Tο μύνημα της ημέρας

Καμιά φορά το σύμπαν μας στέλνει ξανά στη ζωή μας κάποιους ανθρώπους, για να δει αν είμαστε ακόμα ηλίθιοι

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Τα 2 είδη θυμού που προκαλούν προβλήματα σε μια σχέση.







Πώς να τα αντιμετωπίσετε πριν γίνουν αισθήματα αβεβαιότητας και δυσαρέσκειας;

Ο θυμός μέσα σε μια σχέση είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα, ωστόσο, αν δεν το κατανοήσουμε και κατά συνέπεια δεν το λύσουμε, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αβεβαιότητας και δυσαρέσκειας.

Είναι ζωτικής σημασίας να διακρίνουμε εάν ο θυμός που νιώθουμε είναι εποικοδομητικός ή δυσλειτουργικός.

Υπάρχουν δύο είδη θυμού μέσα στις σχέσεις.


Το πρώτο είδος θυμού παρουσιάζεται συχνά όταν ένα άτομο στη σχέση συνεχώς αισθάνεται ότι ο σύντροφός του δεν τον καταλαβαίνει. Για παράδειγμα, ένας άνδρας είναι θυμωμένος επειδή την ημέρα των γενεθλίων του η σύζυγός του καθυστερεί να επιστρέψει στο σπίτι.

Εκείνη του εξηγεί τους λόγους της αργοπορίας, παρ’ όλα αυτά ο σύζυγος δεν εισπράττει γνήσια κατανόηση για τα αισθήματά του με συνέπεια να εκλαμβάνει τις εξηγήσεις της ως κοινές δικαιολογίες. Μετά από λίγο, η σύζυγος απαιτεί από εκείνον να ξεχάσει το περιστατικό και να προχωρήσει παρακάτω. Στην ουσία, εκείνη τη στιγμή λειτουργεί με τη δική της οπτική, χωρίς να μπορεί να κατανοήσει τα συναισθήματα του συζύγου της.

Ένα δεύτερο παράδειγμα προκύπτει όταν η πηγή του θυμού βρίσκεται εκτός σχέσης, αλλά έχει αρνητικό αντίκτυπο μέσα στη σχέση διότι αφορά τουλάχιστον τον έναν από τους δύο συντρόφους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα θυμώνει επειδή δεν πήρε την προαγωγή που περίμενε και της άξιζε στη δουλειά. Όταν όμως διηγείται την εμπειρία της στον σύζυγό της, εκείνος της λέει πράγματα όπως «Σου το έλεγα ότι αυτό θα συμβεί» και «Να τι πρέπει να κάνεις για να το διορθώσεις».

Με άλλα λόγια δεν δείχνει κατανόηση, αλλά αντ’ αυτού λέει αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται εκείνος χωρίς να προσπαθεί να μπει στη θέση της συζύγου του, αφήνοντας την μόνη με τα αισθήματά της. Eίναι δύσκολο να νιώθεις ότι το περιβάλλον σου δεν σε καταλαβαίνει ή σε παρεξηγεί, αλλά όταν νιώθεις ότι εισπράττεις αυτή την αντιμετώπιση από ένα άτομο του στενού σου κύκλου και ιδιαίτερα του συντρόφου σου, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Η έλλειψη κατανόησης από τον σύντροφο, όταν συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, προκαλεί έντονα αισθήματα θυμού. Επιπλέον, η συνεχής προσπάθεια εξήγησης των συναισθημάτων προκαλεί μεγάλη ένταση όταν πέφτει σε “αυτιά που δεν ακούν”. Σε αυτή την περίπτωση, ο θυμός δικαιολογείται επειδή το άτομο δεν αισθάνεται ότι εισπράττει σεβασμό και κατανόηση, πολύ δε περισσότερο από τον σύντροφό του, από τον οποίο ο θυμός “επιβάλλεται”.

Αν και ο θυμός σε αυτή την περίπτωση είναι κατανοητός, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Ο σύντροφος του ατόμου που νιώθει θυμό θα πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσει τα συναισθήματά του και να καταλάβει πώς μπορεί να τον βοηθήσει να αποβάλει αυτό το συναίσθημα.

Ο δεύτερος τύπος θυμού μπορεί να είναι δυσλειτουργικός, επειδή αφορά περισσότερο στις επιφανειακές επιθυμίες ενός ατόμου, παρά με τις βαθύτερες συναισθηματικές του ανάγκες. Συνήθως, το άτομο που θυμώνει ενοχλείται επειδή τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει και όχι επειδή δε βρίσκει κατανόηση.

Για παράδειγμα: η σύζυγος επιστρέφει στο σπίτι και βρίσκει τα παιχνίδια σκορπισμένα, το παιδί να τρέχει γύρω γύρω και το φαγητό να καίγεται στο φούρνο. Εκνευρίζεται, κατακρίνει τον σύντροφό της για αυτά που βλέπει και κλείνεται στην κρεβατοκάμαρα.

Αρνείται να βγει από το δωμάτιο και να βοηθήσει τον σύντροφό της επειδή θυμώνει που τα πράγματα δεν πηγαίνουν με τον τρόπο που θεωρεί εκείνη σωστό. Δυστυχώς, η σύζυγος μπορούσε να σκεφτεί μόνο τις δικές της επιθυμίες τη συγκεκριμένη στιγμή, επομένως μπορεί να εμφανίζει ένα είδος θυμού που είναι δυσλειτουργικό.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά σε μια κατάσταση που ένα άτομο αναγνωρίζει ότι πληγώθηκε από κάτι που έκανε ο σύντροφός του. Αν ο σύντροφός του θυμώνει και επιχειρεί να “τα γυρίσει” με σκοπό να αποποιηθεί την ευθύνη, ο θυμός είναι αμυντικής φύσεως και συνεπώς ανθυγιεινός.

Είναι φυσικό για ένα άτομο να αναστατώνεται όταν ακούει τον σύντροφό του να λέει πως τον πλήγωσαν οι δικές του πράξεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι υγιές να αντιδράει αμυντικά και να φορτώνει όλο το φταίξιμο στον σύντροφο, χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Ο θυμός είναι ένα υγιές και απαραίτητο συναίσθημα.

Αυτό που μπορεί να είναι προβληματικό είναι ο τρόπος έκφρασης αυτού του θυμού. Αν ο θυμός προκύψει επειδή ένα άτομο νιώθει πως δεν εισπράττει κατανόηση από το σύντροφό του, μπορεί να είναι κατανοητός και δικαιολογημένος. Όταν αυτό το θέμα αντιμετωπιστεί γρήγορα, αποκαθίσταται η αγάπη, η οικειότητα και η ευτυχία μεταξύ των συντρόφων.

Από την άλλη, εάν ένα άτομο εκφράζει θυμό επειδή τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το δικό του τρόπο και αρνείται να προσπαθήσει να κατανοήσει την οπτική του συντρόφου του, μπορεί αυτό το είδος θυμού να είναι αμυντικό και δυσλειτουργικό.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ίσως το ζευγάρι να χρειαστεί συμβουλευτική υποστήριξη για να επιλύσει το πρόβλημα, έτσι ώστε η σχέση να παραμείνει υγιής και ευτυχισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου