«Δίνεται αμοιβή 1.000 ευρώ σε όποιον βρει τη στολή μου».
Επειδή πάντοτε χωράει λίγος σουρεαλισμός ακόμη και στα πιο μεγάλα και τρανά δρώμενα που διοργανώνονται στην Αθήνα, Έλληνας ομογενής ο οποίος είχε ταξιδέψει από την Ολλανδία για να εκτελέσει τη διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου την Κυριακή (10/11) βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν μερικές μέρες πριν διαπίστωσε πως άγνωστοι του είχαν κλέψει τη στολή από το πορτμπαγκάζ. Ποια στολή; Τη στολή του τσολιά με τα τσαρούχια με την οποία είχε οραματιστεί να τερματίζει στο Καλλιμάρμαρο, με πλήρη λαμπρότητα, σαν «θεός του μαραθωνίου», όπως δήλωσε ο άτυχος Κώστας Χατζής στα τηλεοπτικά συνεργεία που έσπευσαν για συνέντευξη.
Ακόμη και με την απουσία του δρομέα-τσολιά, δεν έλειψαν οι θεματικές εμφανίσεις με περικεφαλαίες και ευφάνταστα αξεσουάρ από το μεγάλο αθλητικό γεγονός που κάθε χρόνο επιβεβαιώνει πως χωράει στην αγκαλιά του τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος ή κινητικής δυσκολίας. Όπως λέει ένα από τα πιο τετριμμένα αλλά αληθινά κλισέ του Αυθεντικού Μαραθωνίου, νικητές είναι όσοι συμμετέχουν, όχι μόνο όσοι τερματίζουν.
Μήνες προπόνησης και αυστηρά προγράμματα διατροφής έχουν προηγηθεί για τα περισσότερα άτομα τα οποία παίρνουν θέση στη γραμμή εκκίνησης στον Μαραθώνα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη διαδρομή κατατάσσεται στις πιο δύσκολες παγκοσμίως. Σε αντίθεση π.χ. με τον φλατ μαραθώνιο του Βερολίνου, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο η διαδρομή είναι ανισόπεδη και ειδικά στο πρώτο μισό χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες, που καταπονούν επιπλέον το σώμα του αθλητή.
Βέβαια, ο άθλος συνοδεύεται από ένα αντίστοιχα μεγαλειώδες κίνητρο για τους αθλητές: το κατόρθωμα του να ακολουθήσουν τη διαδρομή που αιώνες πριν έκανε ο οπλίτης Φειδιππίδης για να αναγγείλει στους Αθηναίους τη νίκη στην περίφημη Μάχη του Μαραθώνα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή αμέσως μετά, με τη συγκινητική ιστορία του αγγελιοφόρου από τα αρχαία χρόνια να αποτελεί την πηγή έμπνευσης για την καθιέρωση του δρομικού αθλήματος στη σύγχρονη ιστορία της Ολυμπιάδας, από το 1896 και εξής.
Για να δούμε τη διοργάνωση μέσα από αριθμούς, περί τους 73.000 δρομείς από 152 χώρες συμμετείχαν συνολικά στις διαδρομές φέτος, καταφέρνοντας ένα νέο ρεκόρ για την απήχηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Παράλληλα, για να γίνει πράξη το όλο εγχείρημα συνέδραμαν 4.500 εθελοντές, χρειάστηκαν 425 λεωφορεία για τη μεταφορά των δρομέων στην αφετηρία και 12 νταλίκες για τη μεταφορά του ρουχισμού. Το αποτέλεσμα για ακόμη μια χρονιά, όπως είδαν από κοντά χιλιάδες κόσμου και παρακολούθησαν από τους δέκτες τους πολύ περισσότεροι, ήταν μια μεγάλη γιορτή για τον αθλητισμό.
Με μια ανατροπή στα τελευταία χιλιόμετρα που χάρισε επιπλέον σασπένς, το νήμα του Αυθεντικού Μαραθωνίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο έκοψε πρώτος ο Χαράλαμπος Πιτσώλης με χρόνο 2:18:56, πραγματοποιώντας μία διπλή νίκη αφού κατέρριψε παράλληλα και το προσωπικό του ρεκόρ. Δεύτερος πέρασε ο περσινός νικητής Παναγιώτης Καραΐσκος και τρίτος ο Γιώργος Μενής. Στις γυναίκες, την παράσταση έκλεψε η Σταματία Νούλα με την καλύτερη κούρσα της καριέρας της και ρεκόρ πανελληνίου πρωταθλήματος (2:40:20), για να ακολουθήσει η Γκλόρια Πριβιλέτζιο και έπειτα η Παναγιώτα Βλαχάκη.
Το πιο συγκινητικό στιγμιότυπο από τον τελευταίο Αυθεντικό Μαραθώνιο, η στιγμή που, έπειτα απ’ τη μονομαχία στα τελευταία χιλιόμετρα, ο Χαράλαμπος Πιτσώλης υποδέχθηκε τον Παναγιώτη Καραϊσκο με ανοιχτές αγκάλες στον τερματισμό, δίνοντας ένα μήνυμα ευγενούς άμιλλας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου