Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Οι 5 μεγαλύτερες αδυναμίες ενός ναρκισσιστή

Unsplash

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αδυναμίες, ακόμα και ο ναρκισσιστής

Μπορεί φαινομενικά ο ναρκισσιστής να είναι ένας άνθρωπος με υπερβολική αυτοπεποίθηση, που του αρέσει να δείχνεται και επιδιώκει συνεχώς την προσοχή των άλλων, ωστόσο κρύβει αδυναμίες. Όσο κι αν προσπαθεί να σκεπάσει αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς του, αυτά τα στοιχεία στέκονται εκεί και του υπενθυμίζουν ότι είναι άτρωτος.


Η τελειότητα δεν υπάρχει ακόμα κι αν προσπαθεί πάση θυσία να τη βγάλει προς τα έξω, προκειμένου να κερδίσει τον θαυμασμό των γύρω του. Ο ναρκισσιστής έχει επίγνωση της κατάστασής του, όμως τις περισσότερες φορές αποφεύγει να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την πραγματικότητα και πλάθει την ιστορία, όπως ακριβώς επιθυμεί. Ο κάθε ναρκισσιστής - όσο διαφορετικός κι αν είναι - έχει αυτές τις πέντε κρυφές αδυναμίες.

Τα 5 αδύναμα στοιχεία ενός ναρκισσιστή
#1 Συχνά αποκλείεται από την κοινωνία

Ο ναρκισσιστής απεχθάνεται να δέχεται οδηγίες και να ακούει εντολές. Δεν θέλει να ακολουθεί κανόνες, γεγονός που συχνά τον φέρνει σε αντιπαράθεση με το περιβάλλον του. Αυτός είναι και ο λόγος που αποκλείεται από την κοινωνία και περιθωριοποιείται.
#2 Αγωνίζεται για να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις

Η δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων που βασίζονται στην αγάπη και τον σεβασμό αποτελούν αυτοσκοπό ενός ναρκισσιστή, ωστόσο η συμπεριφορά του λειτουργεί σαν εμπόδιο σε αυτή τη σχέση. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι δεσμοί είναι επιφανειακοί, ο ναρκισσιστής επιδιώκει να δημιουργήσει μια βαθύτερη σχέση, ωστόσο η γενικότερη στάση του απωθεί τους γύρω του.

#3 Είναι αλαζονικός

Ο ναρκισσιστής είναι αλαζονικός. Στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να πράττει πάντοτε έτσι, ωστόσο οι συνθήκες που επικρατούν τον ωθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Τείνει να θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους, γεγονός που εμποδίζει στην εξέλιξή του και τον κρατάει πίσω. Αν δεν νιώθεις ότι πρέπει να βελτιωθείς, δεν θα γίνεις καλύτερος.
#4 Καταπιέζει τα συναισθήματά του

Ο ναρκισσιστής δεν έχει ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να νιώσει ο ίδιος. Πολλές φορές, η σκέψη έρχεται σε αντίθεση με το συναίσθημα, επιβαρύνοντας την ψυχική υγεία του. Συνήθως καταπιέζει τα συναισθήματά του και οδηγεί τον εαυτό του σε αδιέξοδα.

#5 Χειραγωγεί τους ανθρώπους γύρω του

Μια μεγάλη κατηγορία ναρκισσιστών συχνά χειραγωγεί και εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους προς προσωπικό όφελος. Πρόκειται για μια τοξική και βλαβερή συνήθεια που απομακρύνει ακόμα και τους πιο στενούς φίλους, αφού προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου