Tο μύνημα της ημέρας

Καμιά φορά το σύμπαν μας στέλνει ξανά στη ζωή μας κάποιους ανθρώπους, για να δει αν είμαστε ακόμα ηλίθιοι

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Πώς αντιδρούν οι σκύλοι σε κάθε είδος μουσικής και ποιο απολαμβάνουν πραγματικά


Σε μια έρευνα που έγινε το 1993 ο ψυχολόγος Frances Rauscher μίλησε για το “φαινόμενο Μότσαρτ”, τη γνωστή πλέον επιστημονική θεωρία που λέει ότι η κλασική μουσική βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες.

Ο Rauscher διαπίστωσε ότι φοιτητές και παιδιά προσχολικής ηλικίας που άκουγαν μια σονάτα του Μότσαρτ απέδιδαν καλύτερα στην επίλυση προβλημάτων.

Αν αυτό είναι αλήθεια, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Θα μπορούσε η μουσική να βελτιώσει τις νοητικές λειτουργίες και τη γενική ευημερία των αγαπημένων μας σκύλων; Και πώς αντιδρούν αυτοί στα διαφορετικά είδη μουσικής;

Μουσική για σκύλους (“Dog Music”);

Αν κάνουμε μια γρήγορη αναζήτηση στο YouTube για να βρούμε μουσική για σκύλους, θα έρθουμε αντιμέτωποι με εκατοντάδες αποτελέσματα. Μουσικές απαλές και μελωδίες πιάνου που υπόσχονται να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν τον σκύλο μας. Αυτές οι μοναδικές, όπως ισχυρίζονται, μουσικές συνθέσεις είναι ικανές να μειώσουν το άγχος αποχωρισμού, να ηρεμήσουν τους σκύλους που έχουν πολλή ενέργεια και θέλουν να εκτονωθούν και να παρηγορήσουν ένα κουτάβι που κλαψουρίζει.

Αρέσει στους σκύλους γενικά η μουσική;

Η ερώτηση λοιπόν είναι: Αρέσει στους σκύλους η μουσική; Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι σκύλοι αγαπούν τη μουσική και έχουν και μουσικές προτιμήσεις, όπως και οι άνθρωποι.

Η Deborah Wells, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Queens, του Μπέλφαστ, εξέτασε τις αντιδράσεις των σκύλων σε διαφορετικά είδη μουσικής και κατέληξε σε μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Οι σκύλοι που άκουγαν επιτυχίες ποπ μουσικής, όπως τραγούδια της Britney Spears, έδειξαν ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για αυτό. Ούτε υπήρξε κάποια αντίδρασή τους. Από την άλλη οι σκύλοι που που εκτέθηκαν σε μουσική heavy metal έδειξαν αυξημένη διέγερση και ανησυχία που είχε σαν αποτέλεσμα το υπερβολικό γάβγισμα.

Η κλασική όμως μουσική φάνηκε να ηρεμεί τους σκύλους, να τους χαλαρώνει και να τους ησυχάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλές “λίστες μουσικής σκύλων” που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο επικεντρώνονται σε κλασικούς και απαλούς ήχους πιάνου.

Η Wells όμως δεν ήταν η μόνη ψυχολόγος που μελέτησε τη σχέση μουσικής και σκύλου. Πολλοί επίσης ερευνητές επιβεβαίωσαν και συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι η κλασική μουσική έχει θετική επίδραση στα σκυλιά.

Ωστόσο, μια μελέτη της Amy Bowman, η οποία σπούδασε Κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, έδειξε ότι και άλλα είδη μουσικής θα μπορούσαν να αρέσουν στους σκύλους και να επηρεάσουν θετικά την ευημερία τους, όπως η ρέγκε ή η ελαφριά ροκ.

Τέλος η συμβουλή όλων είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε στον σκύλο μας, όπως είπαμε, heavy metal αλλά και grunge, καθώς μπορεί να του προκαλέσουν δυσφορία, στρες, διέγερση, ανησυχία και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και επιθετικότητα.


Γιατί οι σκύλοι ουρλιάζουν στη μουσική

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε κάποια στιγμή δει βιντεάκια με σκύλους που ουρλιάζουν υπό τους ήχους κάποιας μουσικής. Τι συμβαίνει πραγματικά; Προσπαθούν να τραγουδήσουν;

Ο Stanley Coren, καθηγητής ψυχολογίας, νευροψυχολόγος ερευνητής και συγγραφέας του “The Intelligence of Dogs” αλλά και άλλων βιβλίων για τις νοητικές ικανότητες και την ιστορία των σκύλων, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, αναφέρει ότι οι σκύλοι απολαμβάνουν τη μουσική και τα τραγούδια και μπορούν να ανταποκριθούν στο ρυθμό και το τέμπο της μουσικής.

Το 1980, το Carnegie Hall φιλοξένησε την πρώτη παράσταση του Howl, ενός μουσικού έργου για 20 φωνές και τρεις σκύλους. Αλλά και οι Pink Floyd τραγούδησαν με ένα Border Collie κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους “Live in Pompeii”.

Ωστόσο, ενώ πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε να ακούμε έναν σκύλο να ”τραγουδάει”, εντούτοις, για να πούμε την αλήθεια, τα αυτιά μας δεν είναι αρκετά έτοιμα για μια ολόκληρη σκυλίσια συναυλία.

Όσο για τον τόνο του ουρλιαχτού ενός σκύλου, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι διαφοροποιείται ανάλογα την περίπτωση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον πρόγονό του, τον λύκο. Οι λύκοι διαφοροποιούν τον τόνο του ουρλιαχτού τους επίτηδες για να διασφαλίσουν ότι ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλον.

Ακούνε τα σκυλιά ”καλύτερα” από τους ανθρώπους;

Τι συμβαίνει όμως με την ακοή του σκύλου και του ανθρώπου; Σε σχέση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν ένα ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων. Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να ακούσει ήχους πάνω από 20.000 Hertz, ενώ τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν ήχους μέχρι 47.000 έως 65.000 Hertz.

Πέρα από τους ήχους υψηλών συχνοτήτων, οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν πολύ πιο ήπιους ήχους από ό,τι εμείς, δηλαδή να ακούσουν ήχους που δεν είναι αρκετά δυνατοί για τα αυτιά μας (ήχους με αρνητικό decibel μεταξύ -5 και -15 dB).

Συνοψίζοντας

Αυτό λοιπόν που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι οι σκύλοι αγαπούν τη μουσική. Και ότι οι μελέτες έχουν δείξει τρία βασικά πράγματα:

– Μπορούν να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών μουσικών ειδών.

-Μπορούν να ανταποκριθούν στο ρυθμό και το τέμπο της μουσικής.

-Μπορούν να επηρεαστούν από τη μουσική με τρόπους παρόμοιους με τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου