Tο μύνημα της ημέρας

Άντε ρε ανθρωπάκο.. άντε.. μας το παίζεις και δικαστής. Φτιάξε βρε τα άσχημα πρώτα του δικού σου εαυτού και της δικής σου ζωής, και άσε των άλλων.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Το σημαντικότερο δώρο που θα κάνεις στον εαυτό σου, είναι η συγχώρεση





Γράφει η Μαρία Αρφαρά

Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να μάθεις να συγχωρείς. «Πώς μπορώ να συγχωρήσω έναν άνθρωπο που με πρόδωσε και μου έκανε το μεγαλύτερο κακό;», θα αναρωτηθείς. «Δεν του αξίζει», θα συμπληρώσεις, καθώς όλα όσα σου έκανε έρχονται στο μυαλό σου, προκαλώντας συναισθήματα θυμού και αγανάκτησης.

Να συγχωρείς, για να απελευθερώνεσαι. Βλέποντας κάποιον που σου προκάλεσε κακό, αρνητικά συναισθήματα πλημμυρίζουν την ψυχή σου, θυμίζοντάς σου όσα πέρασες εξαιτίας του. Η οργή σε κυριεύει, και μέχρι να επανέλθεις στην κατάσταση που βρισκόσουν πριν τον συναντήσεις, έχεις ήδη κάνει κακό στην ψυχολογία σου. Αξίζει τον κόπο;

Συγχωρώντας κάποιον, δεν σημαίνει ότι θα γίνει ξανά φίλος σου και ότι ξεχνάς όσα σου έκανε. Συγχωρώ σημαίνει θυμάμαι, αλλά δεν επιτρέπω πλέον στον θυμό και στα αρνητικά συναισθήματα να με κυριεύουν. Συγχωρώ για να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου με ηρεμία, έχοντας πάρει ακόμη ένα μάθημα ζωής, το οποίο με έκανε πιο δυνατό και σοφότερο.

Συγχωρώ για να μπορώ να ανταλλάζω μια «καλημέρα» με τον άνθρωπο που με πλήγωσε, χωρίς να επιτρέπω κανένα αρνητικό συναίσθημα να με επηρεάσει και να μου χαλάσει την ημέρα. Και να θυμάσαι ότι, συγχωρώντας έναν άνθρωπο, το βλέμμα με το οποίο θα σε κοιτάξει όταν θα σε συναντήσει τυχαία θα είναι διαφορετικό από εκείνο που θυμόσουν. Θα είναι το βλέμμα του ανθρώπου που γνωρίζει ότι έφταιξε, έχει μετανοήσει και καταλαβαίνει καλά πως η τιμωρία του είναι η έλλειψή σου από τη ζωή του.

Αντικρίζοντας αυτό το βλέμμα, θα διαπιστώσεις ότι έκανες το σωστό και θα νιώσεις αυτόματα ανάλαφρος, χωρίς πλέον κανένα αρνητικό συναίσθημα να σε κατακλύζει. Υπάρχει μεγαλύτερο δώρο να κάνεις στον εαυτό σου από αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου