Tο μύνημα της ημέρας

Μεγαλώσαμε με την αγωνία να αρέσουμε στους άλλους και με το φόβο της απόρριψης… Τελικά τι έγινε; Αρέσαμε;

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Είστε άνω των 50; Το απλό τεστ για να δείτε πόσο καλά μεγαλώνετε





Υπάρχει ένα απλό τεστ για τους ηλικιωμένους που θέλουν να ελέγξουν γρήγορα πόσο καλά γερνούν: να «τσεκάρουν» τη ισορροπία τους, δοκιμάζοντας να σταθούν στο ένα πόδι. Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι για 30 δευτερόλεπτα γερνούν καλά, ειδικά αν δεν είναι το δυνατό τους πόδι, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό PLOS One, αυτό το τεστ είναι καλύτερο για την αξιολόγηση της υγιούς γήρανσης από άλλα, όπως η δύναμη της χειραψίας, η δύναμη των γονάτων, ο τρόπος βαδίσματος.


«Η ισορροπία είναι ένας σημαντικός δείκτης γιατί, εκτός από τη μυϊκή δύναμη, απαιτεί ερεθίσματα από την όραση, το αιθουσαίο σύστημα και τα σωματοαισθητικά συστήματα», δηλώνει ο ανώτερος ερευνητής Kenton Kaufman, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Κίνησης στην Κλινική Mayo.

«Οι αλλαγές στην ισορροπία είναι αξιοσημείωτες. Εάν έχετε κακή ισορροπία, κινδυνεύετε να πέσετε, είτε κινείστε είτε όχι. Οι πτώσεις αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία με σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε σε δελτίο τύπου της Mayo Clinic

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 40 υγιείς ανθρώπους, άνω των 50 ετών, να λάβουν μέρος σε μια σειρά από τεστ κίνησης. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν κάτω των 65 ετών και οι άλλοι μισοί ήταν 65 ετών και άνω.

Το τεστ ισορροπίας απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να ισορροπήσουν σε καθένα πόδι, για 30 δευτερόλεπτα. Μπορούσαν να κρατήσουν το πόδι στο οποίο δεν στέκονταν, αν το ήθελαν, και να είχαν τα μάτια τους ανοιχτά.


Στη συνέχεια ζητήθηκε να σταθούν και στα δύο πόδια με τα μάτια ανοιχτά και ύστερα με τα μάτια κλειστά.

Όλοι οι εθελοντές είχαν καλή ισορροπία όταν στέκονταν όρθιοι με κλειστά μάτια. Εκείνο όμως που άλλαζε σημαντικά με την ηλικία ήταν η ισορροπία στο ένα πόδι. Η παράμετρός της που μειωνόταν περισσότερο ήταν η διάρκειά της. Ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης για το πόσο καλά γερνούσαν οι εθελοντές ήταν η ορθοστασία στο μη κυρίαρχο πόδι τους.

Τα τεστ χειραψίας και δύναμης στα γόνατα έδειξαν επίσης σημαντικές μειώσεις καθώς γερνούσαν οι άνθρωποι, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν τη γήρανση όσο η ισορροπία.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν την ισορροπία τους, απλώς κάνοντας εξάσκηση στο να στέκονται στο ένα πόδι και εστιάζοντας στις μυϊκές κινήσεις που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της στάσης.

Οι ακούσιες πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμών στους ηλικιωμένους 65 ετών και άνω, και οι περισσότερες πτώσεις οφείλονται σε απώλεια ισορροπίας.

«Αν δεν το χρησιμοποιείς, το χάνεις. Αν το χρησιμοποιείς, το διατηρείς», τονίζουν οι ερευνητές. Και προσθέτουν: «Είναι εύκολο, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και μπορείς να το κάνεις κάθε μέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου