραστες για το χέρι, έχουν παραπάνω δυνατότητες σε χαμηλούς φωτισμούς με υψηλά ISO χωρίς κόκκο και ξεκινούν απο 1500 ευρώ. Θα χρειαστεί και δύο φακούς έναν ευρυγώνιο zoom μέχρι 70mm που να ξεκινά από τα 14mm-16mm και έναν δεύτερο της επιλογής του. O πρώτος καλύπτει πολλές περιστάσεις όπως τοπία, κάποια πορτραίτα, αρχιτεκτονικές λήψεις και ο δεύτερος πρέπει να είναι πιο προσαρμοσμένος στις ανάγκες του. Υπάρχουν πολλοί φακοί για πολλές χρήσεις, ενδεικτικα έναν κανονικό zoom για events, έναν ευρυγώνιο ή υπερτηλεφακό για αστροφωτογραφία, έναν macro για πολύ κοντινες λεπτομέρειες κ.ο.κ. Οι φακοί τώρα κειμένονται από 100 ευρώ μέχρι 25k. Θα πω οτι με περίπου 500-1500 ευρώ μπορείς να βρεις λύσεις. Για όλα τα παραπάνω και επειδή είναι ακριβό σπορ η φωτογραφία υπάρχουν και μεταχειρισμένες λύσεις από sites και μαγαζιά. Η ενοικίαση είναι μια καλή επιλογή για να δοκιμάσεις εξοπλισμό και να δεις τι σου ταιριάζει και πως θες να προχωρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου