Tο μύνημα της ημέρας

Άντε ρε ανθρωπάκο.. άντε.. μας το παίζεις και δικαστής. Φτιάξε βρε τα άσχημα πρώτα του δικού σου εαυτού και της δικής σου ζωής, και άσε των άλλων.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Πόσο αξίζουν σήμερα οι δραχμές που έχετε στο σπίτι Το Χρηματιστήριο των νομισμάτων. Η αγοραστική αξία των τέως ελληνικών συναλλαγμάτων - με προμετωπίδα την δραχμή - πριν την είσοδο της χώρας στο ευρώ.






Η τιμή του χρυσού έχει επιδοθεί σε ράλι 178% την τελευταία 15ετία, καθώς από τα 907 δολάρια ανά ουγγιά το 2009, πλέον εκτινάσσεται στα 2.530 δολάρια, με ισχυρές οικονομίες και κεντρικές τράπεζες να εμπλουτίζουν σημαντικά τα θησαυροφυλάκιά τους με το πολύτιμο μέταλλο που ειδικά σε καιρούς κρίσης και γενικευμένης αναταραχής, συνιστά το πιο «ασφαλές» επενδυτικό καταφύγιο στον κόσμο.



Ανοδική είναι και η πορεία που έχει ακολουθήσει η χρυσή λίρα Αγγλίας παλαιάς κοπής, που από τα 181 ευρώ πριν από 15 έτη, έχει εκτοξευθεί στα 615 ευρώ το 2024, με άλμα 239%. Εικόνα «συγκέντρωσης» παρατηρείται και στις κεντρικές τράπεζες, όπως αντικατοπτρίζεται στα αποθέματα χρυσού που διαθέτει κάθε χώρα.



Ενδεικτικά, οι ΗΠΑ κατέχει 8.133 τόνους χρυσού, η Γερμανία μετρά 3.351 τόνους ενώ η Ελλάδα απαριθμεί 151 τόνους, με τις προσπάθειες της ΤτΕ να εντείνονται προκειμένου να ενισχύσει σημαντικά τα αποθέματα της χώρας μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί απορούν ποια μπορεί να είναι η αξία των παλιών, κλασικών δραχμών που πολλοί Έλληνες έχουν φυλάξει στα σπίτια τους που πλέον λειτουργούν ως ενθύμια και... σουβενίρ για την εποχή πριν από την εισαγωγή της
 χώρας μας στο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου