Tο μύνημα της ημέρας

Μεγαλώσαμε με την αγωνία να αρέσουμε στους άλλους και με το φόβο της απόρριψης… Τελικά τι έγινε; Αρέσαμε;

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

3 τοξικές συνήθειες που σε εξαντλούν χωρίς να το καταλαβαίνεις

Unsplash

Οι τοξικές συνήθειες υπάρχουν στην καθημερινότητά σου κι ας τις αγνοείς επιδεικτικά


Το μυαλό και το σώμα μας μοιάζουν με τη μπαταρία του κινητού μας, που εξαντλείται όσο περισσότερο το χρησιμοποιούμε. Μετά από ολημερίς χρήση, η ενέργεια χάνεται και τα δύο πράγματα που χρειάζονται για να γεμίσει, είναι διάλειμμα και φόρτιση. Αντίστοιχα, το σώμα μας, μετά από μια εξουθενωτική ημέρα, χρειάζεται ξεκούραση, τροφή και ύπνο, προκειμένου να βρει και πάλι την ισορροπία του.


Η καθημερινότητα όλων μας απαρτίζεται από συνήθειες που τη διαμορφώνουν κατά τον εκάστοτε τρόπο. Κάποιες είναι πραγματικά ωφέλιμες, κάποιες μας κρατούν στάσιμους, ενώ κάποιες άλλες έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία μας. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι τοξικές συνήθειες, που σίγουρα δεν έχεις σκεφτεί ότι σε βλάπτουν ψυχικά, αποτελούν, όμως, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου.


Οι εν λόγω συνήθειες εξαντλούν την ενέργειά σου άσκοπα και παρεμποδίζουν τη σκέψη σου. Η αταξία και η σύγχυση είναι χαρακτηριστικά αυτών των τοξικών συνηθειών, που πρέπει να σταματήσουμε ASAP.. Δεν χρειάζεται κόπος, αλλά σωστός προγραμματισμός για να το πετύχεις. Πρόκειται για μικρά πράγματα της καθημερινότητας, που ενισχύουν την τοξικότητα και την αρνητικότητα στη ζωή μας.

Unsplash
Οι τοξικές συνήθειες που πρέπει να σταματήσεις ASAP
1.Ακατάστατο γραφείο = ακατάστατη ζωή

Μπορεί να το θεωρείς αμελητέο, όμως δεν είναι. Η ακαταστασία στον χώρο μας λειτουργεί σαν ένας φρουρός, με τον οποίο πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι, πριν καταπιαστούμε με κάποια εργασία. Για παράδειγμα, θα πρέπει να πλύνω τα πιάτα για να φάω ή να καθαρίσω την κουζίνα για να μαγειρέψω ή να τακτοποιήσω το γραφείο για να δουλέψω.




Πολλές φορές, το «πρέπει να κάνω αυτό» στέκεται σαν εμπόδιο μπροστά μας, αφού δεν μας επιτρέπει να περάσουμε στο δεύτερο σκέλος, που είναι η εργασία. Κάπως έτσι, αναβάλλουμε το ένα μετά το άλλο και δημιουργούμε μια στοίβα από υποχρεώσεις, που περιμένουν να τακτοποιηθούν. Αυτή η μικρή αλλαγή που πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου, είναι βέβαιο πως θα έχει μεγάλα αποτελέσματα στη ζωή σου, αφού θα απομακρύνεις από τη λίστα σου μία από τις τοξικές συνήθειες.
2.Δεν δημιουργείς πρόγραμμα μέσα στην ημέρα σου

Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική υγεία σου, να υπάρχει ένα πρόγραμμα μέσα στην ημέρα. Πρέπει να γνωρίζεις εξ αρχής όλα όσα έχεις να φέρεις εις πέρας και να πράττεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να το καταφέρεις. Πώς θα γίνει αυτό; Αποβραδίς, κάνε μια αναλυτική λίστα με όλες τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας, προκειμένου να είσαι σίγουρη για ό,τι χρειάζεσαι ή πρέπει να κάνεις, χωρίς χρονοτριβές.

3.Είσαι σε λειτουργία 24/7


Δεν είσαι ρομπότ, όμως πρόκειται να γίνεις, αν συνεχίσεις να ζεις για να δουλεύεις. Θέσε όρια τόσο στον εαυτό σου όσο και στους άλλους και μείνε πιστός σε αυτά, έχοντας ως στόχο την ψυχική υγεία και ευτυχία σου.Όταν φεύγεις από το γραφείο, σταμάτα να ασχολείσαι με τη δουλειά και προσπάθησε να καταπιαστείς με πράγματα που σε γεμίζουν χαρά και ενέργεια. Το να είσαι 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, διαθέσιμος σε εξαντλεί ψυχικά και έχει συνέπειες και για το μέλλον. Πώς να το διαχειριστείς; Όρισε τις ώρες που θα δουλεύεις - αν δεν εργάζεσαι σε κάποιο γραφείο - και τήρησε με συνέπεια το πρόγραμμα. Αν δεν είσαι αυστηρός με τα όριά σου, δεν θα τα σεβαστεί κανείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου